Αλεύρι, γάλα, αυγά και βούτυρο είναι τα βασικά υλικά γι’ αυτό το λεπτό φύλλο ζύμης που γίνεται στο πι και φι στο τηγάνι. Μια τηγανίτα είναι η κρέπα, δηλαδή, που φτιάχνεται σχεδόν σε όλες τις κουζίνες του κόσμου.
Την έφτιαχνε και η γιαγιά Αθηνά στην πιο λάιτ εκδοχή της, μόνο με νερό, αλεύρι και αλάτι και την έψηνε όχι στο τηγάνι αλλά στο λεγόμενο “σάτσι” ένα είδος γάστρας που αφού τη ζέσταιναν, έψηναν πάνω της τις κρέπες.
Λένε πως η κρέπα είναι… “Γαλλίδα”.
Η λέξη κρέπα, έχει τις ρίζες της στην Λατινική “crispa” που σημαίνει κατσαρή υπάρχει μάλιστα και ένας μύθος για αυτήν: Η δούκισσα Άννα της Βρετάνης (βορειοδυτικά της Γαλλίας) χάθηκε κάποτε στο δάσος.
Οι καλικάντζαροι την περιμάζεψαν και για να την περιποιηθούν, της έφτιαξαν κρέπες από φαγόπυρο (μαύρο σιτάρι που μετέφεραν τότε οι σταυροφόροι από την Ανατολή τον 12ο αιώνα).
Για την ιστορία, το φαγόπυρο το είχαν πρωτοχρησιμοποιήσει οι μοναχοί του Θιβέτ. Άλεθαν τους σπόρους και με το αλεύρι τους έκαναν ζυμαρικά.
Η δούκισσα που για πρώτη φορά στη ζωή της δοκίμαζε κρέπες, ξετρελάθηκε με τη γεύση τους και όταν με το καλό επέστρεψε στο παλάτι έδωσε οδηγίες στους μάγειρες να μάθουν να φτιάχνουν κρέπες.
Εκείνοι βελτίωσαν ακόμα περισσότερο τη γεύση τους και κάπως έτσι η κρέπα άρχισε να διαδίδεται και εκτός παλατιού…
Οι κρέπες στην Βρετάνη ήταν το παραδοσιακό γλυκό στην γιορτή της Υπαπαντής. Σύμφωνα με το έθιμο, οι κρέπες φτιάχνονταν πολύ μεγάλες και υπερβολικά λεπτές και καθώς τις γύριζαν στον αέρα κρατούσαν ένα νόμισμα και έκαναν μια ευχή. Αν η κρέπα προσγειώνονταν ομαλά στο τηγάνι η ευχή θα έβγαινε αληθινή!
Ο παραδοσιακός τρόπος σερβιρίσματος τότε ήταν να τις τυλίγουν σε ρολό πασπαλισμένες με ζάχαρη.
Οι κρέπες με λεπτό σταρένιο αλεύρι εμφανίστηκαν πολύ αργότερα, στην αυγή του 20ου αιώνα, όταν η τιμή των αλεύρων έπεσε. Μέχρι τότε το λευκό αλεύρι ήταν πανάκριβο όπως άλλωστε και η ζάχαρη, ώσπου άρχισε η βιομηχανική παραγωγή τους.
Στην αρχή, τις κρέπες τις έτρωγαν σκέτες σαν ψωμί, λίγες δεκαετίες αργότερα, όμως, άρχισαν να τις γεμίζουν με διάφορα υλικά και να φτιάχνουν διάφορες αλμυρές λιχουδιές κυρίως, όμως, επιδόρπια, γλυκά και φίνα.
Η κρέπα έχει καθιερωθεί στην Ελλάδα ως το απόλυτο street food έπειτα από ξενύχτι και όχι μόνο! Αλμυρή ή γλυκιά με συνδυασμούς γεύσεων και γέμισης που περιορίζονται μόνο από τη φαντασία μας, η κρέπα τρώγεται παντού και πάντα χωρίς να τη βαριέσαι ποτέ! Κάτι σαν το σουβλάκι!
Η κρέπα είναι διαδεδομένη σε ολόκληρο τον κόσμο με δεκάδες παραλλαγές. Στο Μεξικό τη συναντάμε ως tortilla, στην Ιταλία ως crespella, στην Κίνα ως mandarin pancake, στην Ινδία ως dosa και στη Ρωσία ως blinchki.
Η γιαγιά μου τις έλεγε «πέτουλα στο σάτσι» και τις έφτιαχνε αλμυρές, σκορδάτες, πασπαλισμένες με καρύδια. Το μόνο βέβαιο για την κρέπα την λατρεμένη είναι πως όπου και όπως και αν την έχουμε δοκιμάσει είναι το ίδιο απολαυστική!
Τι θα χρειαστείτε:
- 2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 φλυτζ. τσαγ. αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
- 1 πρέζα ζάχαρη
- ¼ κουτάλι του γλυκού αλάτι
- 1 και ¼ φλυτζ. τσαγ. γάλα φρέσκο
- 2 κουτ. σουπ. βούτυρο (λιωμένο και κρύο)
- Λίγο βούτυρο (για το ψήσιμο)
Πώς θα τις φτιάξετε:
Αυτό που πρέπει να προσέξετε είναι να έχετε όλα τα υλικά σε θερμοκρασία δωματίου.
Αν ξεχάσατε να βγάλετε τα αυγά από το ψυγείο, και βιάζεστε για να τα φέρετε σε θερμοκρασία δωματίου, βυθίστε τα για τρία λεπτά σε χλιαρό νερό.
Λιώστε το βούτυρο και αφήστε το να κρυώσει…
Σε ένα βαθύ μπολ, χτυπήστε τα αυγά με το σύρμα.
Προσθέστε το γάλα, το αλεύρι κοσκινισμένο, το βούτυρο λιωμένο και κρύο, τη ζάχαρη και το αλάτι…
Χτυπήστε καλά με σύρμα να ενωθούν τα υλικά, να σπάσουν οι σβώλοι και να προκύψει ένας λεπτός και ρευστός, λείος χυλός…
Χτυπήστε το μίγμα με ένα σύρμα κουζίνας και όχι στο μίξερ ή στο μπλέντερ, γιατί εάν το χτυπήσετε πολύ γρήγορα οι κρέπες θα γίνουν σκληρές και σαν λάστιχο…
Αφήστε τον χυλό να σταθεί για 1 ώρα τουλάχιστον.
Στην περίπτωση που θέλετε τις κρέπες για πρωινό μπορείτε να τον ετοιμάσετε και από βραδύς και να τον αφήσετε στο ψυγείο. Αν ο χυλός είναι παχύς, αραιώστε τον με λίγο γάλα…
Βουτυρώστε με λίγο βούτυρο ένα αντικολλητικό τηγάνι.
Ρίξτε λίγη ποσότητα από το μίγμα και κουνήστε το τηγάνι κυκλικά μέχρι να απλωθεί και να πάρει το επιθυμητό σχήμα η κρέπα.
Ψήστε για 1′ σε μέτρια φωτιά και αναποδογυρίστε…
Συνεχίστε το ψήσιμο για 30 δευτερόλεπτα και από την άλλη πλευρά. Βγάλτε την κρέπα σε πιάτο.
Προσθέστε τα υλικά της επιλογής σας είτε όσο ψήνονται οι κρέπες είτε αφού τις βγάλετε και φτιάξτε αλμυρές κρέπες με ζαμπόν και τυρί κλπ. ή γλυκιές κρέπες με λιωμένη σοκολάτα ή μέλι, πραλίνα ή φρούτα.
Αν θέλετε αρωματικές γλυκές κρέπες μπορείτε στο μίγμα να προσθέσετε λίγη βανίλια.
Οι κρέπες διατηρούνται ωραιότατα στο ψυγείο στη συντήρηση ή στην κατάψυξη. Αφήστε τις πρώτα να κρυώσουν και στη συνέχεια τοποθετήστε τις τη μία πάνω στην άλλη βάζοντας ενδιάμεσα λαδόκολλα.
Φυλάξτε τις σε μια σακούλα τροφίμων και μετά στο ψυγείο ή στην κατάψυξη. Όταν πρόκειται να τις χρησιμοποιήσετε, τις αφήνετε να ξεπαγώσουν σε θερμοκρασία δωματίου…
Καλή επιτυχία φίλες μου και καλά μαγειρέματα. Μέχρι το επόμενο μαγειρικό μας ραντεβού να περνάτε καλά και προσέχετε τους υπέροχους και μοναδικούς εαυτούς σας.
Μην βουλιάζετε στον καναπέ μπροστά στην τηλεόραση. Δραστηριοποιηθείτε με κάθε τρόπο γιατί όπως έλεγε και η γιαγιά Αθηνά: «…η αδράνεια είναι η σκουριά του σώματος αλλά κυρίως της ψυχής.»
Σας φιλώ, αυγή.
Αφήστε μια απάντηση