Αν θέλετε να φτιάξετε κάτι εύκολο, γρήγορο, νόστιμο, πρωτότυπο και παράλληλα να αξιοποιήσετε ότι υπάρχει στο ψυγείο σας, ιδού η λύση.
Λίγος κιμάς που περίσσεψε και δεν ξέρετε πώς να τον μαγειρέψετε, ένα καροτάκι, ένα κρεμμυδάκι, ότι ζυμαρικό έχετε και θα φτιάξετε ένα φαγάκι όνειρο.
Αυτό το “έξυπνο” φαγητό είναι η τρανή επιβεβαίωση της φιλοσοφίας που είχε η γιαγιά Αθηνά και μαζί με αυτήν όλες οι νοικοκυρές της γενιάς της.
Καλή νοικοκυρά, έλεγε, δεν είναι εκείνη που έχει γεμάτο το ντουλάπι της επομένως και γεμάτο το τραπέζι της. Καλή νοικοκυρά είναι εκείνη που και με άδειο ντουλάπι πάντα βρίσκει τρόπο να γεμίσει το τραπέζι της…
Την εποχή της γιαγιάς Αθηνάς βέβαια το άδειο ντουλάπι ήταν ένα συνηθισμένο καθημερινό φαινόμενο. Οπότε επιστρατεύονταν μηχανισμοί περίεργοι ευφυείς και το τίποτα γινόταν κάτι.
Η έμπνευση και ο αυτοσχεδιασμός δημιουργούσαν θαύματα.
Ένα χορταράκι από εδώ, λίγο αλευράκι από εκεί, μια στάλα λαδάκι, τα χθεσινά περισσεύματα που δεν τα πετούσαν ποτέ (αμαρτία παιδάκι μου φαγάκι του θεού δεν πετιέται, έλεγε η γιαγιά) και μια νέα έξυπνη συνταγή έκανε την εμφάνισή της στο τραπέζι.
Κάπως έτσι άλλωστε δημιουργήθηκε η σοφή ελληνική παραδοσιακή μαγειρική, απαλλαγμένη από περιττά, τριγλυκερίδια και χοληστερίνες, προορισμένη να χορταίνει χωρίς να βλάπτει…
Και για να θυμηθούμε λίγο και τον Άγιο Γρηγόριο τον Θεολόγο «η μαγειρική είναι παράδοσις και ταπείνωσις…»
Βέβαια τούτο εδώ το φαγάκι κάθε άλλο παρά ταπεινό θα το έλεγε κανείς.
Μπορεί να έγινε με ότι υπάρχει στο ψυγείο αλλά το αποτέλεσμα σας βεβαιώνω μοιάζει… βασιλικό!
Τι υλικά θα χρειαστείτε:
- 250 γρ. κιμά μοσχαρίσιο ή και χοιρινό ή και τα δυό μισό-μισό
- ½ φλυτζ. τσαγ. φρυγανιά
- 1 κρεμμύδι τριμμένο
- 1 καρότο ψιλοτριμμένο
- 1 αυγό
- Αλάτι
- Πιπέρι
- ¼ φλυτζ. τσαγ. ελαιόλαδο
- 10 ντοματίνια κομμένα στη μέση ή μια ντομάτα ώριμη
- 1 σκελ. σκόρδο σπασμένη
- 2 κουταλιές μαργαρίνη
- 3 φλυτζ. τσαγ. νερό
- 2 φλυτζ. τσαγ. γάλα
- 4 φλυτζ. τσαγ. κοφτό μακαρόνι
- 1 φλυτζ. τσαγ. κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα
Πώς θα το φτιάξετε:
Τρίψτε το κρεμμύδι ή περάστε το από το μούλτι.
Τρίψτε στη λεπτή μεριά του τρίφτη και το καρότο.

Αναμίξτε καλά με το χέρι σας τον κιμά, το κρεμμύδι, το καρότο και το αυγό.
Προσθέστε τη φρυγανιά, το πιπέρι και το αλάτι και συνεχίστε το ζύμωμα ώσπου ο κιμάς να γίνει εύπλαστος και αφράτος.



Προσθέστε λίγη ακόμα φρυγανιά αν χρειαστεί.
Αν δεν έχετε φρυγανιά, μια φέτα μπαγιάτικο ψωμί, ή λίγη βρώμη, θα κάνει μια χαρά τη δουλειά…

Πλάστε μικρά κεφτεδάκια στο μέγεθος καρυδιού.

Σε βαθιά κατσαρόλα ρίξτε το λάδι, αφήστε να ζεσταθεί, όχι να κάψει και τσιγαρίστε ελαφρώς τα κεφτεδάκια.


Προσθέστε το σκόρδο και τις δυό κουταλιές μαργαρίνη.


Μόλις λιώσει το βούτυρο, προσθέστε τα ντοματάκια κομμένα στα τέσσερα.
Εγώ επειδή έτυχε να μην έχω ντοματάκια, ούτε ώριμη ντομάτα, έβαλα 4-5 ντοματάκια κονσέρβα. Τα πάτησα λίγο με ένα πηρούνι και τα πρόσθεσα. Έγινε το ίδιο νόστιμο.

Αφήστε ένα δυό λεπτάκια τη ντομάτα να τσιγαριστεί με τα κεφτεδάκια, ανακατέψτε και προσθέστε το νερό κοχλαστό και μετά το γάλα.


Μόλις αρχίσει ο βρασμός, ρίξτε το κοφτό μακαρονάκι και χαμηλώστε την ένταση της φωτιάς για να σιγοβράσει το φαγητό.
Μην ξεχαστείτε. Ανακατεύετε πού και πού για να μην κολλήσει το ζυμαρικό στον πάτο της κατσαρόλας.



Μετά από ένα τεταρτάκι που το μακαρονάκι έχει πιεί τα υγρά και έχει μαλακώσει, προσθέστε το κεφαλοτύρι και ανακατέψτε.


Μόλις λιώσει το τυρί το φαγάκι σας είναι έτοιμο για σερβίρισμα…


Καλή επιτυχία φίλες μου μέχρι το επόμενο ραντεβού μας, να προσέχετε τους πολύτιμους εαυτούς σας.
Πετάξτε ότι περιττό και ζήστε όσο πιο απλά γίνεται γιατί όπως έλεγε και η γιαγιά Αθηνά: “Η ζωή μας αναλώνεται σε λεπτομέρειες… απλοποιήστε, απλοποιήστε”.
Σας φιλώ αυγή
Αφήστε μια απάντηση