Διανύουμε ήδη μέρες Δεκεμβρίου και θαρρώ πως ήρθε ο καιρός για τους κουραμπιέδες, το μυρωδάτο, λατρεμένο γλυκό των Χριστουγέννων!
Πώς ανυπομονώ κάθε χρόνο να μοσχομυρίσει το σπίτι κουραμπιεδο-μελομακαρονο-αρώματα, δεν λέγεται…
Βέβαια ο κουραμπιές είναι ένα γλυκάκι που το έχουμε συνηθίσει να κάνει την εμφάνισή του εν μέσω Δεκεμβρίου, όμως δεν είναι και λίγοι αυτοί που τον αναζητούν και τον απολαμβάνουν καθ΄όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Παραδοσιακά, οι κουραμπιέδες φτιάχνονται με μπόλικο βούτυρο γάλακτος. Παλαιότερα στα χωριά του κάμπου έφτιαχναν τους κουραμπιέδες με χοιρινό λίπος.
Κάθε σπίτι είχε και τον χοίρο του και παραμονές των χριστουγέννων τον έσφαζαν. Έφτιαχναν τις περίφημες και πεντανόστιμες τσιγαρίδες από όπου έπαιρναν και το φρέσκο λίπος.
Το λίπος αυτό αντικαθιστούσε, όλη τη χρονιά, το λάδι που ήταν δυσεύρετο και αρκετά ακριβό. Με αυτό λοιπόν έφτιαχναν υπέροχες πίτες, μαγειρευτά, και κουραμπιέδες τα Χριστούγεννα…
Ναι ναι, κουραμπιέδες με λίπος, καλά το διαβάσατε.
Και πριν ξινίσετε τα μούτρα σας και κάνετε το γνωστό «μπλιαχ» σας πληροφορώ, πως με το χοιρινό λίπος τη γνωστή σε όλους “γλίνα”, γίνονται οι πιο αφράτοι και τραγανοί κουραμπιέδες.
Όσο για την ιδέα του δήθεν «ανθυγιεινού» λίπους, που μας έχουν περάσει, τα επιστημονικά δεδομένα λένε πως το χοιρινό λίπος είναι, αποδεδειγμένα, πιο υγιεινό από το βούτυρο αγελάδας και βέβαια από το πρόβειο – που συνήθως το αποκαλούμε «βούτυρο γάλακτος» – και είναι το πιο χοληστερινούχο!
Όμως εγώ σήμερα λέω να αφήσω κατά μέρος τα λίπη και τα βούτυρα για αργότερα και να σας προτείνω μια συνταγή για αφράτους και μυρωδάτους κουραμπιέδες μεν, χωρίς καθόλου βούτυρο δε.
Πως; Μα με μαργαρίνη αραβοσιτέλαιο και κονιάκ ή λευκό κρασί.
Τώρα θα ρωτήσετε: «Μα γίνονται κουραμπιέδες χωρίς βούτυρο γάλακτος;». Γίνονται και παραγίνονται και μάλιστα γρήγορα και εύκολα.
Είναι θα έλεγα πιο απλοί μα και οι πιο μεγαλειώδεις σε γεύση, κουραμπιέδες. Σηκώνουν και λίγο αμύγδαλο, ή καρυδάκι στη ζύμη για το κρίτσι-κρίτσι…
Είναι αρωματικοί, αφράτοι και, αν και τους λείπει αυτή η πλούσια μυρωδιά του βουτύρου, σας βεβαιώνω πως είναι εξίσου γευστικοί και, μην ξεχνάτε, με πολύ λιγότερες θερμίδες!
Είναι ιδανικοί για όσους, για λόγους υγείας, αποφεύγουν το πολύ βούτυρο, αλλά και για όσους νηστεύουν!
Φτιάξτε τους, θα ενθουσιαστείτε!
Αν προτιμάτε δείτε και τη συνταγή για κλασικούς χριστουγεννιάτικους κουραμπιέδες από τα ηχωμαγειρέματα.
Τί θα χρειαστείτε:
- 500 γρ. φυτική μαργαρίνη
- 1 φλυτζάνι του τσαγιού αραβοσιτέλαιο
- 1 κουτάλι σούπας ζάχαρη άχνη
- 50 ml. κονιάκ ή λευκό κρασί
- 2 κοφτά κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 3-4 βανίλιες σε σκόνη
- 1 & ½ φλυτζάνι του τσαγιού καρύδια ή φουντούκια ή αμύγδαλα αλεσμένα
- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ίσως και λίγο περισσότερο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και αλεύρι που φουσκώνει μόνο του. Σε αυτήν την περίπτωση δεν χρησιμοποιούμε μπέικιν πάουντερ)
Πώς θα τους φτιάξετε:
Σε ένα κατσαρολάκι λιώστε τη μαργαρίνη και ρίξτε τη σε μπολ.
Προσθέστε το αραβοσιτέλαιο,
…τη ζάχαρη άχνη και το κονιάκ ή το κρασί,
…τις βανίλιες,
…και ανακατέψτε καλά, μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Κατόπιν ρίξτε το μπέικιν πάουντερ με το αλεύρι, ανακατέψτε και…
…τέλος προσθέστε τα καρύδια.
Συνεχίστε απαλά το ανακάτεμα, έως ότου ενσωματωθούν όλα τα υλικά και προκύψει μια ζύμη μαλακιά και αφράτη, που να μην κολλάει στα χέρια…
Πλάστε τους κουραμπιέδες στο μέγεθος και στο σχήμα που θέλετε.
Στρώστε μια λαδόκολλα στο ταψί και τοποθετήστε τους τον ένα δίπλα στον άλλον σε απόσταση… ασφαλείας γιατί θα φουσκώσουν και θα κολλήσουν.
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 175°C και ψήστε τους κουραμπιέδες για 30-35 λεπτά περίπου.
Εν τω μεταξύ, στρώστε ένα αλουμινόχαρτο στον πάγκο της κουζίνας και κοσκινίστε μπόλικη άχνη ζάχαρη.
Αφού ξεφουρνίσετε τους κουραμπιέδες έτσι όπως είναι καυτοί βουτήξτε τους στην άχνη. Κοσκινίστε και άλλη άχνη από πάνω τους…
Αφήστε τους ζεστούς κουραμπιέδες να σμίξουν με τη ζάχαρη και να πάρουν τη γλύκα της, ώσπου να κρυώσουν.
Αν τους θέλετε ακόμα πιο μυρωδάτους, σκορπίστε από πάνω τους λίγη βανίλια όταν είναι ακόμα ζεστοί και σκεπασμένοι με την άχνη…
Πρέπει να σας πω πως όσο περνάνε οι πρώτες ώρες μετά το ξεφούρνισμα τόσο “σφίγγουν”. Είναι πιο νόστιμοι την επόμενη μέρα…
Μην ξεχάσετε να πασπαλίσετε γενναία τους κουραμπιέδες με άχνη, για να λερώσουν, ως είθισται, μπόλικες μύτες και μανίκια.
Καλή επιτυχία φίλες μου και καλά μαγειρέματα.
Μέχρι το επόμενο μαγειρικό μας ραντεβού να περνάτε καλά και να προσέχετε τους υπέροχους και μοναδικούς εαυτούς σας, όσους αγαπάτε και όσους σας αγαπούν…
Και μην ξεχνάτε: Γορτινή ατμόσφαιρα, λαμπιόνια να αναβοσβήνουν στο δέντρο ρυθμικά και λαδένιοι κουραμπιέδες να ετοιμάζονται στην κουζίνα, και να σκορπούν γαργαλιστικές ευωδιές, τούτη είναι μια η υπέροχη εμπειρία και θα γίνει σίγουρα μια ανάμνηση.
Χαρίστε τη, δεν κοστίζει και σίγουρα θα έχει διάρκεια μια ολόκληρη ζωή…
Σας φιλώ αυγή.-
Αφήστε μια απάντηση