Αν σας έλεγαν, «…σήμερα λέω να μαγειρέψω κουνέλι;», ποιά θα ήταν η πρώτη σκέψη που θα ερχόταν στο μυαλό σας; Σίγουρα το «στιφάδο». Και αυτό γιατί ο πιο κλασικός τρόπος για να μαγειρέψει κανείς το κουνέλι είναι στιφάδο. 🙂
Όμως το κρέας του κουνελιού, το άπαχο αυτό λευκό κρέας που είναι πράγματι μια απόλαυση μπορεί να μαγειρευτεί εκτός από στιφάδο και με πολλούς άλλους τρόπους.
Να γίνει ας πούμε ψητό, βραστό, τηγανητό, κοκκινιστό, λεμονάτο, γεμιστό, φρικασέ κ.α.
Με όποιον τρόπο, όμως και αν το μαγειρέψετε, δυο πράγματα πρέπει να έχετε κατά νου:
α) Να μαγειρευτεί σε σιγανή φωτιά και για αρκετό χρόνο και
β) Να σερβιριστεί ζεστό…
Παλαιότερα ήταν το ιδανικό έδεσμα για τις μικρές γιορτές. Το νόστιμο και τρυφερό του κρέας, “δένει” υπέροχα με κάθε είδους καρυκεύματα, λαχανικά, φρούτα, μπαχαρικά και σάλτσες διάφορες…
Σήμερα και εγώ δεν έχω σκοπό να πρωτοτυπήσω. Προτείνω να το μαγειρέψουμε με τον κλασικό τρόπο, στιφάδο!
Ένα φαγητό που θεωρείται χειμωνιάτικο, αλλά το απολαμβάνεις όλες τις εποχές, Ένα φαγητό για μερακλήδες, μαγειρεμένο στη γάστρα, με ολόκληρα κρεμμύδια, λευκό κρασί και μπαχαρικά.
Σιγοψημένο στο φούρνο, μελωμένο, γλυκό σαν αμαρτία και γευστικό όσο δεν πάει. Να γλύφετε και τα δάχτυλά σας!
Δείτε και τις συνταγές για γριβάδι στιφάδο και για μοσχαράκι στιφάδο που έχουμε δημοσιεύσει στα ηχωμαγειρέματα.
Τι θα χρειαστείτε:
Για τη μαρινάδα:
- 1 ποτήρι ξύδι
- 2 ποτήρια νερό
Για το στιφάδο:
- 1 κουνέλι 1½ με 2 κιλά
- 2 κιλά κρεμμύδια για στιφάδο ή κρεμμύδια μικρά
- 2 μέτρια κρεμμύδια
- 1 κούπα ελαιόλαδο
- 1 κρασοπότηρο κρασί λευκό
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 1 κούπα ντομάτα τριμμένη
- 2 φύλλα δάφνης
- Λίγο κόκκινο πιπέρι
- Λίγο μαύρο πιπέρι
- Κόκκους πιπεριού σε τούλι
- Αλάτι
- 1 κοφτό κουτάλι γλυκού ζάχαρη
Πώς θα το φτιάξετε:
Κόψτε το κουνέλι σε έξι ή εφτά κομμάτια. Τοποθετήστε τα σε βαθύ δοχείο και καλύψτε τα με τη μαρινάδα που θα φτιάξετε με το ένα ποτήρι ξύδι και τα 2-3 ποτήρια νερό.
Σκεπάστε με μεμβράνη και φυλάξτε στο ψυγείο για λίγες ώρες ή για ολόκληρο το βράδυ, αν σκεφτείτε να το φτιάξετε από την προηγούμενη, πράγμα που σας συστήνω ανεπιφύλακτα.
Βάλτε τα κρεμμύδια σε βαθιά κατσαρόλα και ρίξτε από πάνω τους ζεματιστό νερό. Αφήστε τα να μουλιάσουν για τρεις-τέσσερις ώρες…
Στραγγίστε τα από το νερό και καθαρίστε τα.
Με αυτήν τη διαδικασία γλυτώνετε πολλά. Κατ’ αρχήν καθαρίζετε τα κρεμμύδια εύκολα χωρίς κλαυθμούς και οδυρμούς. Επίσης, πολύ σημαντικό, θα αποφύγετε τις ανεπιθύμητες συνέπειες του που συνοδεύουν πάντα ένα ωραιότατο γεύμα στιφάδου. Ξέρετε, φουσκώματα και άλλα…
Σας δίνεται επίσης η ευκαιρία να τα καθαρίσετε από την προηγούμενη, και να τα μαγειρέψετε την επόμενη.
Βγάλτε το κρέας από τη μαρινάδα και σκουπίστε το καλά-καλά με χαρτί κουζίνας.
Χοντροκόψτε τα δυο κρεμμύδια και αφήστε τα στην άκρη.
Σε βαθύ τηγάνι ρίξτε το ελαιόλαδο και αφού ζεσταθεί καλά, ρίξτε τα ολόκληρα κρεμμύδια και τις σκελίδες σκόρδο.
Αφήστε να τσιγαριστούν για 10-15 λεπτά ανακατεύοντας πού και πού. Προσθέστε τη ζάχαρη και αφήστε τα λίγο ακόμα να καραμελώσουν…
Ρίξτε το μαύρο πιπέρι.
Αλατίστε…
Ανακατέψτε. Αφήστε για λίγο ακόμα και βγάλτε τα κρεμμύδια σε μια πιατέλα…
Στο ίδιο λάδι προσθέστε τα μαριναρισμένα κομμάτια του κουνελιού. Σοτάρετέ τα από τη μια και μετά από την άλλη μεριά…
Σβήστε με το κρασί και αφήστε να εξατμιστεί και να αφήσει τα αρώματά του…
Προσθέστε το φύλλο δάφνης το κόκκινο πιπέρι, τα πιπέρια δεμένα στο τούλι και μια κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας. Ανακατέψτε για να μαγειρευτεί ο πελτές.
Ρίξτε τα χοντροκομμένα κρεμμύδια και αφήστε να σοταριστούν για λίγο με τα κομμάτια του κουνελιού. Ρίξτε την τριμμένη ντομάτα και ένα ποτήρι νερό.
Αφήστε τη σάλτσα να σιγοβράσει για δεκαπέντε λεπτά και κλείστε το μάτι…
Στη γάστρα τοποθετήστε εδώ κι εκεί τα κομμάτια του κρέατος, τα κρεμμύδια και τη ζουμερή σάλτσα.
Σκεπάστε τη γάστρα και ψήστε το φαγητό στους 180 με 200 βαθμούς για μιάμιση ώρα…
Αν όταν βγάλετε το καπάκι τα κρεμμύδια δεν έχουν ακόμα καλοψηθεί, βγάλτε το κρέας και μαγειρέψτε τα για όσο χρειαστεί. Να μελώσουν να γίνουν γλύκισμα…
Καλή επιτυχία φίλες μου και καλά μαγειρέματα.
Μέχρι το επόμενο μαγειρικό μας ραντεβού να περνάτε καλά, να προσέχετε τους μοναδικούς και υπέροχους εαυτούς σας και να έχετε κατά νου αυτό που έλεγε η γιαγιά Αθηνά: «Το κακό με εμάς τους ανθρώπους είναι πως νομίζουμε ότι πάντα έχουμε πολύ χρόνο…»
Σας φιλώ αυγή.
Αφήστε μια απάντηση