Καλοκαιρινή λαγνεία σε ανεπαίσθητα χνουδωτό περιτύλιγμα, το ροδάκινο, είναι ο ελληνικός Αύγουστος: άρωμα ραστώνης, ένα φρούτο που ωριμάζει απότομα και διαρκεί λίγο.
Δροσερό, ζουμερό και γεμάτο άρωμα, το ροδάκινο, θεωρείται το φρούτο της αγνότητας και της αθανασίας, σύμφωνα με κάποιες ανατολίτικες παραδόσεις.
Είναι ιθαγενές φρούτο της Κίνας.
Ωστόσο, στη χώρα μας δείχνει να έχει έρθει μέσω της Περσίας… δια χειρός, λένε, του Μ. Αλεξάνδρου!

Γι’ αυτό και η αρχική ονομασία του ήταν «περσικό μήλο».
Φθαρτό και ευαίσθητο, αντέχει λίγο στη φρουτιέρα του τραπεζιού και στο ψυγείο η τρυφερή του σάρκα πληγώνεται και μαυρίζει.
Μπορούμε όμως να φυλακίσουμε το άρωμα και τη γεύση αυτής της καλοκαιρινής ομορφιάς μέσα σε βάζα, σαν μαρμελάδα η κομπόστα και να την απολαύσουμε όταν πιάσουν τα μεγάλα κρύα φέρνοντας το καλοκαίρι μέσα στον χειμώνα…
Προμηθευτείτε τα, γερά, ώριμα, ζουμερά και γλυκά και ελάτε να φτιάξουμε κομπόστα, την πιο εύκολη κομπόστα που φτιάξατε ποτέ..!
Αν θέλετε ρίξτε μια ματιά και σε μια άλλη (πιό παραδοσιακή) συνταγή για κομπόστα ροδάκινο που έχουμε παρουσιάσει στα ηχωμαγειρέματα
Τι θα χρειαστείτε:
- Ροδάκινα
- Νερό κρύο της βρύσης
- Ζάχαρη κρυσταλλική
Πώς θα τη φτιάξετε:
Διαλέξτε ωραία, ώριμα αλλά σκληρά ροδάκινα.


Πλύνετε καλά και αποστειρώστε βάζα και καπάκια*.
Πλύνετέ καλά τα ροδάκινα για να τα απαλλάξετε από το ενοχλητικό τους χνούδι.
Καθαρίστε τη φλούδα τους, ξεχωρίστε το κουκούτσι και κόψτε τo κάθε ροδάκινο στα δύο ή στα τέσσερα ή και σε μικρότερα κομμάτια.


Γεμίστε καλά τα βάζα με τα κομμάτια του φρούτου τοποθετώντας τα με προσοχή το ένα κοντά στο άλλο.






Αφού τα γεμίσετε, προσθέστε σε κάθε ένα βάζο δυο κουταλιές της σούπας, γεμάτες, ζάχαρη κρυσταλλική.
Αν θέλετε την κομπόστα πιο γλυκιά αυξήστε την ποσότητα της ζάχαρης κατά τα γούστα σας.


Προσθέστε με προσοχή κρύο νερό της βρύσης, τόσο όσο να σκεπαστούν καλά τα φρούτα.




Σκουπίστε με καθαρή πετσέτα ή χαρτί κουζίνας τα χείλη του κάθε βάζου και κλείστε το σφιχτά με το καπάκι.

Βάλτε τα βάζα ανάποδα, με το καπάκι προς τα κάτω σε βαθιά κατσαρόλα και γεμίστε την με νερό τόσο όσο να τα καλύπτει μέχρι τη μέση τους, ή και λίγο παραπάνω .
Αφήστε να βράσουν για ένα δεκάλεπτο και μετά γυρίστε τα με το καπάκι προς τα επάνω και βράστε τα για ένα ακόμα δεκάλεπτο.


Αρχίστε να μετράτε τον χρόνο από τη στιγμή που θα δείτε το νερό να κοχλάζει.


Βγάλτε τα βάζα, σκουπίστε τα και αφήστε τα ανάποδα να κρυώσουν και αποθηκεύστε τα.


Καλή επιτυχία φίλες μου και καλά μαγειρέματα.
Μέχρι το επόμενο μαγειρικό ραντεβού μας να περνάτε καλά, να προσέχετε τους υπέροχους και μοναδικούς εαυτούς σας και να έχετε κατά νου αυτό που έλεγε η γιαγιά Αθηνά: “Υποφέρει κανείς μόνο από το κακό που του κάνουν αυτοί που αγαπάει. Το κακό που προέρχεται από έναν εχθρό δεν μετράει...”
Σας φιλώ αυγή
ΣΗΜ: Για να διατηρηθούν οι κομπόστες και οι μαρμελάδες, είναι απαραίτητο τα βάζα να αποστειρωθούν.
Ένας εύκολος τρόπος για να τα αποστειρώσετε είναι να τα πλένετε καλά, να τα αφήσετε να στεγνώσουν (σκουπίστε τα με καθαρή πετσέτα) και να τα βάλετε για 3 λεπτά στο φούρνο μικροκυμάτων στους 100 βαθμούς.
Τα καπάκια μπορείτε να τα βάλετε σε μπολ με καυτό νερό για 2-3 λεπτά και μετά να τα σκουπίσετε με καθαρή πετσέτα.
Αφήστε μια απάντηση