Είμαι σίγουρη φίλες μου ότι καμιά μας δεν μπορεί να πει όχι σε έναν ροδοτηγανισμένο πικάντικο κεφτέ.
Οι παντός είδους κεφτέδες κολοκυθοκεφτέδες, πατατοκεφτέδες, μελιτζανοκεφτέδες, είναι από τα πιο αγαπημένα μεζεδάκια και έχουν σημαντική θέση στο καλοκαιρινό τραπέζι.
Μια και το θέμα μας είναι οι κολοκυθοκεφτέδες, τώρα που τα κολοκυθάκια τα βρίσκω σε αφθονία τους φτιάχνω πολύ συχνά. Το πρόβλημα είναι, πως τα τηγανητά είναι μεν νόστιμα άλλα, λίγο πολύ, τις θερμιδούλες τους τις έχουν και εμείς πρέπει και να προσέχουμε. Ξέρετε, χολιστερίνες, πίεση, περιτά κιλά κλπ.
Προσπαθώντας να βρω τρόπο να αποφύγω το τηγάνισμα, σκέφτηκα: «Γιατί να μην δοκιμάσω να τους κάνω… φουρνιστούς;».
Τους έφτιαξα λοιπόν και τους έψησα στο φούρνο, στο ταψί με τις υποδοχές. Εκεί που κάνω τα μικρά ατομικά κέικ, σε σχήμα καρδιάς.
Το αποτέλεσμα, ήταν εκπληκτικό.
Οι κολοκυθοκεφτέδες έγιναν χάρμα στην εμφάνιση και μμμμμμ… στη γεύση. Δεν πρόλαβα να τους βγάλω από το ταψί. Εξαφανίστηκαν πριν ακόμη κρυώσουν!
Έτσι τώρα αναγκάζομαι και φτιάχνω διπλή δόση για να μας φτάσουν… Επίσης έτσι ομορφούληδες που βγαίνουν είναι ότι πρέπει για μπουφέ.
Yλικά:
- 500 γρ. κολοκυθάκια τριμμένα
- 1 αυγό χτυπημένο ελαφρά
- 1 κεσεδάκι γιαούρτι
- 1 κούπα αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- ⅓ κούπας αραβοσιτέλαιο
- 300 γρ. φέτα τριμμένη
- Αλατοπίπερο
- Δυόσμο τριμμένο
Εκτέλεση:
Τρίβουμε τα κολοκυθάκια στο τρίφτη και τα βάζουμε σε σουρωτήρι με λίγο αλάτι για να στραγγίξουν τα υγρά τους.
Τα αφήνουμε το λιγότερο 1 ώρα…
Σε μπολ βάζουμε το γιαούρτι, το αυγό, τον δυόσμο και το λάδι και ανακατεύουμε καλά.
Στίβουμε με τα χέρια μας τα τριμμένα κολοκυθάκια πολύ καλά, να φύγουν όλα τα υγρά, τα ρίχνουμε και αυτά στο μπολ και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε το αλεύρι, λίγο αλατοπίπερο και ανακατεύουμε. Προσοχή στο αλάτι γιατί τα κολοκύθια μας είχαν και νωρίτερα αλατιστεί.
Τέλος, προσθέτουμε τη φέτα και ανακατεύουμε όλα τα υλικά με ένα πηρούνι.
Λαδώνουμε καλά τις θηκούλες και μοιράζουμε το μίγμα.
Αν θέλουμε μπορούμε να πασπαλίσουμε τις φορμίτσες με φρυγανιά τριμμένη για να μην μας κολλήσουν οι κεφτέδες. Εγώ δεν το κάνω γιατί οι φορμίτσες μου είναι αντικολλητικές… 🙂
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40 περίπου λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα.
Αν θέλουμε να ψήσουμε με αέρα θα χαμηλώσουμε την θερμοκρασία στους 165 βαθμούς (ανάλογα με τον φούρνο βέβαια).
Γίνονται υπέροχοι και πεντανόστιμοι.
Καλή επιτυχία φίλες μου και ως την επόμενη συνταγή καλά να περνάτε!
Σας φιλώ, αυγή…
Αφήστε μια απάντηση