Κοντεύει να μας αποχαιρετήσει και ο ξανθός μήνας Αύγουστος και οι κολοκυθιές στον κηπάκο μου δεν λένε να σταματήσουν να γεννοβολάνε.
Χόρτασε η αφεντιά μας, κολοκυθάκι μαγειρεμένο σε όλες τις εκδοχές, τηγανητά, βραστά, γεμιστά, κολοκυθοκεφτέδες, μπατσίνες, κολοκυθόπιτες, κολοκυθόρυζο… προσφέραμε σε φίλους και γνωστούς και γείτονες και δεν τελειώνουν…
Και μεγαλώνουν τα αθεόφοβα από την μια στιγμή στην άλλη.
Ρουφάνε τον καλοκαιρινό ήλιο με βουλιμία και εκεί που βλέπεις το ασύλληπτης ομορφιάς, εκθαμβωτικό, πορτοκαλοκίτρινο λουλουδάκι τους να φλερτάρει ξεδιάντροπα με τις μέλισσες, μέσα σε λίγες ώρες έχει μεταμορφωθεί σε τρυφερό, με δέρμα σαν μωρού, χλωροπράσινο κολοκυθάκι.
Και αν δεν προλάβεις να το κόψεις θα σου προκύψει κολοκυθάρα πριν πεις κύμινο. Τι να πεις! Μικρά μεγάλα θαύματα που γίνονται μπροστά στα μάτια μας.
Κάτι τέτοια κολοκυθάκια, κάπως μεγαλούτσικα, ανακάλυψα, κρυμμένα ανάμεσα στα πλατιά κολοκυθόφυλλα.
Τι να τα κάνω έτσι μεγαλούτσικα; Τηγανητά δε λέει, για γέμισμα θέλουμε τα τρυφερά τα μικρούλικα.
Ε, είπα κι εγώ να δοκιμάσω κάτι διαφορετικό! Τα έφτιαξα λοιπόν στο φούρνο με με κιμά και μια κρεμούλα βελουδένια από πάνω κι έγιναν μμμμμ… μπουκιά και συγχώριο!
Τι θα χρειαστείτε:
- 1200-1300 γρ. κολοκυθάκια
- Λίγο ελαιόλαδο για το άλειμμα
Για τη μπεσαμέλ:
- 100 γρ. βούτυρο
- 100 γρ. αλεύρι
- 100 ml. γάλα
- ½ κουταλάκι αλάτι
- 1 αυγό
- Λίγο μοσχοκάρυδο
- 1 κουταλιά κεφαλοτύρι τριμμένο
Για τη σάλτσα κιμά:
- 500 γρ. κιμά
- ⅓ φλυτζ. τσαγ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
- 1 δόντι σκόρδο (ψιλοκομμένο)
- 1 κρασοπότηρο κρασί
- 1 κουτ. σουπ. κοφτή πελτέ ντομάτας
- 1 κουτί κονκασέ (ή δυο μεγάλες ντομάτες περασμένες στον τρίφτη)
- 1 πρέζα ζάχαρη
- 1 κουτ. γλυκ. πάπρικα
- 1 κουτ. σουπ. ρίγανη
- Αλάτι και πιπέρι κατά βούληση
Πώς θα το φτιάξετε:
Καθαρίστε και κόψτε τα κολοκυθάκια σε λεπτές οριζόντιες φέτες…
Απλώστε τα σε ταψί στο οποίο έχετε στρώσει ένα κομμάτι λαδόκολλα.
Αλείψτε τα με ελαιόλαδο και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 20 λεπτά…
Εν τω μεταξύ ασχοληθείτε με το μαγείρεμα του κιμά… Βάλτε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και σοτάρετε το κρεμμύδι ώσπου να γυαλίσει.
Προσθέστε το σκόρδο και μετά από λίγο τη ζάχαρη και ανακατέψτε.
Ρίξτε τον κιμά και συνεχίστε το σοτάρισμα μέχρι ο κιμάς να αλλάξει χρώμα και να “ασπρίσει”…
Σβήστε με το κρασί και αφήστε να εξατμιστεί τελείως το αλκοόλ, να μείνουν μόνο τα αρώματά του…
…και προσθέστε τον πελτέ ντομάτας.
Αφήστε να μαγειρευτεί για λίγο και ρίξτε την πάπρικα, τη ρίγανη και το πιπέρι και λίγο μετά την τριμμένη ντομάτα, το αλάτι και τον μαϊντανό.
Αφήστε το φαγητό να μαγειρευτεί για λίγα λεπτά ακόμα, σβήστε τη φωτιά και κρατήστε τον κιμά σκεπασμένο στην άκρη.
Πάρτε ένα ταψάκι και καλύψτε τη βάση του με μια στρώση από κολοκυθάκια…
Ρίξτε από πάνω το ⅓ του κιμά.
Καλύψτε με ακόμα μια στρώση από κολοκυθάκια.
Στρώστε από πάνω το άλλο ⅓ του κιμά.
Καλύψτε με μια στρώση κολοκυθάκια και στρώστε και το υπόλοιπο του κιμά.
Αφού τελειώσετε, ασχοληθείτε με την ετοιμασία της κρέμας μπεσαμέλ…
Λιώστε σε κατσαρολάκι το βούτυρο.
…και προσθέστε το αλεύρι.
Ανακατέψτε καλά για λίγα λεπτάκια ώσπου να καβουρδιστεί το αλεύρι και να μοσχομυρίσει και έπειτα ρίξτε το γάλα.
Ανακατέψτε καλά με το σύρμα για να διαλυθούν τυχόν γρομπαλάκια και όταν αρχίσει να πήζει προσθέστε το μοσχοκάρυδο, το αλάτι και το αυγό ανακατεύοντας γρήγορα για να μην κόψει…
Απλώστε την κρέμα πάνω από τα κολοκυθάκια και πασπαλίστε με κεφαλοτύρι…
Βάλτε το ταψί στον προθερμασμένο φούρνο και ψήστε για 35-40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει το φαγητό…
Αφήστε το για λίγο να πάρει μια… ανάσα και σερβίρετε.
Σίγουρα θα το τιμήσουν όλοι, ακόμα και αυτοί που δεν συμπαθούν τα κολοκυθάκια.
Καλή επιτυχία φίλες μου και καλά μαγειρέματα.
Μέχρι το επόμενο μαγειρικό μας ραντεβού, να περνάτε καλά και να προσέχετε τους υπέροχους και μοναδικούς εαυτούς σας, όσους αγαπάτε και όσους σας αγαπούν.
Φανείτε γενναιόδωροι με όσους έχουν την ανάγκη σας, γιατί όπως έλεγε και η γιαγιά Αθηνά: «Ο σοφός και συνετός άνθρωπος δεν κάθεται επάνω στους θησαυρούς του. Να ξέρετε πως όσα περισσότερα δίνετε στους άλλους τόσα περισσότερα παίρνετε. Η ζωή πάντα φροντίζει να επιστρέφει το καλό με διάφορους τρόπους…»
Σας φιλώ αυγή.
Αφήστε μια απάντηση