Τα κολοκυθάκια είναι τα κορυφαία λαχανικά του καλοκαιριού, που τα τρώμε με χίλιους δυο τρόπους, μέσα σε κεφτέδες, σε μπριάμ, σαν γεμιστά, σε σούπες και σε έναν σωρό άλλα λαδερά, εποχιακά φαγητά.
Το μεγαλείο τους όμως αναδεικνύεται όταν τηγανίζονται και εξυψώνεται όταν στην συνέχεια μπαίνουν στο φούρνο, Εκεί βγάζουν όλη τη γλύκα και τη γεύση τους.
Έφτιαξα λοιπόν ένα ταψάκι με κολοκυθάκια και μελωμένη σάλτσα ντομάτας στον φούρνο και εξαφανίστηκε εν ριπή οφθαλμού.
Μην το σκέφτεστε. Φτιάξτε αυτό το φαγητάκι όσο ακόμα υπάρχουν κολοκυθάκια, είναι πολύ εύκολο και νόστιμο…
Φτιάξτε το γιατί αν και το καλοκαιράκι την έκανε με ελαφρά, ο Σεπτέμβρης θυμίζει Αύγουστο και θέλει και αυτός μικρές και απλές χαρές.
Έναν καφέ με θέα… έστω τις απέναντι πολυκατοικίες, αν αυτός είναι στη σκιερή βεράντα του σπιτιού, ένας καλός φίλος που θα έρθει σπίτι να τσιμπολογήσουμε και να χαζολογήσουμε, λίγη παγωμένη μπύρα με τη μουσική που αγαπάμε, μια ωραία ταινία στην τηλεόραση ή ποδόσφαιρο για τους φιλάθλους και ελαφριά φαγητά που μας ξαφνιάζουν ευχάριστα, σαν το σημερινό..!
Τι θα χρειαστείτε:
- 1 ½ κιλό κολοκυθάκια
- ⅓ φλ. τσ. ελαιόλαδο
- 1 μέτριο κρεμμύδι
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 4 ώριμες ντομάτες
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Μια πρέζα ζάχαρη (προαιρετικά)
- Βασιλικό ή ρίγανη (προαιρετικά)
Πως θα το φτιάξετε:
Διαλέξτε μικρά ή μέτρια κολοκυθάκια. Πλύντε τα και καθαρίστε τη φλούδα τους…
Κόψτε τα κατά μήκος, στη μέση αν είναι μικρά ή σε τρία κομμάτια αν είναι μεγαλύτερα.
Πασπαλίστε τα με λίγο αλάτι χοντρό και αφήστε τα στο τρυπητό να στραγγίσουν τα υγρά τους…
Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Περάστε την ντομάτα από το μούλτι ή τρίψτε την στον τρίφτη…
Βάλτε το ελαιόλαδο σε τηγάνι ή βαθιά κατσαρόλα να ζεσταθεί και προσθέστε το ψιλοκομμένο σκορδοκρέμμυδο.
Αφήστε να σοταριστούν μέχρι να μαραθούν…
Προσθέστε αλάτι και πιπέρι, λίγη ζάχαρη (προαιρετικά), την τριμμένη ντομάτα και λίγο βασιλικό ή/και ρίγανη (προαιρετικά).
Αφήστε τη σάλτσα να σιγοβράσει για μισή ώρα περίπου ώσπου να πήξει.
Εν τω μεταξύ τηγανίστε τα κολοκυθάκια.
Στρώστε τα μισά κολοκυθάκια σε ένα πυρεξάκι.
Σκεπάστε τα με τη μισή σάλτσα.
Πασπαλίστε με φέτα.
Στρώστε τα υπόλοιπα κολοκυθάκια και σκεπάστε τα με την υπόλοιπη σάλτσα.
Πασπαλίστε με φέτα και στρώστε τρεις-τέσσερις φετούλες γκούντα ή γραβιέρα και βάλτε το ταψάκι στον φούρνο.
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο για μισή ώρα στους 200 βαθμούς.
Σερβίρετε ζεστό ή κρύο. Προσωπικά κρύο το βρίσκω εξαιρετικό.
Καλή επιτυχία φίλες μου και καλά μαγειρέματα.
Μέχρι το επόμενο μαγειρικό μας ραντεβού, να περνάτε καλά, να προσέχετε τους μοναδικούς και υπέροχους εαυτούς σας και να έχετε κατά νου αυτό που έλεγε η γιαγιά Αθηνά: «Αν φοβάσαι τη μοναξιά, μην προσπαθείς να έχεις πάντα δίκιο…»
Σας φιλώ αυγή
Αφήστε μια απάντηση