Μας πέσανε πολλά τα κρέατα και τα λιπαρά τις τελευταίες εβδομάδες φίλες και φίλοι μου και για σήμερα λέω να σας βάλω σε δίαιτα. Αα! Δε θέλω μούτρα! Άλλωστε, δίαιτα δεν σημαίνει πάντα ασιτία και ανοστιά!
Επιβάλλεται για την υγεία και την ομορφιά μας, ν’ αρχίσουμε να τρώμε λίγο πιο ελαφρά για να ισορροπήσουμε την υπερβολή των προηγούμενων ημερών! Να λοιπόν τι σας προτείνω: Ψαράκι ελαφρύ, υγιεινό και νόστιμο!
Πώς θα το φτιάξουμε;
Με τρόπο κερκυραϊκό και απλό. Θα το φτιάξουμε ΜΠΟΥΡΔΕΤΟ! Μάλιστα θα μας το φτιάξει γνήσια, μαγείρισσα Κερκυραία, η Σοφία από τη «Λαδόκολλα». Η Σοφία και η ταβερνούλα της έκαναν μαζί σας την πρώτη τους γνωριμία με ένα καταπληκτικό κερκυραϊκό «Σοφρίτο», συνταγή που έχουμε δημοσιεύσει παλαιότερα.
Όσοι και όσες δοκιμάσατε και το φτιάξατε, καταλαβαίνετε γιατί μιλάω. Όσες πάλι δεν…, τότε χάνετε!
Το «Μπουρδέτο» που θα μας φτιάξει σήμερα η Σοφία, είναι παραδοσιακό κερκυραϊκό φαγητό. Το μαγείρευαν παλιά μετά το τράβηγμα της τράτας, οι ψαράδες. Έτσι όπως ήταν κουρασμένοι και πεινασμένοι έπρεπε να μαγειρέψουν. Τι φαγητό θα έκαναν λοιπόν;
Τι άλλο από ψάρια που τα είχαν και μπόλικα με λαδάκι από τις ελιές τους, κρεμμύδια από τους κερκυραϊκούς μπαχτσέδες και πιπέρι κόκκινο, φτιάχνανε ένα λιτό αλλά χορταστικό και νοστιμότατο φαγητό, ζουμερό για να βουτήξουν το ψωμί, και πολύ καυτερό, για να πιούνε και κάνα δυο κούπες κρασί.
Σήμερα τα εστιατόρια και οι νοικοκυρές το φτιάχνουν λιγότερο καυτερό. Προσθέτουν και άλλα υλικά. Έχουν ξεφύγει από τον παραδοσιακό τρόπο μαγειρέματος αλλά κρατάνε τη γεύση και τη νοστιμιά.
Διαλέξτε ένα οποιοδήποτε μεγάλο ψάρι, φρέσκο ή κατεψυγμένο (η Σοφία χρησιμοποίησε Γαλέο κατεψυγμένο) και πάμε να φτιάξουμε «Μπουρδέτο»…
Υλικά:
- 1 κιλό μεγάλο ψάρι κομμένο σε φέτες
- ¾ φλυτζανιού τσαγιού ελαιόλαδο
- 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 5 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 2 πιπεριές Φλωρίνης ψιλοκομμένες
- 2 κουταλιές πελτές ντομάτας
- 1 κουταλιά της σούπας, κοφτή, κόκκινο πιπέρι καυτερό ή γλυκό
- Λίγες σταγόνες ταμπάσκο
- 1 ποτήρι του κρασιού, κρασί λευκό
- Μαϊντανός ψιλοκομμένος (προαιρετικά)
- Αλάτι – πιπέρι
- 1 ποτήρι νερό ζεστό
Εκτέλεση:
Σε μια πλατιά κατσαρόλα τσιγαρίζετε στο λάδι, το κρεμμύδι και το σκόρδο, μέχρι να γίνουν διάφανα. (να μη σγουρύνουν).
Προσθέστε τις πιπεριές, τον πελτέ ντομάτας και ανακατέψτε.
Βάλτε τα κομμάτια του ψαριού το ένα δίπλα στο άλλο.
Προσθέστε το κρασί και όλα τα υπόλοιπα υλικά.
Αφήστε να πάρουν μια-δυο βράσεις και προσθέστε το νερό (τόσο όσο να σκεπαστούν τα ψάρια).
Χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε το φαγητό να σιγοβράσει ώσπου να δέσει η σάλτσα (περίπου 20 λεπτά).
Το Μπουρδέτο σερβίρεται με πατατοσαλάτα, τηγανητές πατάτες, ρύζι, γιατί όχι και μακαρόνια.
Υ.Γ.: Εγώ το έφτιαξα με γριβάδι Πρεσπών και ομολογώ ότι του ταιριάζει πολύ αυτός ο τρόπος μαγειρέματος.
Φτιάξτε το..!
Καλή επιτυχία φίλες μου και ως την επόμενη συνταγή, μη ξεχνάτε να κάνετε οτιδήποτε για να χαμογελάτε και να περνάτε καλά!
Με αγάπη, Αυγή.
Αφήστε μια απάντηση