Άλλοι τα λένε “βραχάκια”, άλλοι τα λένε απλά σοκολατάκια, άλλοι “ανώμαλα”… Εγώ τα λέω μικρές τραγανές αμαρτίες.
Όπως, όμως και να τα πεις μία είναι η ουσία.
Αυτές οι μικρές μπουκίτσες φτιαγμένες από καραμελωμένους ξηρούς καρπούς που τους τυλίγει ένα λεπτό βελούδινο στρώμα σοκολάτας, ξετρελαίνουν όποιον τις δοκιμάσει είτε είναι μικρός ή και μεγάλος, νέος ή και γέρος…
Είναι εθιστικές και δυστυχώς όσο και να το θες, δεν μπορείς να σταματήσεις μόνο στη μία.
Όμως οφείλω να καταθέσω και τούτο: Αν ανήκετε στους εγκρατείς και καταναλώσετε με μέτρο, εκτός από γεύση θα ωφεληθείτε από τα αντιοξειδωτικά στοιχεία και τις βιταμίνες που περιέχουν.
Φτιάξτε αυτά τα τραγανά εθιστικά «ανώμαλα» γιατί είναι εύκολα, γίνονται γρήγορα και καταναλώνονται ακόμα γρηγορότερα!
Τι θα χρειαστείτε:
- 50 γρ. αμύγδαλα
- 50 γρ. φουντούκια
- 50 γρ. φυστίκια Αιγίνης
- 90 γρ. ζάχαρη
- 30 ml. νερό
- 250 γρ. κουβερτούρα ή σοκολάτα γάλακτος, ψιλοκομμένη
Πώς θα τα φτιάξετε:
Σε μια κατσαρόλα βάλτε το νερό με τη ζάχαρη. Τοποθετήστε στη φωτιά και αφήστε να πάρει βράση…
Μόλις αρχίσει ο βρασμός, προσθέστε τους ξηρούς καρπούς και αρχίστε το ανακάτεμα.
Συνεχίστε να ανακατεύετε για δyο-τρία λεπτά ίσως και λίγο περισσότερο…
Στην αρχή οι ξηροί καρποί θα ζαχαρώσουν.
Μην πανικοβληθείτε και συνεχίστε το ανακάτεμα και επιμένετε μέχρι να καραμελώσουν.
Αποσύρετε από τη φωτιά και απλώστε τους ξηρούς καρπούς πάνω σε μια λαδόκολλα. Αφήστε να κρυώσουν…
Όσο οι καραμελωμένοι καρποί κρυώνουν, βάλτε την κουβερτούρα να λιώσει σε μπεν μαρί, δηλαδή σε ένα ανοξείδωτο μπολ που στερεώνουμε πάνω σε μια κατσαρόλα με λίγο νερό που βράζει.
Μόλις η σοκολάτα λιώσει, αποσύρετε από τη φωτιά.
Με μια σπάτουλα αρχίστε να την ανακατεύετε μέσα στο μπολ, με κυκλικές κινήσεις μέχρι να γίνει πιο λεία και γυαλιστερή…
Οι ξηροί καρποί όταν κρυώσουν θα έχουν ενωθεί σε ενιαίο κομμάτι.
Σπάστε τους σε μικρότερα κομμάτια και βουτήξτε τους μέσα στην κουβερτούρα…
Τινάξτε λίγο για να πέσει η σοκολάτα που περισσεύει και τοποθετήστε το “ανώμαλο” πάνω σε μία λαδόκολλα.
Συνεχίστε ώσπου να καλύψετε με σοκολάτα όλους τους καραμελωμένους ξηρούς καρπούς.
Αφήστε τα υπέροχα καραμελωμένα “ανώμαλα” στην λαδόκολλα μέχρι να σταθεροποιηθεί η σοκολατένια επικάλυψη…
Αν σας μείνουν, που δεν πρόκειται, γιατί είναι τόσο νόστιμα που καταναλώνονται επί τόπου, να ξέρετε ότι διατηρούνται πολύ καιρό…
Συμβουλή: Αν τυλίξετε τα ανώμαλα με ένα ωραίο αμπαλάζ, π.χ. λεπτό χρωματιστό χαρτί, ή ασημόχαρτο και τα “κλείσετε” σε ένα ωραίο κουτί είναι ένα δώρο ευπρόσδεκτο από όλους, κοστίζει ελάχιστα… έχει την δική σας πινελιά… και θα το εκτιμήσουν ιδιαίτερα, να είστε σίγουρες.
Καλή επιτυχία φίλες μου και καλά μαγειρέματα.
Μέχρι το επόμενο μαγειρικό μας ραντεβού να περνάτε καλά και να προσέχετε τους υπέροχους και μοναδικούς εαυτούς σας, όσους αγαπάτε και όσους σας αγαπούν.
Τούτους τους δύσκολους καιρούς φανείτε γενναιόδωροι σε «όσους πέφτουν στην ανάγκη» σας. Η γιαγιά Αθηνά είχε ένα ιδιαίτερο τρόπο να το κάνει. Συχνά μας έλεγε: «Να χαρίζετε να μη δανείζετε. Όταν χαρίζετε, δημιουργείτε ευγνώμονες, όταν δανείζετε δημιουργείτε εχθρούς…»
Σας φιλώ αυγή.-
Αφήστε μια απάντηση