Μμμμμ… Κανελόνια με πλούσια κρέμα… θα γλύφετε και το πιάτο!
Τα κανελόνια είναι ίσως μία από τις πρώτες μορφές ζυμαρικών που σκέφτηκαν οι άνθρωποι. Ήδη από τις μακρινές εποχές παρασκεύαζαν μια ζύμη από ένα μείγμα νερού, σιταριού και αλατιού.
Άπλωναν τη φρέσκια ζύμη σε φύλλο και μετά την έκοβαν σε ορθογώνιο σχήμα. Στη συνέχεια για να γεμίσει, την έκαναν ρολό και την έψηναν. Ως εκ τούτου τα κανελόνια μπορεί να πει κανείς ότι ανήκουν στα γεμιστά ζυμαρικά.
Μπορούν επίσης να χαρακτηριστούν και ως μια διαφορετική εκδοχή του παστίτσιου.
Όμως τα κανελόνια έχουν τη δική τους μοναδική γεύση που τα κάνει ξεχωριστά και αγαπημένα.
Παρέα με μια σαλάτα σαλάτα εποχής είναι και ένα πρώτης τάξεως νόστιμο, ελαφρύ, χορταστικό κυρίως πιάτο.
Έτσι, δε όπως τα μαγειρεύω εγώ με την απλή, απλούστατη αλλά πλούσια κρεμώδη μπεσαμέλ, τα τυριά και την εύκολη αλλά υπέροχη σάλτσα ντομάτας είμαι σίγουρη ότι θα τα λατρέψετε!
Υλικά:
- Μια συσκευασία κανελόνια (~25 κομμάτια)
Υλικά για την εύκολη σάλτσα ντομάτας:
- 1 μέτριο κρεμμύδι
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 2 κουτιά ντοματάκια ή κονκασέ
- ½ φλυτζ. καφέ ελαιόλαδο
- 1 κοφτή κουτ. γλυκ. ζάχαρη
- Αλάτι, πιπέρι
Υλικά για τη γέμιση του κιμά:
- ½ κιλό κιμά
- ¾ φλυτζ. καφέ ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι μέτριο
- 2 κουτ. σουπ. ντοματοπελτέ
- 1 καρότο τριμμένο
- 2-3 μανιτάρια ψιλοκομμένα
- ½ κρασοπότηρο κρασί κόκκινο
- 1 φύλλο δάφνης
- Αλάτι και πιπέρι κατά βούληση
Υλικά για την εύκολη μπεσαμέλ:
- 1 λιτρο γάλα
- 4 κουτ. σούπ. Κορν φλάουρ
- 2 κουτ. σούπ. Βούτυρο
- 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
- 1 αυγό (προαιρετικά)
- 1 φλυτζ. τσαγιού τριμμένη κεφαλογραβιέρα ή άλλο τυρί που λιώνει
- Αλάτι
Εκτέλεση:
Φτιάξτε πρώτα τη σάλτσα. Σε κατσαρολάκι ζεστάνετε το λάδι.

Προσθέστε το κρεμμύδι και το σκόρδο ψιλοκομμένα ή περασμένα από το μούλτι…


Ρίξτε τη ζάχαρη και ανακατέψτε για λίγο.

Προσθέστε τα ντοματάκια, περασμένα και αυτά από το μούλτι.
Αλατίστε, σκεπάστε με το καπάκι, αφήστε τη σάλτσα να βράσει για 10-15 λεπτάκια και κλείστε το μάτι.


Ρίξτε στο τηγάνι το λάδι και αφού ζεσταθεί τσιγαρίστε τον κιμά ανακατεύοντας συχνά ώσπου να αλλάξει χρώμα…


Προσθέστε το κρεμμύδι και αφήστε να μαγειρευτεί για 2-3 λεπτά…

Σβήστε με το κρασί. Αφήστε να εξατμιστεί το οινόπνευμα.

Προσθέστε το καρότο, τα ψιλοκομμένα μανιτάρια, το φύλλο δάφνης και τον πελτέ…




Αλατοπιπερώστε κατά βούληση και αφήστε τη γέμιση του κιμά να μαγειρευτεί σε σιγανή φωτιά για 20-25 λεπτά.

Για να φτιάξετε την εύκολη μπεσαμέλ, απλά σε κατσαρόλα, ρίξτε το γάλα, το κορν φλάουρ, το βούτυρο το μοσχοκάρυδο και αφήστε να βράσει ανακατεύοντας κατά διαστήματα για να μην κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας το κορν φλάουρ…



Όταν αρχίσει να πήζει, αποσύρετε από τη φωτιά και ρίξτε το αυγό ανακατεύοντας με γρήγορες κινήσεις και μετά το τυρί…


Φορέστε γάντια και γεμίστε τα κανελόνια.


Στρώστε σε ένα ταψί τη μισή σάλτσα ντομάτας και ένα μέρος από την μπεσαμέλ.
Τοποθετήστε τα γεμάτα κανελόνια το ένα δίπλα στο άλλο και ρίξτε από πάνω την υπόλοιπη σάλτσα ντομάτας.


Πασπαλίστε με τυρί και συνεχίστε με τη μπεσαμέλ. Απλώστε να πάει παντού.


Βουτυρώστε ένα κομμάτι λαδόκολλα ή αλουμινόχαρτο και κολλήστε το επάνω στην μπεσαμέλ.
Έτσι το φαγητό θα κρατήσει τα υγρά του και δε θα στεγνώσουν τα κανελόνια…

Βάλτε το ταψί στο φούρνο και αφήστε το για 30 λεπτά. Βγάλτε το αλουμινόχαρτο και συνεχίστε το ψήσιμο για 10 ακόμα λεπτά να πάρει χρώμα.
Αφού το βγάλετε από το φούρνο, αφήστε το να ξεθυμάνει για λίγο και σερβίρετέ το.


Καλή επιτυχία φίλες μου έως το επόμενο ραντεβού μας να φροντίζετε τους πολύτιμους εαυτούς σας αλλά μην ξεχνάτε και αυτούς που έχουν την ανάγκη σας γιατί όπως έλεγε και η γιαγιά Αθηνά «Ό,τι κάνουμε μόνο για τον εαυτό μας, πεθαίνει μαζί μας. Ό,τι κάνουμε για τους άλλους και τον κόσμο, παραμένει και είναι αθάνατο…»
Σας φιλώ αυγή
Αφήστε μια απάντηση