Αν αγαπάτε την γεύση του τσουρεκιού αλλά δεν θέλετε να υποστείτε την δύσκολη και χρονοβόρα, ομολογουμένως, διαδικασία παρασκευής του, φτιάξτε αυτό το κεϊκάκι.
Σε λίγη ώρα θα έχετε στο τραπέζι σας ένα γλυκό ελαφρύ, αφράτο, μυρωδάτο, που θα θυμίζει μεν τσουρέκι αλλά παράλληλα θα σκορπάει γύρω του τις μεθυστικές ευωδιές της κανελοζάχαρης, του πορτοκαλιού και της βανίλιας…
Αν σας αρέσουν τα κέικ, στα ηχωμαγειρέματα υπάρχουν συνταγές για μικρά κέικ με μαρμελάδα, για ζουμερό κέικ καρότου, αλμυρό κέικ και κέικ με σοκολατούχο γάλα…
Τι θα χρειαστείτε:
- 1½ κούπα γάλα
- 3 αυγά μεγάλα
- 5 κουταλιές ζάχαρη
- 200 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
- Ξύσμα από ένα μεγάλο πορτοκάλι
- ½ φακελάκι μαχλέπι
- 2-3 βανίλιες
- 800 γρ. αλεύρι
- 30 γρ. μπυρομαγιά φρέσκια ή 20 γρ. ξερή
Για τη γέμιση:
- 1 κούπα ζάχαρη
- 2-3 κουταλιές κανέλα
- Λίγο λιωμένο βούτυρο
Πώς θα το φτιάξετε:
Χλιαρώστε το γάλα και ρίξτε το στο κάδο του μίξερ μαζί με τις πέντε κουταλιές ζάχαρη και τη μαγιά.
Διαλύστε τη μαγιά ανακατεύοντας με τα δάχτυλά σας…
Αφού διαλυθεί τελείως, κοσκινίστε πάνω από το μίγμα 2-3 κουταλιές αλεύρι και αφήστε το για λίγο, γύρω στο δεκάλεπτο-τέταρτο περίπου, μέχρι να αρχίσει να αφρίζει και ασχοληθείτε με την προετοιμασία των υπόλοιπων υλικών.
Λιώστε το βούτυρο. Βουτυρώστε την φόρμα. Ξύστε το πορτοκάλι…
Μόλις το μίγμα αρχίσει να βγάζει φουσκάλες, χτυπήστε το για μισό λεπτάκι με το μίξερ και προσθέστε ένα-ένα τα αυγά, το βούτυρο, το ξύσμα πορτοκαλιού, το μαχλέπι, τις βανίλιες…
Σταματήστε το χτύπημα και προσθέστε λίγο-λίγο το αλεύρι.
Ζυμώστε ξεκινώντας από τα κέντρο και συνεχίστε προσθέτοντας όσο αλεύρι χρειαστεί για να φτιάξετε μια ζύμη μαλακιά, αφράτη και ελαστική.
Κάντε τη ζύμη μια μεγάλη μπάλα και απλώστε την με τον πλάστη έτσι ώστε να πετύχετε ένα σχήμα περίπου παραλληλόγραμμο.
Αλείψτε με ένα πινέλο την επιφάνεια με βούτυρο…
Πασπαλίστε με κανέλα και σκορπίστε τη ζάχαρη να πάει παντού.
Πιάστε την μεγαλύτερη πλευρά του παραλληλόγραμμου και τυλίξτε την σε ρολό.
Βάλτε το ρολό σε βουτυρωμένη φόρμα για κέικ ενώνοντας τις δύο άκρες.
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 λεπτάκια (πάνω-κάτω ανάλογα με τον φούρνο).
Πρέπει να σας πω και τούτο. Το τσουρεκοκέικ έγινε ανάρπαστο. Φαγώθηκε στο άψε σβήσε!
Το ξαναέφτιαξα αλλά αυτήν τη φορά αντί για κανέλοζάχαρη άλειψα την επιφάνεια με πραλίνα φουντουκιού.
Τι να σας πω; Έγινε κόλαση…!
Καλή επιτυχία…!
Μέχρι το επόμενο ραντεβού… να περνάτε καλά και να προσέχετε τους υπέροχους εαυτούς σας. Τινάξτε τη μούχλα που έχει κολλήσει πάνω σας και καταστρέφει τη καθημερινότητά σας.
Εισπνεύστε την αλλαγή που πνέει γύρω μας σαν αύρα ζωογόνα γιατί όπως λέει ο ποιητής: «Τι είναι η ζωή; Ένα κόκκινο γαρύφαλλο είναι… Ένα κόκκινο γαρύφαλλο που βάζει Θεός στ’ αυτί του και σεργιανάει τα σύμπαντα…» μην επιτρέψουμε σε κανέναν να την μετατρέψει σε κόλαση.-
Σας φιλώ αυγή.
Αφήστε μια απάντηση