Αν έχετε βαρεθεί να σερβίρετε κάθε φορά το γλυκό, παραδοσιακό κέικ, αν τα παιδιά σας γκρινιάζουν ότι το κολατσιό τους είναι κάθε μέρα το ίδιο και το ίδιο, αν θέλετε να πρωτοτυπήσετε και να ξαφνιάσετε τις φίλες, στον πρωινό ή τον απογευματινό σας καφέ, κάντε την έκπληξη και φτιάξετε κάτι διαφορετικό.
Ένα κέικ αλμυρό, για παράδειγμα, σαν αυτό που σας προτείνω σήμερα.
Αν μη τι άλλο, τα παιδιά θα μπουν στον πειρασμό να το δοκιμάσουν και αν το δοκιμάσουν μια φορά θα το ξαναζητήσουν, να είστε σίγουρες…
Οι φίλες θα ξαφνιαστούν ευχάριστα και σίγουρα θα σας ζητήσουν τη συνταγή.
Είναι ένα κέικ γευστικό και θρεπτικό γιατί συνδυάζει τα τυριά με το ελαιόλαδο και τα λαχανικά και επίσης έχει λίγες σχετικά θερμίδες.
Φτιάξτε το και για ένα άλλον λόγο: Σας δίνεται η ευκαιρία να βάλετε μπρος την αχαλίνωτη φαντασία σας, να ξετυλίξετε το δημιουργικό σας ταλέντο και να αυτοσχεδιάσετε.
Αντικαταστήστε για παράδειγμα το τυρί που δεν σας αρέσει με άλλο της αρεσκείας σας, ή κάποιο από τα λαχανικά και έτσι θα παρουσιάσετε εν τέλει, μια δική σας δημιουργία προσαρμοσμένη στα γούστα σας και στις επιθυμίες των αγαπημένων σας…
Τι θα χρειαστείτε:
- 3 αυγά
- 1 φλυτζ. τσαγ. γάλα φρέσκο
- 3 κουταλιές της σούπας γιαούρτι στραγγιστό
- ½ φλυτζ. τσαγ. ελαιόλαδο ή σπορέλαιο
- 2 φλυτζ. τσαγ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1 κουταλιά μπέικιν πάουντερ
- 150 γρ. ζαμπόν
- ⅔ του φλυτζ. τσαγ. γραβιέρα τριμμένη
- 2 μέτριες ντομάτες σφιχτές
- Αλάτι
- Πιπέρι
Πώς θα το φτιάξετε:
Κοσκινίστε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ.
Ξεφλουδίστε τις ντομάτες, ξεσποριάστε τις, στύψτε τις για να φύγουν τα πολλά ζουμιά και κόψτε τις σε μικρά καρεδάκια…
Τρίψτε τη γραβιέρα στη χοντρή μεριά του τρίφτη. (Εγώ αντί για γραβιέρα χρησιμοποιώ κασέρι πρόβειο. Μου αρέσει περισσότερο η γεύση του).
Ψιλοκόψτε το ζαμπόν σε μικρά κυβάκια.
Σε ένα μπολ, χτυπήστε πολύ καλά τα αυγά με το μίξερ ή το σύρμα, ώσπου να αφρατέψουν και να ασπρίσουν.
Προσθέστε σταδιακά το γάλα, το γιαούρτι, το λάδι και ανακατέψτε.
Ρίξτε λίγο-λίγο το αλεύρι στο μίγμα και κάθε φορά φροντίστε να ανακατεύετε καλά για να απορροφηθεί…
Αφού ολοκληρώσετε με το αλεύρι, αλατοπιπερώστε ελάχιστα και προσθέστε τη κομμένη ντομάτα, το αλλαντικό και τη γραβιέρα.
Ανακατέψτε απαλά και αδειάστε το μίγμα σε μια φόρμα στενόμακρη ή κανονική στρόγγυλη φόρμα του κέικ, βουτυρωμένη.
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς.
Ψήστε το κέικ για 40-45 λεπτάκια. Δοκιμάστε με ένα μαχαιράκι (μπήξτε το στο κέικ) κι αν βγει στεγνό, τότε το κέικ είναι έτοιμο…
Αφήστε να κρυώσει για 5 λεπτά και βγάλτε το από τη φόρμα. Τρώγεται ζεστό, αλλά και κρύο είναι πολύ νόστιμο.
Όπως ανέφερα και στην αρχή, μπορείτε να αυτοσχεδιάσετε με τα υλικά.
Προσθέστε πιπεριά κόκκινη και πράσινη, ρίγανη, κόκκινο πιπέρι, μπούκοβο κ.ά.
Αν δεν σας αρέσει το ζαμπόν, αλλάξτε το και βάλτε μπέικον, γαλοπούλα, ή τέλος πάντων, ό,τι αλλαντικό έχετε στο ψυγείο σας. Είπαμε, η κουζίνα είναι δημιουργία και η δημιουργία απαιτεί φαντασία.
Φτιάξτε το! Σίγουρα θα το τιμήσουν μικροί και μεγάλοι!.
Καλή επιτυχία φίλες μου! Να περνάτε καλά και να μου προσέχετε τους υπέροχους και μοναδικούς εαυτούς σας.
Μέχρι το επόμενο μαγειρικό μας ραντεβού, ακόμη και αν περνάτε δύσκολα, προσπαθήστε να βλέπετε το ποτήρι μισογεμάτο, γιατί όπως έλεγε και η γιαγιά Αθηνά: «Στη ζωή υπάρχουν δύο είδη ανθρώπων: οι αισιόδοξοι και οι απαισιόδοξοι. Οι απαισιόδοξοι έχουν συνήθως δίκιο. Αν όμως η ανθρωπότητα έφτασε ως εδώ, αυτό το χρωστάει στους αισιόδοξους…»
Σας φιλώ αυγή.-
Αφήστε μια απάντηση