Έτσι την έχω καταχωρημένη στο τετράδιο με τις συνταγές μου, αυτήν την υπέροχη σαλάτα και αυτό γιατί τη δοκίμασα πρώτη φορά στο σπίτι του θείου μου του Βαγγέλη ο οποίος με τη σειρά του την είχε δοκιμάσει σε σπίτι φιλικό.
Του άρεσε και ζήτησε τη συνταγή. Του είπαν πως τη φτιάχνει μια κυρία που βοηθούσε στις δουλειές του σπιτιού με καταγωγή από την Βουλγαρία…
Την έφτιαξε, τη δοκιμάσα κι εγώ, μας άρεσε και από τότε τη φτιάχνω τέτοια εποχή.
Είναι μια σαλάτα λοιπόν, που έχει καταγωγή από τη γειτονική Βουλγαρία, χειμωνιάτικη θα έλεγα, εύκολη, πολύχρωμη, χορταστική, με υπέροχη γλυκόξινη γεύση που ταιριάζει απόλυτα με τα ψάρια αλλά και τα κρέατα ιδίως τα χοιρινά που καταναλώνουμε λίγο περισσότερο αυτήν την περίοδο…
Είναι επίσης εξαιρετικός μεζές για τσίπουρο ή ούζο και σαν άλειμμα πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί… υπέροχη!
Με τα υλικά που σας δίνω θα φτιάξετε αρκετά μεγάλη ποσότητα οπότε μειώστε τα, αν θέλετε, στο μισό για πρώτη δοκιμή.
Θα σας αρέσει σίγουρα και θα την ξαναφτιάξετε… (Αν σας αρέσουν οι σαλάτες δείτε και τη συνταγή για πολύχρωμη πλιγουροσαλάτα αλλά και τη συνταγή για πιπεροσαλάτα ξυτης Σοφίας)
Τι θα χρειαστείτε:
- 2 κιλά μελιτζάνες
- 1 κιλό πιπεριές
- 500 γρ. καρότα
- 400 ml. ελαιόλαδο
- 150 ml. ξύδι
- 150 γρ. ζάχαρη
- 1 σκελίδα σκόρδου ολόκληρη
- 1 ματσάκι μαϊντανό
- 1 κουτ. σουπ. αλάτι χοντρό
Πώς θα τη φτιάξετε:
Πλύντε καλά και σκουπίστε τα λαχανικά. Τρίψτε τα καρότα σε χοντρό τρίφτη.
Καθαρίστε τα σκόρδα και περάστε τα από το μούλτι…
Κόψτε σε λωρίδες τις πιπεριές.
Καθαρίστε και κόψτε σε καρεδάκια τις μελιτζάνες…
Σε βαθιά κατσαρόλα, ρίξτε το λάδι, το ξύδι και τη ζάχαρη και αφήστε να ζεσταθούν ώσπου να λιώσει η ζάχαρη…
Προσθέστε τα λαχανικά, το σκόρδο και τον μαϊντανό, αφού τον ψιλοκόψετε και αφήστε να βράσουν σε σιγανή φωτιά για μισή ώρα με σαράντα λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά.
Δοκιμάστε και προσθέστε αλάτι αν το χρειάζεστε.
Θα τη φυλάξτε στο ψυγείο για πολύ καιρό και εκτός ψυγείου απεριόριστα, αν τη βάλετε σε γυάλινα αποστειρωμένα βάζα (για τον τρόπο αποστείρωσης των βάζων δείτε τη συνταγή για γλυκό βύσσινο).
Καλή επιτυχία φίλες μου, να περνάτε καλά και να προσέχετε τους υπέροχους και μοναδικούς εαυτούς σας.
Έως το επόμενο μαγειρικό μας ραντεβού αντιμετωπίστε με κατανόηση και καλοσύνη όποιον αναγκεμένο χτυπήσει την πόρτα σας γιατί όπως έλεγε η γιαγιά Αθηνά: “Η καλοσύνη όταν μιλάς δημιουργεί εμπιστοσύνη. Η καλοσύνη όταν σκέφτεσαι δημιουργεί βάθος. Η καλοσύνη όταν δίνεις δημιουργεί αγάπη…“
Σας φιλώ αυγή.
Αφήστε μια απάντηση