Είναι μια μακαρονάδα πρωτότυπη με γεύση… πολύπλοκη.
Θα την έλεγα αρμυρογλυκόξινη. Είναι ελαφριά, νόστιμη, αρωματική. Θα την απολαύσετε όλοι οι “μακαρονάδες”, κυρίως όμως όλοι εσείς που λατρεύετε τις μακαρονάδες αλά κρεμ αλλά αποφεύγετε να τις μαγειρέψετε γιατί είναι πολύ θερμιδοφόρες και πέφτουν κάπως βαριές.
Ετούτη εδώ είναι μια ελαφριά αλά κρεμ.
Μια αλά κρεμ προς το ελληνικότερο, χωρίς κρέμα γάλακτος και αλλαντικά, με γιαούρτι, φέτα, καβουρδισμένο αμύγδαλο και ένα ακόμα στοιχείο, το ωραιότερο κατ’ εμέ, τα καραμελωμένα κρεμμύδια.
Ξέρω, ξέρω, σας φαίνονται κάπως ξένα τα υλικά αλλά σας βεβαιώνω πως δένουν τέλεια μεταξύ τους.
Λοιπόν, μακαρονοφάγοι μου, αν βαρεθήκατε να τρώτε τα ίδια και τα ίδια, μη διστάσετε να τη δοκιμάσετε. Θα εκπλαγείτε ευχάριστα.
Τι θα χρειαστείτε:
- 1 πακέτο ζυμαρικά της αρεσκείας σας (500 γρ.)
- 400 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 3 μέτρια κρεμμύδια ξερά
- 100 γρ. λευκά ωμά αμύγδαλα
- Λίγο ελαιόλαδο
- Φέτα
- Αλάτι
- Πιπέρι
Πώς θα τα φτιάξετε:
Ξεκινήστε με το καραμέλωμα των κρεμμυδιών.
Καθαρίστε τα κρεμμύδια και κόψτε τα στη μέση. Πάρτε τον χρόνο σας και χωρίς άγχος, με προσοχή, κόψτε τα στη συνέχεια σε όσο το δυνατόν πιο λεπτές φέτες.
Ρίξτε σε τηγάνι ελάχιστο ελαιόλαδο και αφήστε το να ζεσταθεί καλά.
Προσθέστε τις φέτες των κρεμμυδιών και αφήστε να καραμελώσουν, ανακατεύοντας συχνά.
Η διαδικασία αυτή θα πάρει γύρω στο ένα τέταρτο με είκοσι λεπτά. Γύρω στο πεντάλεπτο αλατοπιπερώστε τα.
Τα κρεμμύδια είναι έτοιμα όταν χάσουν τον όγκο τους, μαλακώσουν, γυαλίσουν, γίνουν χρυσαφιά και μερικά κάπως σκούρα καφετιά, αφήσουν τα φυσικά σάκχαρά τους, μελώσουν και γίνουν μια γλύκα.
Όσο καραμελώνουν τα κρεμμύδια βάλτε μια κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό για να βράσετε τα ζυμαρικά σας.
Διαλέξτε όποιο ζυμαρικό σας αρέσει, τριβελάκι, πένες, βίδες, κοφτό μακαρονάκι, πλεξουδάκι κ.τ.λ.
Βράστε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες που υπάρχουν στην συσκευασία, εκεί γύρω στο δεκάλεπτο.
Όσο βράζουν τα ζυμαρικά σας, καβουρδίστε τα αμύγδαλα.
Στρώστε ένα ταψάκι με λαδόκολλα, ρίξτε τα αμύγδαλα και βάλτε τα σε προθερμασμένο φούρνο στους 190ο C στον αέρα για 10 με 12 λεπτά, όσο δηλαδή χρειάζεται για να βράσουν τα ζυμαρικά.
Όσο τα αμύγδαλα ψήνονται και τα ζυμαρικά βράζουν ετοιμάστε την κρέμα γιαουρτιού.
Δεν θα σας πάρει παραπάνω από δύο λεπτά.
Σε βαθύ σκεύος ρίξτε το γιαούρτι, λίγο ελαιόλαδο, αλατάκι, πιπεράκι και ανακατέψτε με το σύρμα. Η κρέμα είναι έτοιμη.
Πάρτε τα ζυμαρικά κατ’ ευθείαν μέσα από την κατσαρόλα και ρίξτε τα μέσα στο γιαούρτι.
Μην τα στραγγίζετε πολύ. Το λίγο νεράκι με τη γλουτένη το χρειάζονται. Το γιαούρτι θα γίνει κάπως πιο ρευστό και θα κάνει το εφέ της κρέμας γάλακτος…
Ανακατέψτε με μια κουτάλα να καλύψει η γιαουρτόκρεμα τα ζυμαρικά.
Ψιλοκόψτε τα αμυγδαλάκια με το μαχαίρι, με το μούλτι, με ότι σας βολεύει και ρίξτε τα μέσα.
Προσθέστε τα καραμελωμένα κρεμμύδια και ανακατέψτε.
Αν η μακαρονάδα σας φαίνεται στεγνή προσθέστε λίγο νερό από αυτό που βράσατε τα ζυμαρικά.
Δώστε ένταση στη μακαρονάδα σας σπάζοντας λίγη φέτα από πάνω με τα δάχτυλά σας, σε ακανόνιστα κομμάτια.
Σερβίρετε, και καλή, καλή σας όρεξη.
Καλή επιτυχία φίλες μου και καλά μαγειρέματα.
Μέχρι το επόμενο μαγειρικό μας ραντεβού, να περνάτε καλά, να προσέχετε τους μοναδικούς και υπέροχους εαυτούς σας, και να έχετε κατά νου αυτό που έλεγε η γιαγιά Αθηνά: “Το «ναι» και το «όχι», παιδάκι μου, είναι οι πιο σύντομες από όλες τις λέξεις, όμως πριν τις πει κανείς, χρειάζεται να τις σκεφθεί πολύ…”
Σας φιλώ αυγή
Αφήστε μια απάντηση