Τα καρότα στο χωριό μου τουλάχιστον φίλες μου, παλιά, τα σπέρναμε στους μπαξέδες και τα χρησιμοποιούσαμε για να νοστιμίζουμε τα φαγητά μας.
Που και πού στολίζαμε και καμιά σαλάτα η τα μασουλάγαμε για να ξεγελάσουμε την πείνα μας ώσπου να ετοιμαστεί το φαγητό. Το να τα βάλουμε σε γλυκό δεν περνούσε από το μυαλό κανενός.
Ώσπου κάποια «Αθηναία», περαστική από το χωριό, έκανε γνωστό το «γλυκό κουταλιού καροτάκι»…
Για ένα διάστημα ήταν το γλυκό της μόδας ώσπου, από την άλλη μεριά του Ατλαντικού, ήρθε η συνταγή για το «κέικ καρότου» μέσα στις αποσκευές μιας ομογενούς εξ’ Αμερικής και το γλυκό καροτάκι έπεσε στα αζήτητα.
Το κέικ καρότου, έκτοτε και για αρκετό καιρό, είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στους πρωινούς και απογευματινούς καφέδες. Σε ένα τέτοιο καφέ το δοκίμασα κι εγώ, εντυπωσιάστηκα και το ενέταξα στη λίστα με τα αγαπημένα μου.
Σας το προτείνω λοιπόν, γιατί είναι ένα κέικ με πολλά… προσόντα: Κατ’ αρχήν είναι πα-νεύ-κο-λο.
Απλά ανακατεύεις με ένα πηρούνι τα υλικά και μέχρι να πεις… «καρότο» το έχεις βάλει στο φούρνο.
Σε λίγη ώρα βγαίνει, μοσχομυριστό, φουσκωτό-φουσκωτό, αφράτο, ζουμερό, εντυπωσιακό σε εμφάνιση και με μια γεύση όνειρο…
Υλικά:
- 2½ φλυτζ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 2 φλυτζ. καρότο τριμμένο
- 4 αυγά
- 1 φλυτζ. ζάχαρη λευκή ή καστανή
- 1 φλυτζ. καλαμποκέλαιο
- ½ φλυτζ. χυμό πορτοκαλιού
- 2 κουτ. γλυκ. μπέικιν πάουντερ
- 1 κουτ. γλυκ. κοφτό σόδα μαγειρική
- 2 κουτ. γλυκ. κοφτά κανέλα
- Λίγο αλάτι
- (Μπορείτε ακόμα να προσθέσετε τριμμένο καρύδι και σταφίδες)
Εκτέλεση:
Τρίψτε το καρότο στη χοντρή μεριά του τρίφτη.
Σε μεγάλο μπολ ανακατέψτε με ένα κουτάλι ή πηρούνι όλα μαζί τα υλικά μέχρι να προκύψει μια ομοιογενής μάζα.
Δε χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε μίξερ…
Βουτυρώστε μια φόρμα του κέικ και ρίξτε μέσα το υλικό. Φροντίστε να πάει παντού ομοιόμορφα.
Ψήστε για περίπου 40-45 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς.
Για να βεβαιωθείτε ότι έχει ψηθεί καλά κάντε τη γνωστή δοκιμή με το μαχαίρι. Μπήξτε το στο κέικ και αν βγει στεγνό, το κέικ είναι έτοιμο…
Αφήστε το στη φόρμα να κρυώσει και αναποδογυρίστε το σε πιατέλα.
Πασπαλίστε το με ζάχαρη άχνη και απολαύστε τη μοναδική του γεύση με το τσάι ή τον καφέ, μόνοι η με παρέα…
Καλή επιτυχία φίλες μου!
Ραντεβού στην επόμενη συνταγή, έως τότε κρατήστε αυτό που έλεγε η γιαγιά Αθηνά: «Όσα λιγότερα και πιο ουσιαστικά μένουν στη χούφτα μας, τόσο περισσότερο πλησιάζουμε προς την ευτυχία».
Σας φιλώ αυγή…
Αφήστε μια απάντηση