Δεν κατάλαβα ποτέ, γιατί όλοι, αποκαλούν πίτα αυτό το γλυκό. Όπως καταλαβαίνετε πίτα δεν το λες με τίποτα τούτον εδώ τον ζουμερό σοκολατοπορτοκαλένιο πειρασμό αλλά ούτε και καμιά άλλη σοκολατόπιτα.
Εντάξει, μοιάζει λίγο με κέικ αλλά και πάλι το κέικ είναι στεγνό. Θα έλεγα ότι είναι κάτι ανάμεσα σε τούρτα και ζουμερό σουφλέ.
Εν πάσει περιπτώσει η λέξη πίτα δίπλα από τη λέξη σοκολάτα, έχω την εντύπωση ότι το προσγειώνει κάπως.
Αν ξεφυλλίσει κανείς τα μαγειρικά κιτάπια θα διαπιστώσει ότι η σοκολατόπιτα δεν έχει και πολύ μακρά ιστορία αφού εμφανίστηκε στην Ελλάδα εκεί γύρω στις αρχές του 1900…
Το σημαντικό όμως είναι πως ήρθε για να μείνει και πως έχει πολλούς θαυμαστές και μάλιστα φανατικούς και όταν εμφανίζεται στο τραπέζι είναι ζήτημα αν υπάρξει κάποιος που θα αντισταθεί στη μελαχρινή ζουμερή προσωπικότητά της.
Γιατί, πιστέψτε με, η σοκολατόπιτα παρά το… ταπεινό της όνομα είναι ένα γλυκό με προσωπικότητα και όποιος διαφωνεί δεν έχει παρά να τη δοκιμάσει…
Δείτε και μια ακόμα συνταγή για σοκολατόπιτα με γλάσο που έχουμε δημοσιεύσει στα ηχωμαγειρέματα.
Τι θα χρειαστείτε:
- 8 αυγά
- 180 γρ. ζάχαρη
- 220 ml. σπορέλαιο
- 180 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- 110 γρ. κακάο
- 110 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
- 1-2 βανίλιες
Για το σιρόπι:
- 1 λίτρο νερό
- 1 κιλό ζάχαρη
- 300 γρ. σοκολάτα 55% -57% περιεκτικότητα σε κακάο (κουβερτούρα)
- Ξύσμα από τρία πορτοκάλια
- 1-2 βανίλιες
Πώς θα τη φτιάξετε:
Καλό είναι να ξεκινήσετε με το σιρόπι.
Πρέπει να σας πω, πως το τρικάκι τούτης της σοκολατόπιτας είναι αυτό το σιρόπι που δεν μοιάζει με τα άλλα… και θα τη μουσκέψει όσο πρέπει και θα αφήσει στην επιφάνειά της μια λεπτή κρούστα σαν γλάσο σοκολατένιο και θα της δώσει ζουμερή, κολλώδη υφή..
Ρίξτε τη ζάχαρη, το νερό, το ξύσμα πορτοκαλιού και τη βανίλια σε μια κατσαρόλα και αφήστε να βράσουν για 3-4 λεπτά. Μετρήστε τον χρόνο από τη στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός.
Βγάλτε την κατσαρόλα από το μάτι και ρίξτε μέσα στο καυτό σιρόπι τη σοκολάτα. Ανακατέψτε. Μόλις η σοκολάτα λιώσει αφήστε το σιρόπι στην άκρη να κρυώσει…
Σε βαθύ σκεύος κοσκινίστε τα στερεά υλικά αλεύρι, σιμιγδάλι, κακάο, μπέικιν, για να αφρατέψουν και να μην υπάρχουν σβώλοι…
Χτυπήστε στο κάδο του μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη πολύ καλά, για δέκα λεπτά, να φουσκώσουν, να αφρατέψουν και να γίνουν σαν κρέμα.
Ρίξτε λίγο-λίγο το σπορέλαιο χωρίς να σταματήσετε το χτύπημα…
Ανακατέψτε τα στερεά υλικά με το σύρμα για να εξαφανίσετε και το τελευταίο γρομπαλάκι.
Ρίξτε αρχικά το 1/3 από το μίγμα των στερεών και ανακατέψτε με μια σπάτουλα με κινήσεις από κάτω προς τα επάνω.
Συνεχίστε με τον ίδιο τρόπο και με το υπόλοιπο και ανακατέψτε ώσπου το υλικό σας να ομογενοποιηθεί και να γίνει αφράτο και σοκολατένιο…
Λαδώστε ή βουτυρώστε ένα ταψί και ρίξτε το μίγμα μέσα. Απλώστε το καλά με μια σπάτουλα ή με ένα κουτάλι…
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 με 30 λεπτά…
Σιροπιάστε με το κρύο σιρόπι το καυτό παντεσπάνι και αφήστε να ησυχάσει και να απορροφήσει όλο το σιρόπι.
Κόψτε σε κομμάτια, σερβίρετε και απολαύστε…
Καλή επιτυχία φίλες μου και καλά μαγειρέματα..!
Μέχρι το επόμενο μαγειρικό μας ραντεβού να περνάτε καλά να προσέχετε τους μοναδικούς και υπέροχους εαυτούς σας και σκεφτείτε αυτό που έλεγε η γιαγιά Αθηνά: «Αυτά που δεν πρέπει να έχει κανείς είναι: Πλούτο χωρίς μόχθο, Γνώση χωρίς χαρακτήρα, Πολιτική χωρίς αρχές, Απόλαυση χωρίς συναίσθημα, Εμπόριο χωρίς ήθος, Επιστήμη χωρίς ανθρωπιά, Αγάπη χωρίς θυσία…»
Σας φιλώ αυγή
Αφήστε μια απάντηση