Καλά, δε σας λέω τίποτα φίλες μου.
Το σημερινό γλυκό, το Εκμέκ Κανταίφι δεν είναι ένα απλό γλυκό, είναι ένα γλυκό γλυκό, ένα… πως το περιγράψω, ένα γλυκό που κλείνει μέσα του όλο το μυστήριο, όλα τα αρώματα, όλες τις γεύσεις της ανατολής.
Γιατί θα το γνωρίζετε ήδη ότι πατρίδα του είναι η γειτονική μας Τουρκία. Εκμέκ στην τουρκική γλώσσα σημαίνει ψωμί. Όχι όμως το κοινό ψωμί, αυτό που βάζουμε καθημερινά στο τραπέζι μας.
Το Εκμέκ είναι ένα είδος ψωμιού, εμπλουτισμένο με αυγά, γάλα και βούτυρο. Αυτό το ψωμί αποτελεί και τη βάση του αυθεντικού Εκμέκ, γιατί το δικό μας, το ελληνικό είναι ένα Εκμέκ, γιαλαντζί (λέξη κατάλοιπο που σημαίνει μη αυθεντικό, ψεύτικο).
Το αυθεντικό λοιπόν Εκμέκ, αποτελείται από μια στρώση του ειδικού αυτού ψωμιού, καϊμάκι (βουβαλίσια κρέμα ή ανθόγαλα) και σιρόπι.
Επειδή όμως το ψωμί που χρειάζεται για την κατασκευή της βάσης του γλυκού σπανίζει στην Ελλάδα, όπως και το βουβαλίσιο γάλα άλλωστε, στον τόπο μας διαμορφώθηκαν διάφορες παραλλαγές μεταξύ των οποίων και η εκδοχή με κανταΐφι, που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από το τούρκικο.
Δοκιμάστε το και δεν θα χάσετε…
Υλικά (για τη βάση):
- 450 γρ. φύλλο κανταΐφι (μια συσκευασία)
- 150 γρ. λιωμένο βούτυρο
- 1 συσκευασία φυτική κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά (μεγάλη)
- Κανέλα (προαιρετικά)
- 100 γρ. καρυδόψυχα χοντροκομμένη
Για την κρέμα:
- 1½ λίτρο φρέσκο γάλα
- 1 & ¾ κούπας ζάχαρη (200 γρ.)
- 2 αυγά
- 2-3 βανίλιες
- 4 φακελάκια “Άνθος Αραβοσίτου Βανίλια” (όχι στιγμής)
- 1 κουταλιά βούτυρο
Για το σιρόπι:
- 500 ml. νερό
- 500 γρ. ζάχαρη
- Φλούδα λεμονιού και ξύλο κανέλας (προαιρετικά)
- Χυμό από ένα λεμόνι
Εκτέλεση:
Ανοίξτε το κανταΐφι με τα δάχτυλα σας πολύ καλά. Σηκώστε το δυό-τρεις φορές ψηλά για να αφρατέψει και στρώστε το στο ταψί…
Λιώστε το βούτυρο και περιχύστε με αυτό το ξασμένο κανταΐφι, ανακατέψτε πάλι με τα δάχτυλά σας να πάει η λιπαρή ουσία παντού και στρώστε το αφράτα σε όλη τη επιφάνεια του ταψιού…
Ψήστε το για 30 λεπτά περίπου, σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170º C στον αέρα, μέχρι να ροδίσει καλά.
Αφήστε το γλυκό να κρυώνει και ασχοληθείτε με το σιρόπι.
Βάλτε σε κατσαρόλα όλα τα υλικά για το σιρόπι, βράστε για 4–5 λεπτά (από τη στιγμή που αρχίζει ο βρασμός) σε μέτρια φωτιά και προσθέστε το λεμόνι στο τέλος.
Αφαιρέστε τη φλούδα και τη κανέλα και περιχύστε με μια κουτάλα προσεχτικά το κανταΐφι…
Αφήστε το σιροπιασμένο κανταΐφι να κρυώσει τελείως.
Χτυπήστε την φυτική κρέμα στο μίξερ μέχρι να αφρατέψει και να σφίξει και κρατήστε τη στο ψυγείο.
Κρέμα
Κρατήστε ένα φλυτζάνι από το γάλα και βάλτε το υπόλοιπο σε κατσαρόλα να ζεσταθεί μαζί με τη ζάχαρη…
Βάλτε σε μπολ τα αυγά, τις βανίλιες, το άνθος αραβοσίτου.
Ανακατέψτε καλά με το σύρμα, προσθέστε το ένα φλυτζάνι γάλα που κρατήσατε για να αραιώσει το μίγμα και όλο μαζί ρίξτε το στην κατσαρόλα.
Ανακατεύετε συνεχώς για λίγα λεπτά μέχρι να πήξει… Αποσύρετε από την φωτιά και προσθέστε το βούτυρο.
Αφήστε να χλιαρώσει και ανακατέψτε με δυό-τρεις κουταλιές από την χτυπημένη κρέμα γάλακτος.
Αδειάστε πάνω στο σιροπιασμένο κανταΐφι…
Στρώστε τη σαντυγί και πασπαλίστε με το τριμμένο καρύδι και την κανέλα.
Μπορείτε να αντικαταστήσετε το καρύδι με άλλον ξηρό καρπό της αρεσκείας σας.
Βάλτε το γλυκό στο ψυγείο για μία ώρα και μετά, αλληλούια… απολαύστε το, μόνο του ή παρέα με μια μπάλα παγωτό.
Καλή επιτυχία φίλες μου, μέχρι την επόμενη συνταγή, βρείτε χρόνο να απολαύσετε τη ζωή, με κάθε τρόπο, κάθε μέρα γιατί όπως έλεγε και η γιαγιά Αθηνά «Μια αστραπή είναι η ζωή αλλά… προλαβαίνεις, αν θέλεις να τη χαρείς»…
Σας φιλώ αυγή…
Αφήστε μια απάντηση