Οι πιο τραγανοί λουκουμάδες που φτιάξατε ποτέ!
Τραγανοί από έξω και αφράτοι από μέσα, ζεστοί, βουτηγμένοι στο σιρόπι ή ραντισμένοι με μπόλικο μέλι και πασπαλισμένοι με καρύδια και κανέλα.
Οι λουκουμάδες, το πιο εύκολο και λαχταριστό γλυκάκι, είναι πραγματικά ξεχωριστοί. Σκέφτεστε τίποτα καλύτερο για να γλυκάνετε σήμερα τον ουρανίσκο σας; Όχι; Υποκλιθείτε, λοιπόν στη γλύκα τους!
Οι λουκουμάδες, αυτό το κλασικό, τραγανό επιδόρπιο που στάζει σιρόπι είναι σύμφωνα με την παράδοση, σύμβολο ευτυχίας και γονιμότητας καθώς και ένα άκρως αφροδισιακό και δυναμωτικό έδεσμα.
Για μένα, αλλά και για τους περισσότερους, είναι αναπόσπαστο κομμάτι των παιδικών μου αναμνήσεων…
Βεβαίως, ο λουκουμάς έχει και αυτός τη δική του ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων.
Η αναφορά του Καλλίμαχου στους λουκουμάδες αποτελεί την αρχαιότερη αναφορά, στην ιστορία της Ευρώπης, σχετικά με προϊόν ζαχαροπλαστικής.
Ο Αριστοτέλης αναφέρεται σε αυτούς ως «χαρίσιοι πλάκοι, πλακούντες».
Άλλες αναφορές υπάρχουν επίσης από τον Αρχέστρατο σε κείμενα σχετικά με τους δειπνοσοφιστές καθώς και σε έργα του Αριστοφάνη.
Λένε πως το 776 π.Χ.. τότε δηλαδή που γεννήθηκαν οι αρχαίοι Ολυμπιακοί αγώνες, ο πρώτος νικητής στην ιστορία των αγώνων στο άθλημα του σταδίου, το οποίο ήταν αγώνας τρεξίματος απόστασης 190 μέτρων, δηλαδή κάτι ανάλογο με το δικό μας διακοσάρι στον στίβο, ήταν «μάγειρος» και έφτιαχνε ωραιότατους λουκουμάδες.
Το τελετουργικό επιβράβευσης των νικητών, λοιπόν, προς τιμήν του συμπεριελάμβανε κέρασμα με λουκουμάδες βουτηγμένους σε άφθονο μέλι.
Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως το 2008 στους Oλυμπιακούς του Πεκίνου, προσφέρθηκαν λουκουμάδες, σαν φόρος τιμής στους πρώτους χρυσούς ολυμπιονίκες της ιστορίας της ανθρωπότητας…
Φυσικά, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως οι λουκουμάδες δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό γλύκισμα, αφού τους συναντάμε σε πολλές χώρες της Μεσογείου αλλά και της Ανατολής και σε διάφορα μέρη του κόσμου, με διαφορετική ονομασία και μικρές παραλλαγές στη συνταγή και στο σχήμα.
Η ίδια η λέξη προέρχεται από την αραβική (και τούρκικη) lokma που σημαίνει μπουκιά.
Παραδοσιακοί και πολυαγαπημένοι λουκουμάδες, λοιπόν, και αν δεν το έχετε προσπαθήσει μέχρι τώρα, να τους φτιάξετε, δώστε μια ευκαιρία στο εαυτό σας.
Άλλωστε η παρασκευή των λουκουμάδων, είναι εύκολη και τα υλικά απλά και υπάρχουν πάντα στο ντουλάπι της κουζίνας.
Λίγος χυλός που φτιάχνεται με αλεύρι, χλιαρό νερό, αλάτι, λίγη ζάχαρη και μαγιά, και σε λίγο είναι έτοιμος για το τηγάνι. Οι ειδικοί λένε ότι όσο πιο σφιχτή ζύμη κάνετε τόσο πιο στρογγυλοί και γεμάτοι θα είναι οι λουκουμάδες.
Επίσης, για να γίνουν πιο τραγανοί, πολλοί είναι εκείνοι που προσθέτουν στο χυλό και βρασμένη πατάτα σε μορφή πουρέ.
Εγώ, εδώ για να γίνουν πιο τραγανοί οι λουκουμάδες, αντί για πουρέ πατάτας προσέθεσα λίγο κορν φλάουρ, όχι αυτό της ζαχαροπλαστικής, το άλλο που χρησιμοποιούμε στην μαγειρική, τον “νισεστέ” που λένε.
Τέλος, ένα μυστικό για να γίνουν οι λουκουμάδες έξτρα τραγανοί από έξω και ζουμεροί από μέσα, είναι και το καλό τηγάνισμα σε μπόλικο, καυτό λάδι, όχι μία αλλά δύο φορές όπως παρουσιάζουμε παρακάτω…
Δείτε και μια εναλλακτική συνταγή για λουκουμάδες από τα ηχωμαγειρέματα.
Τι θα χρειαστείτε για τον χυλό:
- 280 ml. νερό χλιαρό
- 1 φακελάκι ξερή μαγιά
- 1 κουταλιά σούπας ζάχαρη
- 1 κουτ. σούπ. μέλι
- ½ κουτ. γλυκ. αλάτι
- 200 γρ. αλεύρι σκληρό
- 50 γρ. κορν φλάορ (νισεστέ)
- 1 λίτρο σπορέλαιο για το τηγάνισμα
Τι θα χρειαστείτε για το σιρόπι:
- 250 ml. νερό
- 200 γρ. ζάχαρη
- 1½ κουτ. σουπ. μέλι
- Χυμό μισού λεμονιού
Πώς θα τους φτιάξετε:
Ξεκινήστε με το σιρόπι μιας και όταν θα σιροπιάσετε τους λουκουμάδες πρέπει να είναι κρύο.
Βάλτε σε κατσαρολάκι τη ζάχαρη, το νερό, τον χυμό λεμονιού και το μέλι και ανάψτε το μάτι της κουζίνας…
Αφού αρχίσει ο βρασμός μετρήστε 2 λεπτά και αποσύρετε την κατσαρόλα από την φωτιά. Καλό θα ήταν να μεταφέρετε το σιρόπι σε άλλο σκεύος για να κρυώσει πιο γρήγορα.
Βάλτε σε ένα μπολ, το χλιαρό νερό και όλα τα υλικά για τους λουκουμάδες, εκτός από το λάδι…
Ανακατέψτε τα καλά με ένα πηρούνι ή κουτάλι ή με το σύρμα της κουζίνας, μέχρι να πετύχετε έναν χυλό λείο χωρίς σβώλους…
Σκεπάστε το μπολ με μια μεμβράνη, αφήστε τον να φουσκώσει σε μια ζεστή γωνίτσα για 30-45 λεπτά.
Πρέπει να διπλασιαστεί σε όγκο και να φαίνονται φουσκαλίτσες στην επιφάνεια του χυλού…
Βάλτε το λάδι σε μια κατσαρόλα να κάψει. Αν έχετε θερμόμετρο η θερμοκρασία του πρέπει να είναι 180 βαθμούς Κελσίου.
Αν δεν έχετε, δοκιμάστε με ένα λουκουμά.
Αν καθήσει στον πάτο της κατσαρόλας και δεν ανεβεί αμέσως στην επιφάνεια, τότε το λαδάκι θέλει λίγο ακόμα για να κάψει.
Ετοιμάστε ένα ποτήρι με νερό και μέσα βάλτε το κουταλάκι του γλυκού με το οποίο θα κόψετε τους λουκουμάδες (δείτε φωτο παρακάτω).
Αντί για νερό μπορείτε να βάλετε λάδι. Με τον τρόπο αυτόν, δεν θα πιτσιλάει το λάδι στην κατσαρόλα όταν θα πέφτουν οι λουκουμάδες μέσα!
Αν θέλετε στρώστε μια πιατέλα με απορροφητικό χαρτί για να τραβάει το λάδι από το τηγάνισμα των λουκουμάδων.
Για να γίνουν έξτρα τραγανοί οι λουκουμάδες, θα χρειαστεί να θα τους τηγανίσετε δύο φορές.
Οι λουκουμάδες γίνονται με το γνωστό τρόπο της… χούφτας.
Πάρτε χυλό στη χούφτα σας και σφίξτε το χέρι σας. Θα προβάλλει ανάμεσα στον αντίχειρα και τον δείκτη ένα μπαλάκι ζύμης που θα το «κόψετε» με το κουταλάκι που έχετε βουτήξει στο ποτήρι με το νερό και θα το ρίξετε στο καυτό λάδι..
Μάλιστα το μέγεθος του κουταλιού με το οποίο θα κόψετε τη ζύμη, καθορίζει το μέγεθος του λουκουμά. Μικρό κουταλάκι, μικρός λουκουμάς. Μεγάλο κουταλάκι, μεγάλος λουκουμάς.
Όταν το λάδι φτάσει στην κατάλληλη θερμοκρασία κόψτε μικρά λουκουμαδάκια και αφήστε τα να πέσουν μέσα στο λάδι.
Με μια τρυπητή κουτάλα γυρίστε τους λουκουμάδες για να ψηθούν από όλες τις πλευρές. Μη ξεχνάτε να βουτάτε συνεχώς το κουταλάκι μέσα στο ποτήρι με το νερό.
Τηγανίστε τους για λίγα λεπτά μέχρι να πάρουν ελαφρύ ρόδινο χρώμα και βγάλτε τους από τη κατσαρόλα ή το τηγάνι.
Συνεχίστε με την υπόλοιπη ζύμη μέχρι να τελειώσουν όλοι.
Αφήστε τους λουκουμάδες για λίγα λεπτά.
Ξαναζεστάνετε καλά το λάδι και ξανατηγανίστε τους για μία ακόμα φορά μέχρι να πάρουν καλό, χρυσοκάστανο χρώμα και να γίνουν τραγανοί…
Αφαιρέστε τους από το τηγάνι/κατσαρόλα και βουτήξτε τους στο κρύο σιρόπι. Εκεί μέσα θα ρουφήξουν όσο σιρόπι χρειάζονται.
Πασπαλίστε με κανέλα, σπόρους σουσαμιού, τριμμένο καρύδι και ότι, τέλος πάντων, τραβάει η όρεξή σας. Με το παγωτό ταιριάζουν τέλεια!
Τι θυμήθηκα τώρα!
Παλιά τρώγαμε κρέμα πιάτου με λουκουμάδες από τον Κικιλίτντζα, παλιό μάστορα λουκουμαδοποιό από τη Φλώρινα. Δυστυχώς τέτοιοι δεν υπάρχουν πιά…
Καλή επιτυχία φίλες μου και καλά μαγειρέματα.
Μέχρι το επόμενο μαγειρικό μας ραντεβού να περνάτε καλά, να προσέχετε τους υπέροχους και μοναδικούς εαυτούς σας και όσους αγαπάτε αλλά και να θυμάστε αυτό που έλεγε γιαγιά Αθηνά «Αν θες να ζήσεις μια ευτυχισμένη ζωή, εξάρτησέ την από ένα στόχο, όχι από ανθρώπους ή αντικείμενα…»
Σας φιλώ αυγή.-
Αφήστε μια απάντηση