Ανάμεσα στα χριστουγεννιάτικα γλυκά, εξέχουσα θέση κατέχουν οι δίπλες. Απλό γλύκισμα, χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία. Όσο όμως είναι απλό, άλλο τόσο είναι και νόστιμο και εντυπωσιακό σε εμφάνιση.
Ένα γλυκό γιορτινό που στόλιζε, άλλοτε, το παραδοσιακό, χριστουγεννιάτικο τραπέζι και όχι μόνο.
Οι δίπλες θεωρούνται και γλυκό του γάμου και στις περισσότερες περιοχές, κυρίως όμως στα νησιά, τις πρόσφεραν την ημέρα του γάμου και όλοι εύχονταν για την υγεία και γονιμότητα του ζευγαριού.
Όπως και να’ χει, σε γιορτή ή σε γάμο εκείνο που μετράει είναι πως, αν φας μία θα θέλεις οπωσδήποτε και δεύτερη.
Φτιάξτε τις..! Μπορείτε να τις συντηρήσετε -αν περισσέψουν, που δεν…- σε αλουμινένιο κουτί.
Η δόση που σας δίνω είναι για 15-18 τριαντάφυλλα…
Υλικά:
- 1 φλυτζάνι τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κουταλιές της σούπας νερό ή τον χυμό μισού μέτριου πορτοκαλιού
- 1 αυγό
- 1 βανίλια
- Σπορέλαιο για το τηγάνισμα
- Τριμμένα καρύδια για το πασπάλισμα
Για το σιρόπι:
- 2 φλυτζάνια τσαγιού νερό
- 2 φλυτζάνια τσαγιού ζάχαρη
- 1 βανίλια
- 2-3 σταγόνες λεμόνι
- Φλούδα πορτοκαλιού (ακέρωτου)
- Μέλι (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Χτυπήστε ελαφρά με το σύρμα, το αυγό, τη βανίλια και τον χυμό. Ανακατέψτε όλα τα υλικά για να κάνετε ένα μαλακό ζυμάρι.
Αφήστε να ξεκουραστεί για λίγο (μισή με μία ώρα). Ξαναζυμώστε και φτιάξτε μια μπάλα.
Με έναν πλάστη απλώστε ένα φύλλο, όσο πιο λεπτό μπορείτε.
Αν δυσκολεύεστε και γίνει και λίγο πιο παχύ, δεν χάλασε ο κόσμος! Θα είναι το ίδιο νόστιμο.
Κόψτε σε κάθετες λωρίδες, 2 εκατοστών, το φύλλο με το ειδικό ροδάκι ή με το μαχαίρι.
Βάλτε στο κατσαρολάκι το λάδι να κάψει.
Πάρτε μία-μία λωρίδα και περάστε τη μία άκρη της στα δόντια του πηρουνιού.
Με το άλλο χέρι σας πιάστε την άλλη άκρη, τοποθετήστε την άκρη που είναι στο πηρούνι μέσα στο καυτό λάδι και σιγά-σιγά στριφογυρίστε το πηρούνι μέσα στο λάδι να τυλιχτεί η λωρίδα μέχρι να γίνει σαν τριαντάφυλλο με τα πέταλά του…
Ακουμπήστε στις άκρες της κατσαρόλας για να κολλήσει η άλλη άκρη και αφού ροδίσει από τη μια γυρίστε το από την άλλη.
Βγάλτε το και τοποθετείστε το σε μια επιφάνεια, πάνω σε απορροφητικό χαρτί.
Φτιάξτε το σιρόπι ανακατεύοντας όλα τα υλικά και βράστε το για πέντε λεπτά (μετρήστε από τη στιγμή που αρχίζει ο βρασμός).
Αφού τελειώσετε με τα φύλλα τα βουτάτε μέσα στο καυτό σιρόπι και από τις δυο πλευρές.
Τα αφήνετε για ένα-δύο λεπτά…
Τα βγάζετε σε πιατέλα και τα πασπαλίζετε με μέλι και τριμμένα καρύδια.
Καλή επιτυχία φίλες μου!
Θα ήθελα να σας ευχηθώ, από καρδιάς, η νέα χρονιά που έρχεται να είναι η χρονιά που θα σας χαρίσει όλα όσα έχετε επιθυμήσει! ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!
Σας φιλώ, αυγή.-
Αφήστε μια απάντηση