Γριβάδι στιφάδο στο φούρνο - Συνταγή - ηχωμαγειρέματα

Γριβάδι Στιφάδο στον Φούρνο

Το γριβάδι με κρεμμύδια στον ταβά (ταψί) είναι ένα ξεχωριστό πιάτο, ένα πιάτο δυτικομακεδονίτικο και δει Φλωρινιώτικο μιας και το γριβάδι είναι ένα ψάρι που αφθονεί στις λίμνες της περιοχής των Πρεσπών και του Αμυνταίου.

Είναι, θα έλεγα το γριβάδι ο βασιλιάς του γλυκού νερού, ένα ψάρι που το βάρος του μπορεί να φτάσει μέχρι και τα τριάντα κιλά. Είναι ψάρι λιπαρό, ιδιαίτερα νόστιμο και μαγειρεύεται με πολλούς τρόπους…

Το συγκεκριμένο φαγητό αποτελεί σπεσιαλιτέ των χωριών του κάμπου. Όσοι  δεν έχουν συνηθίσει τη γεύση του λιμνίσιου ψαριού, μπορούν να αντικαταστήσουν το γριβάδι με θαλασσινό, μεγάλο ψάρι, όπως ροφό, μαγιάτικο κλπ. ή με χέλι.

Το γριβάδι όμως δίνει τη ξεχωριστή του γεύση και νοστιμιά, ειδικά αν μαγειρευτεί με τον παραδοσιακό τρόπο των γιαγιάδων, που ήξεραν να χαϊδεύουν το φαγητό, να του μιλάνε, να μετράνε τα υλικά «με το μάτι», να τους δίνουν το χρόνο που χρειάζονται  για να «αφήσουν» τις ευωδιές και τις πολύτιμες ουσίες τους να ξεχυθούν και να δώσουν εκείνη τη ξεχωριστή νοστιμιά που εμείς, οι νέες νοικοκυρές δεν μπορούμε, όσο και αν προσπαθήσουμε.

Οι γιαγιάδες μας ήξεραν να δίνουν στο κάθε φαγητό την αξία και το σεβασμό που του έπρεπε. Το συγκεκριμένο φαγητό,  η πεθερά μου το μαγείρευε την ημέρα του Ευαγγελισμού, και την Κυριακή των Βαΐων. Το τιμούσαμε ιδιαίτερα. Δεν έμενε τίποτα. Σκουπίζαμε μάλιστα με τη μπουκιά του ψωμιού ακόμα και το μεγάλο μπακιρένιο ταψί…

Φτιάξτε το! Φαίνεται μπελαλίδικο αλλά αν το ξεκινήσετε θα διαπιστώσετε ότι ο μοναδικός μπελάς είναι το καθάρισμα των κρεμμυδιών. Το γριβάδι θα σας το καθαρίσει και θα σας το κόψει σε κομμάτια ο ψαράς, αρκεί να του το ζητήσετε.

ΥΛΙΚΑ (για 6 άτομα):

  • 3 κιλά νεροκρέμμυδα
  • 1 μεγάλο γριβάδι
  • 1 μέτριο κρεμμύδι ξερό τριμμένο
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο
  • 2-3 μέτρια καρότα
  • 2-3 πράσινες πιπεριές κέρατα
  • 1½  ποτήρι ελαιόλαδο
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 3 μεγάλες ώριμες ντομάτες πολτοποιημένες ή 1 κουτί ντοματάκια
  • 1 κουτ. σουπ. πελτέ διαλυμένο σε λίγο νερό
  • 2 κουτ. σουπ. ξύδι
  • 1 κουτ. γλυκ. ζάχαρη (κοφτό)
  • ½ ποτήρι του κρασιού λευκό κρασί
  • 2 κουτ. γλυκ. μαύρο πιπέρι
  • 1 κουτ. γλυκ. πάπρικα γλυκιά
  • Αλάτι
  • 1 κούπα μαϊντανό ψιλοκομμένο

Εκτέλεση:

Πλύντε το γριβάδι, αλατίστε το και βάλτε το στην άκρη. Αν το προτιμάτε ολόκληρο  πείτε στον ψαρά να το χαράξει απλά, με τον τρόπο που ξέρει αυτός.

Καθαρίστε τα κρεμμύδια, κόψτε τα σε λεπτές φέτες και βάλτε τα μέσα σε μεγάλη λεκάνη με νερό να καθίσουν δυο τρεις ώρες…

Γριβάδι στιφάδο στο φούρνο - 1α
κρεμμύδια
Γριβάδι στιφάδο στο φούρνο - 1

Εγώ αυτήν τη δουλειά την κάνω από βραδύς και αφήνω τα κρεμμύδια όλη νύχτα στο νερό. Έτσι το στιφάδο γίνεται ελαφρύ, σα να τρως μαρουλάκι.

Δεν προκαλεί όλες εκείνες τις δυσάρεστες παρενέργειες (φουσκώματα, αέρια, βαρυστομαχιά κλπ.) που ακολουθούν αμέσως μετά το φαγητό και κάνουν τους περισσότερους να αποφεύγουν αυτό το κατά τα άλλα νοστιμότατο πιάτο.

Ρίξτε τα κομμένα κρεμμύδια σε σουρωτήρι να φύγουν τα πολλά νερά και μετά σε πλατιά κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι αφήστε τα να σιγοβράσουν…

Γριβάδι στιφάδο στο φούρνο - 2α

Αφού πιουν όλο τα νερό τους, προσθέστε το ελαιόλαδο, ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη, το σκόρδο, τα καρότα, την ψιλοκομμένη πιπεριά, το πιπέρι και την πάπρικα και αφήστε σε χαμηλή φωτιά για 20 λεπτά περίπου, να σωταριστούν σιγά-σιγά τα υλικά ενώ ανακατεύετε σταδιακά-σταδιακά για να μην κολλήσει…

Γριβάδι στιφάδο στο φούρνο - 3α
ελαιόλαδο
Γριβάδι στιφάδο στο φούρνο - 4α
μπούκοβο + κόκκινο πιπέρι + μαυροπίπερο
Γριβάδι στιφάδο στο φούρνο - 5α
καρότο + σκόρδο
Γριβάδι στιφάδο στο φούρνο - 6α

Σβήστε με το κρασί, και μόλις εξατμιστεί, ρίξτε τον πελτέ, ανακατέψτε και μετά από λίγο ρίξτε τη ντομάτα, το ξύδι, τη δάφνη και αφήστε να “δέσει” ελαφρά η σάλτσα

Γριβάδι στιφάδο στο φούρνο - 7α
φύλλο δάφνης
Γριβάδι στιφάδο στο φούρνο - 2
Γριβάδι στιφάδο στο φούρνο - 9α
ντομάτα τριμμένη

Τα κρεμμύδια είναι πλέον μισομαγειρεμένα και υπάρχει ζουμάκι στο τηγάνι.

Ρίξτε τον μαϊντανό, ανακατέψτε και είναι έτοιμα για το πάντρεμα τους με το ψάρι…

Γριβάδι στιφάδο στο φούρνο - 8α
μαϊντανός
Γριβάδι στιφάδο στο φούρνο - 3

Ρίξτε το μισομαγειρεμένο κρεμμύδι στο ταψί. Απλώστε ομοιόμορφα και προσθέστε εδώ κι εκεί λίγο-λίγο νεράκι ζεστό.

Τοποθετήστε επάνω τα κομμάτια του ψαριού (ή ολόκληρο το ψάρι στο κέντρο).

Παίρνοντας με ένα κουτάλι λίγο-λίγο από το λάδι του κρεμμυδιού, τα αλείφουμε για να μην στεγνώσουν με το ψήσιμο…

Γριβάδι στιφάδο στο φούρνο - 4
κομμάτια γριβαδιού

Ψήστε για μία περίπου ώρα σε μέτριο φούρνο, μέχρι να ροδίσει το κρεμμύδι και να μείνει μόνο με το λάδι του.

Το φαγητό είναι έτοιμο όταν το κρεμμύδι καραμελώσει και μείνει με το λαδάκι του…

Γριβάδι στιφάδο στο φούρνο - 5

Καλή επιτυχία φίλες μου! Να περνάτε καλά και να προσέχετε τους υπέροχους και μοναδικούς εαυτούς σας.

Γριβάδι στιφάδο στο φούρνο - Συνταγή - ηχωμαγειρέματα

Σας φιλώ αυγή…


Αυτόματες ειδοποιήσεις ηχωμαγειρέματα:

ΚΛΙΚ ΕΔΩ για άμεση εγγραφή στις αυτόμ. ειδοποιήσεις…

Βαθμολογήστε αυτήν τη συνταγή / σελίδα, από 1 έως 5 αστέρια:


Συνολική βαθμολογία μέχρι τώρα:

4,7
4,7 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 7 αξιολογήσεις)
Τέλεια71%
Πολύ καλή29%
Μέτρια0%
Φτωχή0%
Κακή0%


Είπαν για αυτήν τη συνταγή / σελίδα:

τελεια συνταγη

Γρηγορη ευκκλη και κατανοητη!

ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΣΥΝΤΑΓΗ

πολυ καλη συνταγη

Απλά τέλεια ευχαριστούμε πολύ πολύ!!!

Στο καθάρισμα του Γριβαδιού πρέπει να αφαιρέσουμε ένα κόκκαλο που έχει στον λαιμό του.

Αν δεν βγει αυτό, τότε το ψάρι πικρίζει.

Τέλεια η συνταγή όπως την έφτιαχνε η μητέρα μου, η οποία μου είπε γι’αυτό το κοκκαλάκι.

Τελειο


Για περισσότερες συνταγές από τα ηχωμαγειρέματα επιλέξτε μια από τις βασικές κατηγορίες:


…ή δοκιμάστε την αναζήτηση:


…ή επιλέξτε κάποια από τις λέξεις-κλειδιά:


Κάντε την 100% δωρεάν εγγραφή στα ηχωμαγειρέματα!

Συμπληρώστε την διεύθυνση email σας παρακάτω:


Βρείτε μας στα social:


Φτιάξτε οποιαδήποτε παραδοσιακή πίτα, δείτε το βίντεο:

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *