Εμφανίστηκαν οι πρώτες!
Τις είδα στην αγορά αραδιασμένες στα καφάσια, κατακόκκινες, πανέμορφες, προκλητικές και δεν αντιστάθηκα, με πήρε το άρωμα τους κι όλοι οι δισταγμοί κάμφθηκαν μεμιάς.
Νωρίς ξενωρίς τις αγόρασα. Μικρές, σφιχτές, τραγανές, ζουμερές φραουλίτσες.
Κάμποσες έφαγα πρόχειρα ξεπλυμένες στη βρύση.
Με τις υπόλοιπες έφτιαξα ωραιότατο γλυκό και μαρμελάδα φράουλα μούρλια και λικεράκι να το… πιείς στο ποτήρι!
Η αλήθεια είναι πως το συγκεκριμένο γλυκό αν και απλό απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή.
Οι φράουλες είναι φρούτο ντελικάτο, ευαίσθητο και πρέπει να τις χειριστούμε με λεπτότητα. Το περιθώριο λάθους είναι πολύ μικρό, γιατί αν βράσουν λίγο παραπάνω λιώνουν, ενώ αν τις βγάλουμε νωρίς, δε θα σιροπιαστούν αρκετά και θα ξινίζουν.
Όμως μη μου ανησυχείτε έχω κάνει πολλές δοκιμές και μπορώ με σιγουριά να σας εγγυηθώ την επιτυχία…
Μη διστάσετε να το φτιάξετε αυτό το γλυκό κουταλιού.
Στο πατρικό μου τα γλυκά του κουταλιού ήταν ανέκαθεν το κέρασμά μας και εγώ συνεχίζω την παράδοση. Τα απολαμβάνουμε σκέτα με ένα ποτήρι δροσερό νερό ή δίνουμε επί πλέον γεύση στο γιαούρτι, στις τάρτες και τα κέικ.
Κάθε εποχή, η φύση φροντίζει να μας προσφέρει φρούτα και λαχανικά που μπορούμε να τα κάνουμε γλυκό ή μαρμελάδα απλά με τη προσθήκη ζάχαρης και ενός μυρωδικού της αρεσκείας μας.
Απλά συστατικά που χαρίζουν αυθεντικές γεύσεις επειδή το βασικό τους άρωμα προέρχεται από τη φύση.
Με «σύμμαχο» έναν λοβό βανίλιας που, κατά τη γνώμη μου, ταιριάζει πολύ με τη μυρωδιά και τη γεύση της φράουλας, το έφτιαξα και σας το παρουσιάζω με χαρά…
Τι θα χρειαστείτε:
- 1 κιλό φράουλες
- 700 γρ. ζάχαρη
- Χυμός από δύο λεμόνια
- Βανίλια προαιρετικά
Πώς θα το φτιάξετε:
Διαλέξτε ώριμες αλλά σφιχτές φράουλες και πλύνετε τις πολύ προσεχτικά, χωρίς να αφαιρέσετε το κοτσάνι.
Έτσι δεν θα απορροφήσουν περιττά νερά.
Βγάλτε προσεχτικά το κοτσάνι τους και απλώστε τις σε βαθιά και πλατιά κατσαρόλα.
Ραντίστε με μπόλικο χυμό λεμονιού και σκεπάστε τις με τη ζάχαρη.
Αφήστε τις να σταθούν για δυο ωρίτσες αγκαλιά με τη ζάχαρη…
Σιγά-σιγά θα αρχίσουν να βγάζουν το χυμό τους.
Έτσι όπως είναι, με τον λιγοστό χυμό τους και χωρίς να προσθέσετε καθόλου νερό, βάλτε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά.
Δεν ανακατεύετε καθόλου.
Μόλις αρχίσει να λιώνει η ζάχαρη και πριν αρχίσει ο βρασμός, κλείστε το μάτι, αποσύρτε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήστε την να κρυώσει πολύ καλά για αρκετές ώρες σκεπασμένη με καθαρή πετσέτα.
Όσο περισσότερο αφήσετε τις φράουλες να παραμείνουν μέσα στο σιρόπι τόσο καλύτερα γίνεται η χημική διεργασία της ζάχαρης με το φρούτο.
Μπορείτε να περιμένετε μέχρι και 10-12 ώρες.
Εγώ αυτήν την προεργασία την κάνω το βραδάκι. Οι ντόπιες ποικιλίες φράουλας είναι ζουμερές με σάρκα τρυφερή και θα αφήσουν όλη τη νύχτα τους χυμούς τους να ξεχυθούν.
Το πρωί θα κολυμπάνε σε ένα ροζ, αρωματικό σιρόπι. Θα παρατηρήσετε πως έχουν χάσει κάπως το χρώμα τους…
Μην σας πιάσει πανικός και χάσετε κι εσείς το δικό σας χρώμα. Δεν συμβαίνει απολύτως τίποτα.
Το χρώμα θα επανέλθει κατά τον βρασμό και θα παραμείνει έτσι φωτεινό μέχρι το τέλος.
Βάλτε την κατσαρόλα στο μάτι. Με το που αρχίσει ο βρασμός αφήστε ένα δύο λεπτάκια και βγάλτε προσεκτικά τις φράουλες με την τρυπητή κουτάλα…
Αφήστε το σιρόπι να βράσει άλλα δυο λεπτάκια ακόμα και αφαιρέστε το μισό. Με αυτό θα φτιάξετε ωραιότατο λικέρ φράουλα.
Το υπόλοιπο σιρόπι αφήστε το να σιγοβράζει μέχρι δέσει.
Κατά τη διάρκεια του βρασμού θα φουσκώνει και θα αφρίζει γι αυτό χρειάζεται προσοχή και ανακάτεμα. Το ξάφρισμα το κάνετε στο τέλος.
Ο αφρός όσο πάει θα συμπυκνώνεται και στο τέλος θα μαζευτεί στα τοιχώματα της κατσαρόλας. Τότε αφαιρέστε τον με ένα κουτάλι…
Αφού δέσει προσθέστε τις φράουλες στο καυτό σιρόπι προσεκτικά και συνεχίστε το βράσιμο για 10 λεπτά ακόμα σε δυνατή φωτιά.
Προσθέστε και λίγο ακόμα χυμό λεμονιού και έναν λωβό βανίλιας. Αν δεν υπάρχει λωβός, και μια κάψουλα βανίλιας την κάνει τη δουλειά μια χαρούλα.
Η μαμά μου έβαζε πολλές φορές και μια φλούδα από λεμόνι, σαν κορδέλα.
Γεμίστε με το καυτό γλυκό αποστειρωμένα βαζάκια.
Προτιμήστε τα μικρά των 250 γρ., είναι πιο εύχρηστα. Για τη διαδικασία αποστείρωσης για τα βάζα, ρίξτε μια ματιά στο γλυκό βύσσινο…
Η φράουλα είναι ευαίσθητο φρούτο και καλό είναι τα βαζάκια μόλις ανοιχτούν να φυλάσσονται στο ψυγείο ή σε δροσερό μέρος.
Καλή επιτυχία, φίλες μου! Μέχρι το επόμενο ραντεβού μας, απολαύστε κάθε στιγμή κάθε ώρα, κάθε μέρα του Μαγιού, του τελευταίου μήνα της Άνοιξης που οδεύει προς το τέλος του και σκορπάει παντού τα μάγια του.
Η γιαγιά Αθηνά έλεγε χαρακτηριστικά «Το Μάη η γη μοιάζει με χαρούμενο παιδί που έχει αποστηθίσει ποιηματάκια…»
Σας φιλώ αυγή.
Και μια συμβουλή παρακολουθείστε το δέσιμο του σιροπιού και του γλυκού με τη μέθοδο τω τεσσάρων σταγόνων. Πάρτε λίγη ποσότητα σιροπιού με το κουτάλι και σε κρύο πιάτο στάξτε διαδοχικά τέσσερεις σταγόνες.
Το γλυκό έχει δέσει όταν η πρώτη σταγόνα απλωθεί αρκετά, η δεύτερη λιγότερο, η τρίτη γίνει ένας χαλαρός κόμπος και η τέταρτη ένα κόμπος πιο σφιχτός.
Αφήστε μια απάντηση