Τα γλυκά που φτιάχνονται με φύλλα κρούστας είναι θα έλεγα γλυκά… παλαιών αρχών.
Είναι κλασσικά, όμορφα και γιορτινά και καθημερινά και κάθε εποχής και έχουν αντέξει στο διάβα των καιρών και έχουν εξελιχθεί γιατί το φύλλο κρούστας είναι ένα υλικό που εμπνέει και προσφέρεται για πειραματισμούς.
Αποτέλεσμα πειραματισμού είναι και ετούτο εδώ το γλυκό, που φτιάχνεται με διπλωμένο φύλλο κρούστας (ή Βηρυτού που είναι ακόμα πιο λεπτό) σαν ακορντεόν.
Είναι ένα σιροπιαστό γλυκό με μια ιδέα κρεμούλα που θα έλεγα ότι έχει κάτι από μπακλαβά αλλά και κάτι από γαλακτομπούρεκο.
Εκείνο που δεν έχει είναι η δυσκολία του μπακλαβά και ο μπελάς του γαλακτομπούρεκου.
Είναι εύκολο στην κατασκευή, ιδανικό για αρχάριους και το πιο σημαντικό είναι ένα γλυκό μπουκιά και συχώριο.
Δείτε και τη συνταγή για μπουγάτσα της Αυγής (φτιάχνεται με παρόμοιο τρόπο).
Τι θα χρειαστείτε:
Για το σιρόπι:
- 2 κούπες ζάχαρη
- 2 κούπες νερό
- 2-3 φέτες λεμονιού
- Λίγο χυμό λεμονιού
- 1 βανίλια (προαιρετικά)
Για τη βάση των φύλλων:
- 1 πακέτο φύλλα Βηρυτού ή κρούστας
- 130 γρ. βούτυρο
- 130 ml. σπορέλαιο
- 125 γρ. καρύδα τριμμένη
Για την κρέμα:
- 2 αυγά
- 250 ml. γάλα
- 50 γρ. ζάχαρη
- 40 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- 50 ml. από το μίγμα βούτυρου-σπορέλαιου
- 15 γρ. μπέικιν πάουντερ
- 2 βανίλιες
- Ξύσμα λεμονιού προαιρετικά
Πώς θα το φτιάξετε:
Αρχικά ετοιμάστε το σιρόπι.
Βάλτε σε κατσαρόλι όλα τα υλικά, ζάχαρη, νερό, λεμόνι, χυμό λεμονιού, βανίλια (προαιρετικά) και βράστε τα για πέντε λεπτά (μετράτε μόλις αρχίσει ο βρασμός) και αφήστε το στην άκρη.
Βουτυρώστε ελαφρώς το ταψί.
Ανοίξτε τα φύλλα με προσοχή και ξεχωρίστε ένα. Σκεπάστε τα υπόλοιπα για να μη χάσουν την υγρασία τους.
Αλείψτε καλά-καλά όλη την επιφάνεια του φύλλου με το μίγμα βουτύρου-σπορέλαιου.
Πασπαλίστε με τριμμένη καρύδα.
Διπλώστε το φύλλο κάνοντας μικρές πτυχώσεις όπως το ακορντεόν. Τοποθετήστε με προσοχή το διπλωμένο φύλλο στο ταψί.
Συνεχίστε με ένα άλλο φύλλο και επαναλάβετε τη διαδικασία και με τα υπόλοιπα φύλλα.
Αλείψτε ελαφρώς με ένα πινέλο τα διπλωμένα φύλλα με το λιπαρό μίγμα και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190ο C στον αέρα για 20 λεπτά.
Όσο τα φύλλα ψήνονται ασχοληθείτε με την κρέμα.
Ρίξτε όλα τα υλικά σε βαθύ μπολ και χτυπήστε τα με το σύρμα ή με το μίξερ χειρός για λίγο..
Αφού περάσει το εικοσάλεπτο και τα φύλλα έχουν προψηθεί και ροδίσει, βγάλτε το ταψί από τον φούρνο και περιχύστε αμέσως με μια μεγάλη κουτάλα, την κρέμα σε όλη την επιφάνεια των φύλλων. Φροντίστε να έχετε ανακατέψει καλά για να μην καθίσει το σιμιγδάλι στον πυθμένα του σκεύους…
Ξαναβάλτε το ταψί στον φούρνο και ψήστε για άλλα 20 λεπτά.
Μόλις βγει το γλυκό από τον φούρνο με μεγάλη προσοχή σιροπιάστε…
Αφήστε το να καθίσει, να ρουφήξουν τα φύλλα το σιρόπι.
Σερβίρεται σκέτο ή με μια μπάλα παγωτό. Είναι ωραιότατο τόσο ζεστό όσο και κρύο.
Καλή επιτυχία φίλες μου και καλά μαγειρέματα..!
Μέχρι το επόμενο μαγειρικό μας ραντεβού, να περνάτε καλά, να προσέχετε τους μοναδικούς και υπέροχους εαυτούς σας και να έχετε κατά νου αυτό που έλεγε η γιαγιά Αθηνά: “Σε όσους καθρέφτες και να κοιτάξεις, το βλέμμα σου δεν μπορείς να το δεις...”
Σας φιλώ αυγή
Αφήστε μια απάντηση