Η παροιμία που αναφέρεται στο μήλο αλλά και στο ακτινίδιο ταιριάζει γάντι: «Ένα ακτινίδιο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα» γιατί πρόκειται για ένα φρούτο σωστή «βόμβα» βιταμινών.
Το ακτινίδιο έχει μεγάλη περιεκτικότητά σε βιταμίνη C, τριπλάσια σχεδόν από αυτήν του πορτοκαλιού, είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, βοηθάει στη λειτουργία του εντέρου, επιπλέον, περιέχει φώσφορο, κάλιο, μαγνήσιο και ιχνοστοιχεία, είναι ένα όπλο προστασίας και αντιμετώπισης των κάθε λογής μικροβίων, και εκτός όλων αυτών γίνεται και καταπληκτικό γλυκό κουταλιού.
Και μη βιαστείτε να ξινίσετε τα μούτρα σας και να ψιθυρίσετε «Μα γλυκό κουταλιού με ακτινίδια; Είναι δυνατόν;» γιατί ναι, είναι δυνατόν! Και για του λόγου το αληθές σας προκαλώ να το φτιάξετε…
Είναι από τα πιο εύκολα γλυκά κουταλιού και ίσως από τα πιο ιδιαίτερα και εύγευστα.
Για να είμαι ειλικρινής, αυτή η συνταγή, τυχαία μου προέκυψε. Είχα αφήσει στο πανέρι κάμποσα ακτινίδια αρκετό καιρό και είχαν παραωριμάσει.
Ετοιμάστηκα να τα πετάξω αλλά σκέφτηκα ότι οι καιροί είναι δύσκολοι και είναι κρίμα να πάνε χαμένα. Αποφάσισα λοιπόν να πειραματιστώ και να δοκιμάσω να τα κάνω γλυκό.
Τα καθάρισα, τα ανακάτεψα με ζαχαρίτσα και σε μία ωρίτσα είχα φτιάξει αυτό το ωραιότατο, γευστικότατο γλυκό κουταλιού.
Μη φοβηθείτε και φτιάξτε το..!
Όπως προανέφερα είναι ένα γλυκό χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις, με σίγουρη επιτυχία. Αν εξακολουθείτε να έχετε κάποιες αμφιβολίες κάντε πρώτα μια μικρή ποσότητα… Σας λέω με βεβαιότητα πως όταν το δοκιμάσετε θα ξαναφτιάξετε αμέσως και άλλη.
Υλικά:
- 1 κιλό καθαρισμένα ώριμα ακτινίδια
- 700 γραμμάρια ζάχαρη
- 1 βανίλια
- χυμός μισού λεμονιού
Εκτέλεση:
Καθαρίστε τα ακτινίδια με ένα κοφτερό μαχαίρι.
Κόψτε τα σε ροδέλες ή σε κομμάτια μεγέθους της αρεσκείας σας.
Βάλτε τα σε μια κατσαρόλα, στύψτε το λεμόνι, ραντίστε τα ακτινίδια με το χυμό του και σκεπάστε τα με τη ζάχαρη…
Βάλτε την κατσαρόλα στη φωτιά και αφήστε να βράσει για μία περίπου ώρα, ανακατεύοντας και ξαφρίζοντας κατά διαστήματα.
Δοκιμάστε, με τον γνωστό τρόπο της σταγόνας, αν έχει πήξει (στάξτε μια σταγόνα δηλαδή, σε ένα πιατάκι και αν αυτή δεν απλωθεί αλλά κάνει έναν “κόμπο”, τότε το γλυκό είναι έτοιμο…) και λίγο πριν το αποσύρετε, ρίξτε τη βανίλια.
Μπορείτε να το αρωματίσετε και με φυλλαράκια αρμπαρόριζας. Το ντελικάτο της άρωμα δένει πολύ με το ακτινίδιο.
Αποστειρώστε τα βάζα και γεμίστε τα με το καυτό γλυκό. Για τη διαδικασία αποστείρωσης για τα βάζα, ρίξτε μια ματιά στη συνταγή για το γλυκό βύσσινο…
Σφραγίστε με τα καπάκια και αποθηκεύστε τα.
Να μου το θυμηθείτε, θα γίνει το αγαπημένο κέρασμα των φίλων και γνωστών σας…
Καλή επιτυχία φίλες μου ραντεβού στην επόμενη συνταγή!
Οι μέρες είναι δύσκολες και απαιτούν ψυχραιμία και νηφαλιότητα αλλά και αντίσταση. Γιατί όταν η αδικία γίνεται νόμος τότε η αντίσταση είναι καθήκον.
Αφουγκραστείτε τους στοίχους του ποιητή Κωστή Παλαμά και πολεμήστε τον φόβο: «Ακούστε! Εγώ είμαι ο γκρεμιστής, γιατί είμ’ εγώ κι ο χτίστης. Ο διαλεχτός της άρνησης και ο ακριβογιός της πίστης…»
Σας φιλώ αυγή
Αφήστε μια απάντηση