Γιουβαρλάκια αυγολέμονο συνταγή - ηχωμαγειρέματα

Γιουβαρλάκια Αυγολέμονο

Τα γιουβαρλάκια είναι ένα φαγητό εύκολο, νόστιμο, υγιεινό και συνήθως αρέσει σε όλους, ακόμα και στα παιδιά. Προσωπικά δεν είχα και την καλύτερη σχέση με αυτό το φαγητό, γιατί οι εμπειρίες μου ήταν σχεδόν… τραυματικές.

Το… κακό συνέβη όταν μαθήτρια του γυμνασίου, είχα κατέβει στη Φλώρινα από το χωριό για να φοιτήσω στο γυμνάσιο. Νοικιάζαμε με τη φίλη μου την Αννέτα ένα δωματιάκι – ο Θεός να το κάνει – που έμπαζε από παντού.

Τότε, όλα τα παιδιά που είχαν κατέβει από τα χωριά στην πόλη για να σπουδάσουν, πάνω κάτω στις ίδιες συνθήκες ζούσαν. Νοίκιαζαν μικρές καμαρούλες και έμεναν δυο–δυο , τρεις–τρεις, για να μοιράζονται το ενοίκιο. Φτώχια καταραμμένη!

Τρώγαμε τότε σε κέντρα της πρόνοιας, που ονομάζονταν «κέντρα νεότητος». Ήμουν θυμάμαι, λιγόφαγη, ψηλή και αδύνατη σαν κλαράκι.

Εκεί για πρώτη φορά με πίεσαν να αδειάσω ένα ολόκληρο πιάτο γιουβαρλάκια.

Από τότε τα μίσησα. Ούτε τη μυρουδιά τους δεν άντεχα. Σε αντίθεση με τη φίλη μου την Αννέτα που τρελαίνονταν για το συγκεκριμένο φαγητό. Φροντίζαμε λοιπόν να καθόμαστε δίπλα–δίπλα στη τραπεζαρία και άδειαζε και το δικό μου πιάτο.

Τα χρόνια πέρασαν…

Κάποια στιγμή παντρεμένη πια με παιδιά, δοκίμασα τη συνταγή που σας προτείνω σήμερα, στο σπίτι μιας φίλης και κουμπάρας και ξετρελάθηκα.

Από τότε τα μαγειρεύω συχνά και τα απολαμβάνουμε όλοι!

Υλικά:

  • 500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
  • ½ φλ. τσαγιού ρύζι καρολίνα (για τα γιουβαρλάκια)
  • 3 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο άνηθο (προαιρετικά)
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
  • ½ φλ. τσαγιού ελαιόλαδο (1 κουταλιά στον κιμά)
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Λίγο αλεύρι
  • 3 αυγά
  • Χυμός ενός μεγάλου λεμονιού
  • Ρύζι καρολίνα όσο χρειαστεί (βλ. παρακάτω)

Εκτέλεση:

Βάλτε το κρεμμύδι στο μούλτι ή ψιλοκόψτε το πολύ καλά.

Προσθέστε το στον κιμά, μαζί με το ρύζι (πλυμένο), τον μαϊντανό, τον άνηθο και το ένα από τα δύο αυγά, μια κουταλιά ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι…

Γιουβαρλάκια αυγολέμονο συνταγή - 1
κιμάς + ρύζι + μαϊντανός + άνηθος + αυγό + αλάτι + πιπέρι
Γιουβαρλάκια αυγολέμονο συνταγή - 3
ελαιόλαδο

Ζυμώστε καλά το μίγμα και αφήστε το για μία ώρα να καθίσει. Έτσι θα ανταλλάξουν τα υλικά τα αρώματα και τις γεύσεις.

Πλάστε στρογγυλά κεφτεδάκια στο μέγεθος που εσείς τα θέλετε, (εγώ τα πλάθω λίγο μεγαλύτερα από το μέγεθος καρυδιού).

Γιουβαρλάκια αυγολέμονο συνταγή - 4

Ρίξτε σε μια κατσαρόλα με φαρδύ πάτο το λάδι και αφήστε το να ζεσταθεί καλά (όχι να κάψει)…

Γιουβαρλάκια αυγολέμονο συνταγή - 2
ελαιόλαδο

Αλευρώστε ελαφρά και ρίξτε ένα-ένα τα μπαλάκια του κιμά.

Γιουβαρλάκια αυγολέμονο συνταγή - 5
Γιουβαρλάκια αυγολέμονο συνταγή - 6

Αφήστε να ροδίσουν ελαφρά και ρίξτε το νερό, βραστό.

Το νερό υπολογίστε το ως εξής: Χρησιμοποιήστε σαν μέτρο ένα βαθύ πιάτο. Ρίξτε τόσα πιάτα νερό, όσες μερίδες φαγητού θέλετε να φτιάξετε, συν ένα πιάτο ακόμα. Για παράδειγμα, αν θέλετε πέντε μερίδες, θα ρίξετε πέντε πιάτα νερό συν ένα.

Μόλις το νερό αρχίσει να κοχλάζει ρίξτε και το ρύζι που έχετε φροντίσει από πριν να το πλένετε καλά. Υπολογίστε μια κοφτή κουταλιά ρύζι για κάθε πιάτο, αν θέλετε τη σούπα νερουλή.

Αν τη θέλετε πιο πηχτή βάλτε περισσότερο.

Προσθέστε αλάτι και πιπέρι, χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε τα γιουβαρλάκια να σιγοβράσουν για 30 λεπτά περίπου.

Αποσύρετε από τη φωτιά και ετοιμάστε το αυγολέμονο.

Χτυπήστε τα αυγά πολύ καλά με το σύρμα και σιγά–σιγά προσθέστε τον χυμό λεμονιού…

Γιουβαρλάκια αυγολέμονο συνταγή - 7
αυγά
Γιουβαρλάκια αυγολέμονο συνταγή - 8
χυμός λεμονιού

Με κουτάλα ρίχνετε στο αυγολέμονο λίγο–λίγο από τον ζωμό του φαγητού, μέχρι να αποκτήσει αρκετά υψηλή θερμοκρασία.

Έτσι δε θα “κόψει” το αυγολέμονο. Τότε το ρίχνετε όλο στην κατσαρόλα και την ανακινείτε δυνατά να πάει παντού…

Γιουβαρλάκια αυγολέμονο συνταγή - 9
Γιουβαρλάκια αυγολέμονο συνταγή - 10

Σερβίρετε τη σούπα ζεστή…

Γιουβαρλάκια αυγολέμονο συνταγή - ηχωμαγειρέματα

Καλή επιτυχία φίλες μου και καλά να περνάτε…!


Αυτόματες ειδοποιήσεις ηχωμαγειρέματα:

ΚΛΙΚ ΕΔΩ για άμεση εγγραφή στις αυτόμ. ειδοποιήσεις…

Βαθμολογήστε αυτήν τη συνταγή / σελίδα, από 1 έως 5 αστέρια:


Συνολική βαθμολογία μέχρι τώρα:

5,0
5,0 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 2 αξιολογήσεις)
Τέλεια100%
Πολύ καλή0%
Μέτρια0%
Φτωχή0%
Κακή0%


Είπαν για αυτήν τη συνταγή / σελίδα:

Ωραίο

Υπέροχο, μαμαδιστικο και νοστιμότατο φαγητό!


Για περισσότερες συνταγές από τα ηχωμαγειρέματα επιλέξτε μια από τις βασικές κατηγορίες:


…ή δοκιμάστε την αναζήτηση:


…ή επιλέξτε κάποια από τις λέξεις-κλειδιά:


Κάντε την 100% δωρεάν εγγραφή στα ηχωμαγειρέματα!

Συμπληρώστε την διεύθυνση email σας παρακάτω:


Βρείτε μας στα social:


Φτιάξτε οποιαδήποτε παραδοσιακή πίτα, δείτε το βίντεο:

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *