Το γιουβέτσι είναι ένα από τα κλασικά και νοστιμότερα φαγητά της Κυριακής.
Ένα φαγητό για μερακλήδες, που θέλει οπωσδήποτε φούρνο για να μαγειρευτεί αργά-αργά και να μελώσει.
Για αυτό παλιά, κυρίως στις πόλεις, όσες νοικοκυρές δεν είχαν αυτήν την πολυτέλεια το έβαζαν στο ταψί με σάλτσα ντομάτας και το πήγαιναν για ψήσιμο στον φούρνο της γειτονιάς.
Εκεί ο μάστορας ο φούρναρης είχε την απόλυτη φροντίδα και ευθύνη για να βγει το φαγητό πετυχημένο, όπως πρέπει.
Ήξερε πότε να βάλει το κριθαράκι, πόση ώρα πρέπει να μείνει στον φούρνο, αν χρειαζόταν επιπλέον υγρά. Βλέπετε οι παλιοί φουρνάρηδες δεν έφτιαχναν μόνο ψωμί, ήταν και εξαιρετικοί μάγειροι.,,
Το γιουβέτσι λοιπόν, αυτό το υπέροχο φαγητό, πήρε το όνομά του από το “Γιουβέτσι”, το πήλινο σκεύος στο οποίο μαγειρεύονταν παραδοσιακά και οι παραδοσιακές νοικοκυρές αλλά και οι νεότερες μερακλούδες εξακολουθούν να το μαγειρεύουν ακόμα και σήμερα.
Πρόκειται για παραδοσιακό φαγητό της οθωμανικής κουζίνας (γκιουβέτς) το οποίο στην Τουρκία γίνεται με αρνάκι ενώ στην Ελλάδα το κάνουμε συνήθως με μοσχάρι ή κατσικάκι αλλά και με κοτόπουλο.
Εμείς στο πατρικό μου το φτιάχναμε και με κεφτέδες.
Εντάξει! Μην βιαστείτε να πείτε «…μα γιουβέτσι με κεφτέδες γίνεται;» Γίνεται και παραγίνεται. Δοκιμάστε το πρώτα και μετά τα λέμε.
Ένα γιουβέτσι βέβαια με κρέας, κοτόπουλο ή κεφτέδες, δεν είναι απλή υπόθεση.
Όχι επειδή είναι δύσκολο να μαγειρευτεί, αλλά να, θέλει τέχνη, θέλει μαεστρία, απαιτεί απόλυτη προσήλωση και ενέργεια.
Όμως, αφού βγεί από το φούρνο, ε, ναι… δεν υπάρχει ωραιότερη μπουκιά από ένα χυλωμένο κριθαράκι που να στέκει τόσο ώστε να νιώθεις το κάθε σπυρί στο στόμα σου, μέσα σε μια πηχτή σάλτσα ντομάτας και μυρωδάτου κεφτέ.
Το γιουβέτσι για να βγει σωστό έχει μυστικά και πολύ συγκεκριμένους κανόνες που δεν έχουν καταγραφεί μεθοδικά και έτσι σπάνια τηρούνται.
Μέχρι τώρα!
Μέχρι τη στιγμή δηλαδή που διαβάζετε τούτες τις γραμμές. Ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες και θα γευτείτε ένα γιουβέτσι αλλιώτικο από τα άλλα…
Τι θα χρειαστείτε:
- 700 γρ. κιμάς (μισός χοιρινό, μισός μοσχάρι)
- 1 πακέτο κριθαράκι (500 γρ.) χοντρό
- ½ φλυτζ. τσαγ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι
- 3 σκελ. σκόρδο
- 1 συσκευασία ντοματάκια (ή τριμμένη ντομάτα)
- 1 πρέζα ζάχαρη
- Αλάτι, πιπέρι
- 6 κούπες ζωμό λαχανικών ή νερό βραστό
Πώς θα το φτιάξετε:
Ξεκινήστε με την ετοιμασία του κιμά για να φτιάξετε τους υπέροχους κεφτέδες. Για το πως να φτιάξετε τους κεφτέδες δείτε τη συνταγή σούτο μακάλο με κεφτέδες.
Πώς θα φτιάξετε τη σάλτσα
Μισοτηγανίστε τους κεφτέδες, ίσα που να θωρακιστούν και βγάλτε τους από το τηγάνι.
Αν θέλετε, σουρώστε το ελαιόλαδο στο οποίο τηγανήσατε τους κεφτέδες.
Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι ή περάστε το από το μούλτι. Περάστε από το μούλτι τα ντοματάκια.
Στο ίδιο ελαιόλαδο που θωρακίσατε τους κεφτέδες προσθέστε το κρεμμύδι.
Αφήστε το να μαγειρευτεί για λίγο ώσπου να γυαλίσει και συνεχίστε προσθέτοντας τη ντομάτα και το σκόρδο…
Αλατίστε (εδώ αν θέλετε προσθέστε τη 1 πρέζα ζάχαρη)…
Ανακατέψτε και αφήστε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 5-6 λεπτά περίπου, ώσπου να πήξει ελαφρά…
Και τώρα φτιάξτε το γιουβέτσι…
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου. Ρίξτε στη γάστρα ή στο ταψί το κριθαράκι.
Βάλτε το σκεύος σε αναμμένη εστία και προσθέστε τον βραστό ζωμό και τη σάλτσα.
Ανακατέψτε καλά για να ανακατευτούν τα υλικά.
Σε αυτό το σημείο λίγο μαυροπίπερο θα απογειώσει τη γεύση του φαγητού. Δοκιμάστε και αλατίστε αν χρειαστεί.
Μοιράστε τους κεφτέδες συμμετρικά…
…και φουρνίστε το γιουβέτσι. Αφήστε να μαγειρευτεί για μισή ώρα, από τη στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός.
Κατά την διάρκεια του μαγειρέματος επιβλέπετε που και πού και αν χρειαστεί (που δεν νομίζω) προσθέστε με ένα φλυτζανάκι εδώ και εκεί λίγο βραστό ζωμό.
Αφού περάσει ο χρόνος μαγειρέματος, κλείστε τον θερμοστάτη και αφήστε το φαγητό να ηρεμήσει και να πάρει μια ανάσα για δέκα, δεκαπέντε λεπτά.
Σερβίρετε το γιουβέτσι με τους κεφτέδες ζεστό.
Αν προτιμάτε πασπαλίστε με κεφαλοτύρι, αν όχι τότε λίγο τυρί φέτα από δίπλα θα το απογειώσει γευστικά.
ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΤΟ!
Καλή επιτυχία φίλες μου και καλά μαγειρέματα.
Μέχρι το επόμενο μαγειρικό μας ραντεβού να προσέχετε τους υπέροχους και μοναδικούς εαυτούς σας, όσους αγαπάτε και όσους σας αγαπούν.
Ελέγξτε τα συναισθήματά σας και κυρίως τον θυμό σας γιατί όπως έλεγε και η γιαγιά Αθηνά: “Ο καθένας μπορεί να θυμώσει και εύκολα. Εκείνο που πρέπει να προσέχει κανείς και δεν είναι καθόλου μα καθόλου εύκολο, είναι να θυμώσεις με τον σωστό άνθρωπο, στον σωστό βαθμό, για τον σωστό λόγο, τη σωστή στιγμή και με τον σωστό τρόπο…“
Σας φιλώ αυγή.-
Αφήστε μια απάντηση