Γιουβέτσι με κεφτέδες - 24 - ηχωμαγειρέματα

Γιουβέτσι με κεφτέδες

Το γιουβέτσι είναι ένα από τα κλασικά και νοστιμότερα φαγητά της Κυριακής.

Ένα φαγητό για μερακλήδες, που θέλει οπωσδήποτε φούρνο για να μαγειρευτεί αργά αργά και να μελώσει. Για αυτό παλιά, κυρίως στις πόλεις, όσες νοικοκυρές δεν είχαν αυτήν την πολυτέλεια το έβαζαν στο ταψί με σάλτσα ντομάτας και το πήγαιναν για ψήσιμο στο φούρνο της γειτονιάς.

Εκεί ο μάστορας ο φούρναρης είχε την απόλυτη φροντίδα και ευθύνη για να βγει το φαγητό πετυχημένο, όπως πρέπει. Ήξερε πότε να βάλει το κριθαράκι, πόση ώρα πρέπει να μείνει στο φούρνο, αν χρειαζόταν επιπλέον υγρά. Βλέπετε οι παλιοί φουρνάρηδες δεν έφτιαχναν μόνο ψωμί, ήταν και εξαιρετικοί μάγειροι.

Γιουβέτσι με κεφτέδες - 17

Το γιουβέτσι λοιπόν, αυτό το υπέροχο φαγητό, πήρε το όνομά του από το “Γιουβέτσι”, το πήλινο σκεύος στο οποίο μαγειρεύονταν παραδοσιακά και οι παραδοσιακές νοικοκυρές αλλά και οι νεώτερες μερακλούδες εξακολουθούν το μαγειρεύουν ακόμα και σήμερα.

Πρόκειται για παραδοσιακό φαγητό της οθωμανικής κουζίνας (γκιουβέτς) το οποίο στην Τουρκία γίνεται με αρνάκι ενώ στην Ελλάδα το κάνουμε συνήθως με μοσχάρι, ή κατσικάκι αλλά και με κοτόπουλο. Εμείς στο πατρικό μου το φτιάχναμε και με κεφτέδες.

Εντάξει! Μην βιαστείτε να πείτε «μα γιουβέτσι με κεφτέδες γίνεται;» Γίνεται και παραγίνεται. Δοκιμάστε το πρώτα και μετά τα λέμε. Ένα γιουβέτσι βέβαια με κρέας, κοτόπουλο ή κεφτέδες, δεν είναι απλή υπόθεση.

Γιουβέτσι με κεφτέδες - 22

Όχι επειδή είναι δύσκολο να μαγειρευτεί, αλλά να, θέλει τέχνη, θέλει μαεστρία, απαιτεί απόλυτη προσήλωση και ενέργεια. Όμως, αφού βγεί από το φούρνο, ε, ναι… δεν υπάρχει ωραιότερη μπουκιά από ένα χυλωμένο κριθαράκι που να στέκει τόσο ώστε να νιώθεις το κάθε σπυρί στο στόμα σου, μέσα σε μια πηχτή σάλτσα ντομάτας και μυρωδάτου κεφτέ.

Το γιουβέτσι για να βγει σωστό έχει μυστικά και πολύ συγκεκριμένους κανόνες που δεν έχουν καταγραφεί μεθοδικά και έτσι σπάνια τηρούνται. Μέχρι τώρα! Μέχρι τη στιγμή δηλαδή που διαβάζετε τούτες τις γραμμές. Ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες και θα γευτείτε ένα γιουβέτσι αλλιώτικο από τα άλλα…

Τι θα χρειαστείτε:

  • 700 γρ. κιμάς (μισό χοιρινό, μισό μοσχάρι)
  • 1 πακέτο κριθαράκι (500 γρ.) χοντρό
  • 1/2 φλυτζ. τσαγ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι
  • 3 σκελ. σκόρδο
  • 1 συσκευασία ντοματάκια (ή τριμμένη ντομάτα)
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 6 κούπες ζωμό λαχανικών ή νερό βραστό

Πώς θα το φτιάξετε:

Ξεκινήστε με την ετοιμασία του κιμά για να φτιάξετε τους υπέροχους κεφτέδες. Για το πως να φτιάξετε τους κεφτέδες δείτε τη συνταγή σούτο μακάλο με κεφτέδες.

Πώς θα φτιάξετε τη σάλτσα

Μισοτηγανίστε του κεφτέδες, ίσα που να θωρακιστούν και βγάλτε τους από το τηγάνι.

Γιουβέτσι με κεφτέδες - 2
Γιουβέτσι με κεφτέδες - 3
Γιουβέτσι με κεφτέδες - 4

Αν θέλετε, σουρώστε το ελαιόλαδο στο οποίο τηγανίσατε τους κεφτέδες.

Γιουβέτσι με κεφτέδες - 5

Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι ή περάστε το από το μούλτι. Περάστε από το μούλτι τα ντοματάκια. Στο ίδιο ελαιόλαδο που θωρακίσατε του κεφτέδες προσθέστε το κρεμμύδι.

Γιουβέτσι με κεφτέδες - 7
Γιουβέτσι με κεφτέδες - 9

Αφήστε το να μαγειρευτεί για λίγο ώσπου να γυαλίσει και συνεχίστε προσθέτοντας την ντομάτα και το σκόρδο…

Γιουβέτσι με κεφτέδες - 10
Γιουβέτσι με κεφτέδες - 13

Αλατίστε…

Γιουβέτσι με κεφτέδες - 12

Ανακατέψτε και αφήστε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 5-6 λεπτά περίπου, ώσπου να πήξει ελαφρά.

Γιουβέτσι με κεφτέδες - 16
Γιουβέτσι με κεφτέδες - 14

Και τώρα φτιάξτε το γιουβέτσι…

Γιουβέτσι με κεφτέδες - 18

Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου. Ρίξτε στη γάστρα ή στο ταψί το κριθαράκι.

Γιουβέτσι με κεφτέδες - 19

Βάλτε το σκεύος σε αναμμένη εστία και προσθέστε τον βραστό ζωμό και τη σάλτσα. Ανακατέψτε καλά για να ανακατευτούν τα υλικά. Σε αυτό το σημείο λίγο μαυροπίπερο θα απογειώσει τη γεύση του. Δοκιμάστε και αλατίστε αν χρειαστεί. Μοιράστε τους κεφτέδες συμμετρικά…

Γιουβέτσι με κεφτέδες - 20

…και φουρνίστε το γιουβέτσι. Αφήστε να μαγειρευτεί για μισή ώρα, από τη στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός.

Γιουβέτσι με κεφτέδες - 21

Κατά την διάρκεια του μαγειρέματος επιβλέπετε που και πού και αν χρειαστεί (που δεν νομίζω) προσθέστε με ένα φλυτζανάκι εδώ και εκεί λίγο βραστό ζωμό.

Αφού περάσει ο χρόνο μαγειρέματος, κλείστε το θερμοστάτη και αφήστε το φαγητό να ηρεμήσει και να πάρει μια ανάσα για δέκα, δεκαπέντε λεπτά.

Σερβίρετε το γιουβέτσι με τους κεφτέδες ζεστό. Αν προτιμάτε πασπαλίστε με κεφαλοτύρι, αν όχι μια φέτα από δίπλα θα το απογειώσει γευστικά.

Γιουβέτσι με κεφτέδες - 23
Γιουβέτσι με κεφτέδες - 25 - ηχωμαγειρέματα

ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΤΟ!

Καλή επιτυχία φίλες μου και καλά μαγειρέματα. Μέχρι το επόμενο μαγειρικό μας ραντεβού να προσέχετε του υπέροχους και μοναδικούς εαυτούς σας , όσους αγαπάτε και όσους σας αγαπούν.

Ελέγξτε τα συναισθήματά σας και κυρίως τον θυμό σας γιατί όπως έλεγε και η γιαγιά Αθηνά: “Ο καθένας μπορεί να θυμώσει και εύκολα. Εκείνο που πρέπει να προσέχει κανείς και δεν είναι καθόλου μα καθόλου εύκολο, είναι να θυμώσεις με το σωστό άνθρωπο, στο σωστό βαθμό, για το σωστό λόγο, τη σωστή στιγμή και με το σωστό τρόπο…

Σας φιλώ αυγή.-


AliExpress

kitchen tools gadgets

ΗΧΩΜΑΓΕΙΡΈΜΑΤΑ

Αυτόματες ειδοποιήσεις ηχωμαγειρέματα:

Άμεση εγγραφή στις αυτόμ. ειδοποιήσεις...
ηχωμαγειρέματα

ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ / ΣΕΛΙΔΑ:


Συνολική βαθμολογία:

5
5.0 rating
5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 1 αξιολογήσεις)
Τέλεια100%
Πολύ καλή0%
Μέτρια0%
Φτωχή0%
Απαίσια0%

Είπαν για αυτήν την συνταγή:

5.0 rating

Νοστιμότατω καλή μας όρεξη


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΗΧΩΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ:

Για περισσότερες συνταγές από τα ηχωμαγειρέματα επιλέξτε μια από τις βασικές κατηγορίες συνταγών:

ΡΟΗ ΣΥΝΤΑΓΩΝ | ΑΛΜΥΡΑ | ΓΛΥΚΑ | ΠΑΡΑΔΟΣΗ | ΠΙΤΕΣ | ΨΑΡΙΚΑ | ΣΟΥΠΕΣ | ΓΡΗΓΟΡΑ | ΖΥΜΑΡΙΚΑ | ΛΙΚΕΡ | ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ | ΚΕΙΚ | ΔΗΜΟΦΙΛΗ | ΓΙΟΡΤΙΝΑ | ΒΙΝΤΕΟ |


MENOU florina's - Terra Greca - Μεταποίηση Αγροτικών Προϊόντων - 2

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΑ ΗΧΩΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *