Παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο φαγητό, φίλες μου, έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια η ξενόφερτη γαλοπούλα. Ένα έθιμο που έφτασε στην Ευρώπη από το Μεξικό.
Στην Ελλάδα το έφεραν οι Βαυαροί.
Παλιά τη μαγείρευαν μόνο στη νότια Ελλάδα, γεμιστή με κάστανα, καρύδια, σταφίδες, κιμά, κουκουνάρι, ρύζι, κρεμμύδι, πιπέρι και μαϊντανό, όλα καβουρδισμένα.
Σήμερα πια το έθιμο έχει φτάσει και στα μέρη μας όπου το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο φαγητό ήταν το χοιρινό κρέας, ψητό στη χόβολη του τζακιού, τηγανητό ή μαγειρεμένο με διάφορους τρόπους.
Σε μερικά χωριά του κάμπου της Φλώρινας, το παραδοσιακό πιάτο είναι το χοιρινό με πρασοσέλινο ή με πιλάφι. Ωστόσο, σε αρκετές περιοχές της χώρας μας, ιδιαίτερα στη Θεσσαλία και στην Κρήτη, τρώνε κοτόσουπα, όταν επιστρέφουν από την εκκλησία.
Πολλοί σήμερα έχουν αντικαταστήσει τη γαλοπούλα και το χοιρινό με ψητό κοτόπουλο, γι’ αυτό σκέφτηκα να σας δώσω υπέροχη συνταγή για κοτόπουλο στο φούρνο με μέλι.
Μπορείτε να τη φτιάξετε το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων.
Είναι πολύ εύκολο, ελαφρύ και νόστιμο πιάτο, δεν χρειάζεται πολλά – πολλά και είναι συγχρόνως γιορτινό και εντυπωσιακό…
Υλικά:
- 1 κοτόπουλο, γύρω στο 1½ κιλό
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1 κουτ. σούπας μέλι
- 2 κουτ. σούπας κρασί
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 3 κουτ. σούπας ξύδι μπαλσάμικο
- 1 λεμόνι ακέρωτο (βιολογικό)
- 1 πορτοκάλι ακέρωτο (βιολογικό)
- 2 κλαδάκια φρέσκο θυμάρι ή συνδυασμό μυρωδικών (ρίγανη, δεντρολίβανο κλπ.)
- Αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
Αφήστε το κοτόπουλο (αν το έχετε στο ψυγείο) να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, τουλάχιστον για 30 λεπτά.
Πλύντε το και σκουπίστε το πολύ καλά με απορροφητικό χαρτί.
Ανάψτε τον φούρνο στους 200 βαθμούς (στις αντιστάσεις). Αλατοπιπερώστε καλά μέσα το κοτόπουλο (αυτό μπορείτε να το κάνετε από την προηγούμενη μέρα για να “πιάσει” καλά το αλάτι).
Αλείψτε το κοτόπουλο με προσοχή με ελάχιστο ελαιόλαδο και αλατοπιπερώστε όλη την επιφάνεια του κοτόπουλου, να “πιάσει” καλά το αλάτι και το πιπέρι παντού…
Σε μπολ βάλτε το μέλι, το μπαλσάμικο, το κρασί, τον χυμό του λεμονιού, του πορτοκαλιού και το ελαιόλαδο. Χτυπήστε καλά με ένα πηρούνι να ενωθούν καλά τα υλικά και να διαλυθεί το μέλι.
Στην κοιλιά του κοτόπουλου βάλτε το σκόρδο, τις στυμμένες λεμονόκουπες και πορτοκαλόκουπες καθώς και τα μυρωδικά…
Δέστε τα πίσω πόδια του κοτόπουλου με έναν καθαρό σπάγκο.
Περιχύστε το με τη γλυκόξινη σάλτσα καλύψτε το με λαδόκολλα και βάλτε το σε μια γάστρα. Αν έχετε σκεύος που το χωράει ακριβώς, θα είναι καλύτερα…
Σκεπάστε τη γάστρα και ψήστε το για 1 ώρα και 30 λεπτά. Αν το σκεύος σας δεν έχει καπάκι, σκεπάστε το κοτόπουλο με ένα κομμάτι λαδόκολλας και μετά με αλουμινόχαρτο.
Αφού περάσει ο χρόνος ψησίματος, ξεσκεπάστε και ελέγξτε με τη λάμα του μαχαιριού το μπούτι (αν βγάζει διάφανο υγρό είναι ψημένο, αν βγάζει ροζ θέλει λίγη ώρα επιπλέον ψήσιμο).
Μετά, αφήστε το λίγο ξεσκέπαστο στον φούρνο να ροδίσει καλά και βγάλτε το σε μια πιατέλα.
Στη γάστρα θα υπάρχουν αρκετά υγρά. Αν θέλετε βράστε τα σε κατσαρόλα λίγα λεπτά σε δυνατή φωτιά, μέχρι να κάνει χοντρές φουσκάλες και συνοδέψτε με αυτή τη σάλτσα το κοτόπουλο…
Καλή επιτυχία φίλες μου!
Ως την επόμενη συνταγή, να σκέφτεστε αισιόδοξα και φροντίστε να περνάτε καλά!
Χρόνια Πολλά & Καλα!
Σας φιλώ, αυγή.
Αφήστε μια απάντηση