Σήμερα λέω να ξεφύγουμε… Όχι πολύ, λίγο… Αλλά να ξεφύγουμε.
Άλλωστε, αν δεν συντρέχουν λόγοι υγείας, ένα μικρό παραστράτημα που και που, δεν κάνει κακό αλλά σπάει την μονοτονία. Φτάνει να μπορεί να ελέγχει κανείς τα παραστρατήματά του και να μην τα επαναλαμβάνει συχνά.
Έτσι λοιπόν έχω για σας κάτι μικρό σε μέγεθος αλλά… γίγαντα σε γεύση. Μικρές γλυκιές σιροπιαστές απολαυστικές μπουκίτσες.
Αν αγαπάτε τα σιροπιαστά, θα τις ερωτευτείτε αυτές τις μικρές, ζουμερές και ταυτόχρονα τραγανές, αμαρτίες.
Αλλά και αν ακόμα δεν είστε των σιροπιαστών, με το που θα δοκιμάσετε μια τέτοια χαριτωμένη μπουκίτσα σίγουρα θα υποκύψετε στο πειρασμό, και για δεύτερη και τρίτη.
Είναι μια γιορτινή και όχι μόνο, πρόταση, εύκολη, γρήγορη και πάντα πετυχημένη…
Δείτε περισσότερες γιορτινές συνταγές από τα ηχωμαγειρέματα.
Τι θα χρειαστείτε:
Για τα κουρκουμπίνια:
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας
- 1 φλ. τσ. ελαιόλαδο ή λιωμένη μαργαρίνη, ή βούτυρο
Για το σιρόπι:
- 2 φλ. τσ. ζάχαρη
- 1 φλ. τσ. νερό
- 1 βανίλια
- Χυμό & φλούδα λεμονιού
Πώς θα τα φτιάξετε:
Για να φτιάξετε αυτές τις γλυκιές μπουκίτσες ξεχωρίστε αρχικά 2 φύλλα κρούστας. Σκεπάστε τα υπόλοιπα με μια πετσετούλα για να μη στεγνώσουν.
Βάλτε το ένα φύλλο πάνω στο άλλο.
Αλείψτε όλη την επιφάνεια του επάνω φύλλου με το ελαιόλαδο ή με το βούτυρο το οποίο έχετε φροντίσει προηγουμένως να λιώσετε.
Διπλώστε το φύλλο στη μέση αλλά φροντίστε να μην ενώσετε τις τέσσερις άκρες ακριβώς αλλά να αφήσετε δυο-τρία εκατοστά.
Αλείψτε το διπλωμένο φύλλο και ξαναδιπλώστε το με τον ίδιο τρόπο αφήνοντας, πάλι μερικά εκατοστά.
Αλείψτε με βούτυρο και ξαναδιπλώστε αφήνοντας πάλι μερικά εκατοστά…
Θα έχετε έτσι το φύλλο διπλωμένο, περίπου σαν πλισέ τρεις φορές.
(Ακολουθούμε αυτήν την διαδικασία διπλώνοντας έτσι το φύλλο και αφήνοντας μικρή απόσταση γιατί γίνεται πιο ομαλό το τελείωμα του φύλλου όταν αργότερα θα τυλιχτεί σε ρολό).
Πατήστε το το διπλωμένο φύλλο με τις παλάμες σας για να φύγει ο αέρας.
Τυλίξτε τώρα το πλισσαρισμένο φύλλο φτιάχνοντας ένα σφιχτό μακρόστενο ρολάκι…
Τοποθετήστε το ρολάκι πάνω σε ένα ταψί, στρωμένο με λαδόκολλα.
Φτιάξτε με τον ίδιο τρόπο και τα υπόλοιπα ρολάκια μέχρι να τελειώσει το φύλλο κρούστας και τοποθετήστε τα στη λαδόκολλα…
Λαδώστε με το πινελάκι τα ρολάκια.
Κόψτε με ένα μαχαίρι σε κομμάτια 2,5 εκατοστών μικρά κουρκουμπινάκια…
Απλώστε τα στο ταψί για να μην είναι κολλημένα το ένα στο άλλο.
Προσέξτε! Η ένωση των φύλλων να είναι από κάτω για να μην ανοίξουν στο ψήσιμο.
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα στους 175 βαθμούς, περίπου 25 με 30 λεπτά, ώσπου να ροδίσουν και να μοσχομυρίσουν.
Όσο τα κουρκουμπινάκια ψήνονται, ασχοληθείτε με το σιρόπι.
Σε κατσαρολάκι ρίξτε τη ζάχαρη, το νερό, τη βανίλια για άρωμα, τον χυμό μισού λεμονιού και φλούδα πορτοκαλιού ή λεμονιού ή και τα δύο…
Από τη στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει, αφήστε το 7 με 8 λεπτά και είναι έτοιμο…
Σιροπιάστε τα κουρκουμπινάκια ρίχνοντάς τα, αφού χλιαρώσουν, στο καυτό σιρόπι.
Αφήστε τα εκεί να μείνουν και να ρουφήξουν για 30 λεπτά και σερβίρετέ τα..! 🙂
Είναι υπέροχα σκέτα και ακόμα πιο υπέροχα πασπαλισμένα με κανέλα, καρύδια ή καβουρδισμένο αμυγδαλάκι.
Φτιάξτε τα! Θα τα απολαύσετε όσο δε λέγεται…
Καλή επιτυχία φίλες μου και καλά μαγειρέματα.
Μέχρι το επόμενο μαγειρικό μας ραντεβού, να περνάτε καλά και να προσέχετε τους μοναδικούς και πολύτιμους εαυτούς σας, όσους αγαπάτε και όσους σας αγαπούν.
Αξιοποιείστε το χρόνο σας συνετά και χρήσιμα.
Μην τον σπαταλάτε σε πράξεις χωρίς νόημα και σε σκέψεις ανούσιες γιατί όπως έλεγε και η γιαγιά Αθηνά: “Ο χρόνος είναι μεν δωρεάν, αλλά είναι ανεκτίμητος. Δεν μας ανήκει, αλλά μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε κατά πως θέλει ο καθένας. Δεν μπορούμε να τον αποταμιεύσουμε, αλλά μπορούμε να τον ξοδέψουμε. Και από τη στιγμή που τον χάσουμε, δυστυχώς, δεν μπορούμε να τον πάρουμε πίσω…“
Σας φιλώ, αυγή.-
Αφήστε μια απάντηση