Δεν γνωρίζω αν συμβαίνει σε εσάς κάτι ανάλογο αλλά προσωπικά, στις μνήμες που κουβαλάω από παιδί υπάρχει πάντα μια εικόνα της μαμάς ή της γιαγιάς να φτιάχνει χειροποίητη πίτα με παραδοσιακό φύλλο, το σπίτι να γεμίζει με απολαυστικές μυρωδιές και εμείς να περιμένουμε με ανυπομονησία να δοκιμάσουμε την τραγανή ζύμη με τη ζουμερή γέμιση…
Και όλο και «κλέβαμε», τσιμπολογώντας λίγο από τις γωνιές της, ώσπου να σερβιριστεί.
Κάποιος γευσιγνώστης είχε πει σε μια τηλεοπτική εκπομπή ότι «Τρώγοντας μια λαχταριστή, τραγανή πίτα είναι σαν να γεύεσαι όλη την Ελλάδα σε μία μπουκιά…» και είναι έτσι.
Η πίτα είναι ένα καθαρά ελληνικό έδεσμα. Πουθενά στον κόσμο δεν θα βρεις αυτήν την πληθώρα συνταγών που συναντάς εδώ στην χώρα μας.
Έπειτα είναι και ο λόγος για τον οποίο φτιάχνονταν μια πίτα.
Από τις ελληνικές πίτες, αν εξαιρέσεις ελάχιστες γιορτινές που είναι όντως πολύ πλούσιες σε υλικά, όλες οι υπόλοιπες φτιάχνονταν με υλικά απλά και φτηνά, που τα διέθετε πάντα ένα φτωχό, αγροτικό σπίτι, αλεύρι, νερό, άγρια χόρτα, τυρί, αυγά…
Ήταν με λίγα λόγια το φαγητό της ανάγκης. Έτσι κάθε τόπος έχει να παρουσιάσει και μία ξεχωριστή πίτα – κάθε σπιτικό και μία διαφορετική γεύση.
Μια ιδιαίτερη και ευφυής στην κατασκευή της πίτα και ιδιαίτερα νόστιμη είναι και αυτή εδώ η διπλωτή βλάχικη τυρόπιτα…
Δείτε και τις συνταγές για παραδοσιακή στριφτή τυρόπιτα (γυριστή) και για τυροπιτάκια της γιαγιάς…
Τι θα χρειαστείτε:
- 2 φλ. τσαγ. νερό
- 4 φλ. τσαγ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- Λίγο αλάτι
- 250 γρ. φέτα
- 250 γρ. βούτυρο φρέσκο ή ελαιόλαδο
Πώς θα τη φτιάξετε:
Λιώστε το βούτυρο. Αλείψτε καλά με λίγο από το λιωμένο βούτυρο το ταψί της κουζίνας.
Σε λεκανίτσα ρίξτε το νερό, το αλάτι, σιγά-σιγά το αλεύρι και φτιάξτε μια ζύμη μαλακιά και ελαστική. Ίσως χρειαστεί να προσθέσετε λίγο ακόμα αλεύρι.
Ζυμώστε αρκετά τη ζύμη σας για να μπορέσετε να την απλώσετε πιο εύκολα…
Χωρίστε τη ζύμη σε 15 ισομεγέθη κομμάτια.
Πλάστε τα κομμάτια σε μπαλάκια…
Απλώστε κάθε μπαλάκι σε φύλλο μικρό στο μέγεθος πιάτου του φρούτου…
Χωρίστε τα φύλλα σε τρεις πεντάδες.
Αλείψτε κάθε ένα από τα τέσσερα φύλλα κάθε πεντάδας με μια γεμάτη κουταλιά βούτυρο, βάλτε τα το ένα πάνω στο άλλο και σκεπάστε τα με το πέμπτο φύλλο χωρίς να το αλείψετε.
Συνεχίστε με τον ίδιο τρόπο και με τις υπόλοιπες δύο πεντάδες.
Αλευρώστε τον πάγκο σας.
Πάρτε την πρώτη πεντάδα και ανοίξτε τη σε φύλλο. Ανοίξτε το φύλλο όσο μεγαλύτερο γίνεται. Όσο μεγαλύτερο, τόσο λεπτότερο, τόσο πιο τραγανή και επιτυχημένη η πίτα.
Ραντίστε με το βούτυρο όλη την επιφάνεια του φύλλου…
Πασπαλίστε με το τριμμένο τυρί.
Πιάστε τη μια άκρη του φύλλου και φέρτε τη μέχρι το κέντρο του όπως δείχνει η φωτογραφία.
Ραντίστε με βούτυρο…
Πιάστε την απέναντι άκρη και διπλώστε την πάνω από την προηγούμενη. Θα έχετε τώρα μπροστά σας ένα παραλληλόγραμμο. Ραντίστε με βούτυρο.
Διπλώστε τις δύο άκρες φέρνοντας τη μία πάνω στην άλλη και φτιάξτε έναν τετράγωνο φάκελο.
Βάλτε τον φάκελο στο κέντρο του ταψιού και αλείψτε την επιφάνειά του με βούτυρο.
Συνεχίστε με τον ίδιο τρόπο και με τις άλλες δύο πεντάδες των φύλλων. Θα φτιάξετε έτσι άλλους δυο φακέλους και θα τους τοποθετήσετε πάνω από τον πρώτο…
Με τις παλάμες σας, σιγά-σιγά και ξεκινώντας από το κέντρο, πατήστε με δύναμη και προσπαθήστε να απλώσετε τη ζύμη σε όλη την επιφάνεια του ταψιού…
Ραντίστε με βούτυρο.
Ψήστε στους 180 με 200 βαθμούς για τρία τέταρτα με μία ώρα, να ροδοκοκκινίσει η επιφάνεια…
Βγάλτε την από τον φούρνο, κόψτε τη σε κομμάτια και απολαύστε ευωδιαστή, πεντανόστιμη, τραγανή τυρόπιτα φτιαγμένη από τα χεράκια σας…
Καλή επιτυχία φίλες μου και καλά μαγειρέματα.
Μέχρι το επόμενο μαγειρικό μας ραντεβού να περνάτε καλά να προσέχετε τους υπέροχους και μοναδικούς εαυτούς σας και να θυμάστε να χαμογελάτε κάθε πρωί στον καθρέφτη σας γιατί όπως έλεγε και η γιαγιά Αθηνά: «Χαμογέλα στον καθρέφτη. Κάν’ το αυτό κάθε πρωί και θα αρχίσεις να βλέπεις μια τεράστια διαφορά στη ζωή σου…»
Σας φιλώ αυγή.
Αφήστε μια απάντηση