Το χούμους είναι παραδοσιακό ανατολίτικο πιάτο, γνωστό σε όλον τον κόσμο. Μην φανταστείτε κάτι πολύπλοκο.
Δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια βελούδινη κρεμώδης και διακριτικά νόστιμη αλοιφή που έχει σαν βάση το πολτοποιημένο ρεβύθι, το ταχίνι και το ελαιόλαδο.
Με σκορδάκι, κρεμμύδι και λεμόνι και μερικά ανατολίτικα μπαχαρικά όπως είναι το κύμινο αλλά και το δικό μας μπούκοβο, εξελίσσεται σε μια πολύ θρεπτική τροφή και ιδιαίτερα εύκολη για “βούτες” κάθε στιγμή της ημέρας…
Δείτε και τη συνταγή για φάβα αλοιφή που έχουμε δημοσιεύσει στα ηχωμαγειρέματα αλλά και τη συνταγή μας για ρεβυθόσουπα.
Τι θα χρειαστείτε:
- 350 γρ. ρεβύθια ξηρά
- 1 ½ κ. γ. μαγειρική σόδα
- 120 γρ. ταχίνι
- Χυμός από 1 λεμόνι ή λίγο περισσότερο
- 60 ml. ελαιόλαδο
- 1 ½ σκελίδα σκόρδο (πολτοποιημένο)
- Λίγο κύμινο
- Αλάτι
- Μπούκοβο, ψιλοκομμένο μαϊντανό ή κρεμμύδι για το σερβίρισμα
Πώς θα το φτιάξετε:
Το βασικό μυστικό στο χούμους είναι τα ρεβύθια. Πρέπει να είναι καλής ποιότητας, και ευτυχώς εμείς εδώ διαθέτουμε τέτοια.
Για ένα επιτυχημένο χούμους τα ρεβύθια θέλουν καλό βράσιμο για να μαλακώσουν οπότε θα πολτοποιηθούν εύκολα και θα δώσουν το αποτέλεσμα που επιθυμείτε.
Στο καλό βράσιμο έρχεται να βοηθήσει η μαγειρική σόδα.
Η σόδα, λένε οι ειδικοί, δημιουργεί αλκαλικό περιβάλλον, σπάει την πηκτίνη που κρατά σε συνοχή τα κύτταρα του οσπρίου και έτσι χαλαρώνει την δομή του και μαλακώνει.
Τα ρεβύθια, όπως και να τα μαγειρέψετε, θέλουν απαραίτητα μούλιασμα.
Ο χρόνος του μουλιάσματος είναι σχετικός, όπως σχετικός είναι και ο χρόνος βρασμού τους. Είπαμε, παίζει ρόλο η πρώτη ύλη, εξ’ ου και ο χαρακτηρισμός «βραστερά» για τα ρεβύθια που βράζουν και μαλακώνουν πιο εύκολα.
Βάλτε τα ρεβύθια σε κατσαρόλα, με μπόλικο κρύο νερό και αφήστε τα να μουλιάσουν και να φουσκώσουν μέχρι την επόμενη μέρα.
Σουρώστε από το νερό μέσα στο οποίο ήταν. Ξεπλύνετέ τα καλά και έτσι όπως είναι στο σουρωτήρι πασπαλίστε τα με μια κουταλιά σόδα.
Ανακατέψτε με τα χεράκια σας, αφήστε ένα τεταρτάκι να δράσει η σόδα και ξεπλύνετέ τα καλά-καλά…
Βάλτε τα σε κατσαρόλα με κρύο νερό και αφήστε τα να βράσουν.
Με την έναρξη του βρασμού θα αρχίσει στην επιφάνεια να συγκεντρώνετε άσπρος αφρός. Περιμένετε λίγο να συγκεντρωθεί αρκετός και αφαιρέστε τον καλά-καλά.
Αφήστε τα ρεβύθια να βράσουν ώσπου να μαλακώσουν. Ανάλογα με το πόσο βραστερά είναι θα χρειαστείτε από 30 λεπτά έως και μία ώρα.
Μόλις είναι έτοιμα και έχουν μαλακώσει καλά, σουρώστε τα.
Φροντίστε να κρατήσετε μια κούπα από το νερό που έβρασαν στην άκρη. Ίσως σας χρειαστεί κατά την πολτοποίησή τους.
Αφήστε τα ρεβύθια να κρυώσουν. Κρατήστε αν θέλετε για το ντεκόρ λίγα ρεβύθια βρασμένα.
Ρίξτε στο μούλτι όλα τα υλικά μαζί, τα βρασμένα ρεβύθια, το πολτοποιημένο σκόρδο, τον χυμό λεμονιού, το ταχίνι, το ελαιόλαδο, το κύμινο, λίγο αλάτι και πιπέρι.
Αφήστε το μπλέντερ να κάνει πολύ καλά τη δουλειά του, ώσπου δηλαδή να δημιουργηθεί ένας παχύρρευστος και βελούδινος πουρές.
Αν δείτε ότι τα μαχαίρια της συσκευής σας δυσκολεύονται και δε γυρνάνε, τότε προσθέστε λίγο από το νερό των ρεβυθιών που κρατήσατε και αφήστε το μίγμα να χτυπηθεί ανελέητα μέχρι να πάρετε το επιθυμητό αποτέλεσμα…
Δοκιμάστε τη γεύση του και, αν χρειάζεται, προσθέστε αλάτι ή λεμόνι ανάλογα με τα γούστα σας.
Τοποθετήστε το χούμους σε ένα τάπερ που κλείνει με καπάκι και αφήστε το στο ψυγείο μέχρι την ώρα που θα το σερβίρετε.
Σερβίρετε το χούμους σε ένα στρογγυλό κατά προτίμηση βαθύ πιάτο. Με την ανάποδη μεριά ενός κουταλιού δημιουργείστε «δρόμους», η ομόκεντρους κύκλους.
Βάλτε τα ρεβύθια που κρατήσατε σκόρπια ή στο κέντρο. Ρίξτε λίγο ελαιόλαδο, ώστε να πάει και να καθίσει στα βαθουλώματα που έχετε φτιάξει.
Τέλος πασπαλίστε με ψιλοκομμένο κρεμμύδι, μαϊντανό ή μπούκοβο ή και όλα μαζί, να φαίνεται λαχταριστό!
Να είστε σίγουρες ότι λίγοι θα του αντισταθούν.
Απολαύστε το με φρυγανισμένο ψωμί, με αραβικές πίτες ψημένες ή ωμές ή οποιοδήποτε ψωμί ή παξιμάδι σας αρέσει.
Καλή επιτυχία φίλες μου και καλά μαγειρέματα.
Μέχρι το επόμενο μαγειρικό μας ραντεβού να περνάτε καλά, να προσέχετε τους μοναδικούς και υπέροχους εαυτούς σας και να έχετε κατά νου αυτό που έλεγε η γιαγιά Αθηνά: «Το κουτσομπολιό δεν είναι ανάγκη να είναι ψέμα για να είναι κακό. Υπάρχει πολύ αλήθεια που δεν ωφελεί σε τίποτα να διαδίδεται…»
Σας φιλώ αυγή
Αφήστε μια απάντηση