Στην χώρα μας, η πρωτοχρονιά αλλά και οι ημέρες που την περιβάλλουν είναι μια χρονική περίοδος, που σύμφωνα με την παράδοση, τη χαρακτηρίζουν οι καλές και οι κακές μας πράξεις.
Έτσι λοιπόν, σύμφωνα με τις λαϊκές δοξασίες, η πρώτη πράξη που κάνουμε την Πρωτοχρονιά είναι καθοριστική και θα μας ακολουθεί καθ’ όλη τη διάρκεια της επόμενης χρονιάς.
Το ποδαρικό, το σπάσιμο του ροδιού, το κρέμασμα του τυχερού πέταλου στην πόρτα, είναι μερικά από τα έθιμα που βλέπουμε τούτες τις μέρες να δίνουν και να παίρνουν.
Το πιο διαδεδομένο όμως έθιμο είναι η κοπή της βασιλόπιτας.
Κατά τα “Κρόνια”, γιορτή προς τιμήν του θεού Κρόνου (παντοδύναμου και ασταμάτητου Χρόνου) αλλά και στα Σατουρνάλια (Saturnalia) της αρχαίας Ρώμης, έφτιαχναν πίτες μέσα στις οποίες έβαζαν νομίσματα.
Σε όποιον τύχαινε το κομμάτι με το νόμισμα ήταν και ο τυχερός της παρέας…
Αυτές οι πίτες με τα τυχερά νομίσματα μεταφέρθηκαν και στα χριστιανικά έθιμα.
Η βασιλόπιτα πήρε το όνομά της από τον Μέγα Βασίλειο ο οποίος για να προστατεύσει την περιφέρειά του (Καισάρεια) από τις επιδρομές των εχθρών έκανε έρανο και μάζεψε χρυσά νομίσματα για να τα δώσει στους εχθρούς ώστε να μην καταστρέψουν την περιοχή και το βιός των κατοίκων.
Το έθιμο της βασιλόπιτας επιβίωσε όπως πολλά άλλα, από τις αρχαίες θρησκείες και εντάχθηκε φυσικά στα χριστιανικά έθιμα.
Και πριν την εμφάνιση του χριστιανισμού, κατά την αρχαιότητα, οι Έλληνες προσέφεραν στους θεούς τον εορταστικό άρτο κατά τη διάρκεια μεγάλων αγροτικών γιορτών οι οποίες ήταν και οι σημαντικότερες (π.χ. Θεσμοφόρια).
Ο εχθρός, όμως, τελικά, δεν εισέβαλε ποτέ στην Καισάρεια, τα νομίσματα έμειναν και κατά παραγγελία του Μεγάλου Βασιλείου (που ίσως θέλησε να τα διασπείρει και για να τα προστατεύσει αλλά και για να επιβραβεύσει τους κατοίκους της πόλης για την πίστη τους) τοποθετήθηκαν σε πίτες και ψωμάκια και μοιράστηκαν σε όλους τους κατοίκους αδιακρίτως.
Κάπως έτσι καθιερώθηκε η βασιλόπιτα με τον τυχερό να θεωρείται αυτός που βρίσκει το φλουρί, το μοναδικό τυχερό νόμισμα.
Φτιάξτε λοιπόν κι εσείς, έτσι για να τιμήσετε την παράδοση, αυτήν την εύκολη, ευωδιαστή και πεντανόστιμη βασιλόπιτα με γεύση τσουρεκιού…
Δείτε και άλλη μια συνταγή για γλυκιά βασιλόπιτα αλλά και τη συνταγή για τη παραδοσιακή βλάχικη βασιλόπιτα.
Τι θα χρειαστείτε:
- ½ κουτ. γλυκ. μαχλέπι
- ¼ κουτ. γλυκ. μαστίχα (προαιρετικά)
- 240 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 100 ml. νερό
- 100 ml. γάλα (3,5% λιπαρά)
- 2 φακελ. ξηρή μαγιά
- 640 γρ. αλεύρι σκληρό για τσουρέκια
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 6 αυγά
- 120 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
- Λίγο κακουλέ (προαιρετικά)
Πως θα τη φτιάξετε:
Είναι ίσως η πιο εύκολη βασιλόπιτα που φτιάξατε ποτέ και με σίγουρη επιτυχία, αρκεί να ακολουθήσετε πιστά τα βήματα και τις οδηγίες.
Βγάλτε το βούτυρο από το ψυγείο μια ώρα πριν για να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Στον κάδο του μίξερ ρίξτε το νερό, το γάλα, τη μαγιά και ανακατέψτε με το σύρμα για να διαλυθεί καλά η μαγιά…
Προσθέστε το μαχλέπι, τον κακουλέ και τη μαστίχα (προαιρετικά), το ξύσμα πορτοκαλιού και τις βανίλιες και ανακατέψτε ξανα.
Συνεχίστε με τη ζάχαρη, τα αυγά και τέλος το αλεύρι κοσκινισμένο για να αφρατέψει…
Χτυπήστε με τη μηχανή με τον γάντζο για 15 λεπτά μέχρι να αρχίσει να φεύγει η ζύμη από τα τοιχώματα του μίξερ…
Στην συνέχεια κόψτε το βούτυρο σε μικρά κομματάκια και προσθέστε το στον κάδο ανάμιξης…
Χτυπήστε μέχρι να απορροφηθεί το βούτυρο για 3-4 λεπτά…
(Το βούτυρο όπως προείπα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου, διαφορετικά δεν θα απορροφηθεί από το ζύμη).
Η ζύμη είναι έτοιμη.
Προσέξτε, θα είναι μια ζύμη πολύ ρευστή αλλά αυτό δεν πρέπει να σας τρομοκρατήσει. Έτσι την θέλουμε ρευστή.
Αυτό είναι το μυστικό για να γίνει μια αφράτη βασιλόπιτα με τα αρώματα και τη γεύση τσουρεκιού.
Βουτυρώστε καλά-καλά ένα ταψάκι ~25 εκ. και αδειάστε μέσα το μίγμα.
Απλώστε τη ζύμη προσεκτικά και τοποθετήστε μέσα το φλουρί.
Σκεπάστε με μία πετσέτα ή μεμβράνη και αφήστε στην άκρη για 1½ – 2 ώρες μέχρι να διπλασιαστεί-τριπλασιαστεί σε όγκο…
Για να φουσκώσει γρηγορότερα, ανάψτε τον φούρνο στους 35οC για ένα τεταρτάκι. Σβήστε τον και βάλτε μέσα το ταψάκι με τη βασιλόπιτα.
Αφού περάσει ο απαραίτητος χρόνος και φουσκώσει η βασιλόπιτα, ψήστε την αφού προθερμάνετε τον φούρνο στους 175°C στον αέρα, για 30-35 λεπτά.
Ελέγξτε καλού-κακού, τρυπώντας με ένα μαχαίρι αν έχει ψηθεί.
Αφού ψηθεί, αφήστε τη να κρυώσει και πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη ή διακοσμήστε την όπως σας αρέσει…
Καλή επιτυχία φίλες μου…!
Μέχρι το επόμενο μαγειρικό μας ραντεβού, να περνάτε καλά και να προσέχετε τους υπέροχους και μοναδικούς εαυτούς σας, όσους αγαπάτε και όσους σας αγαπούν.
Εύχομαι η νέα χρονιά να είναι γεμάτη εμπειρίες. Να φέρει όχι ότι λαχταράμε και επιθυμούμε αλλά ότι είναι καλύτερο για τον καθένα μας…
Καλή χρονιά!
Σας φιλώ αυγή.-
Αφήστε μια απάντηση