αφράτο γλυκό μήλου με παντεσπάνι στον φούρνο - 17

Αφράτο γλυκό με μήλο στον φούρνο

Αυτό το «μηλένιο γλυκό», έγινε με μήλα από τις μηλιές του κ. Τάκη του γείτονα. Οι μηλίτσες μας φέτος δυστυχώς κακόπαθαν και δεν κάρπισαν. Τις πρόλαβε ο παγετός επάνω στον ανθό τους και τις άφησε στέρφες.

Όταν όμως έχεις καλό γείτονα ε, κάπως τη βολεύεις κι εσύ.

Οι μηλιές του κ. Τάκη ίσως γιατί είναι πιο προστατευμένες στην αυλή του, τα κατάφεραν, αψήφησαν την παγωνιά και στέκουν κατάφορτες και περήφανες για την προκοπή τους.

Τα μήλα τα μάζεψα ένα-ένα μοναχή μου.

Ε, όπως και το κάνουμε άλλη είναι η αίσθηση που έχεις όταν τα ψωνίζεις από τον μανάβη και εντελώς άλλη όταν τα κόβεις η ίδια από το δέντρο.

Έτσι, λοιπόν καθώς τρυγούσα τους ζουμερούς καρπούς και τους έβαζα με προσοχή στο καλάθι μου για να μην μου τραυματιστούν σκεφτόμουν πόσο μακραίωνη είναι η ιστορία τους και πόσο άπειροι οι συμβολισμοί.

Το μήλο συνδέθηκε με το προπατορικό αμάρτημα, όταν η Εύα το πρόσφερε στον Αδάμ, έγινε αιτία του Τρωικού πολέμου, όταν ο Πάρης αποφάσισε να το δώσει στην Αφροδίτη, και εμφανίζεται διαχρονικά σε ιστορίες και μύθους με πιο γνωστή ίσως αναφορά στις μέρες μας στο παραμύθι της Χιονάτης, η οποία μόλις δάγκωσε ένα κατακόκκινο λαχταριστό μήλο έπεσε σε βαθύ ύπνο.

αφράτο γλυκό μήλου με παντεσπάνι στον φούρνο - 30

Αλλά υπήρξε και πηγή έμπνευσης για τραγούδια, ρητά και παροιμίες: «Μήλο μου κόκκινο, ρόιδο βαμμένο/ γιατί με μάρανες τον πικραμένο;», «Μηλίτσα πού ‘σαι στον γκρεμό με μήλα φορτωμένη τα μήλα σου λιμπίζομαι και γκρεμό φοβούμαι» «ένα μήλο την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα», «το μήλο κάτω απ’ τη μηλιά θα πέσει», και άλλα πολλά…

Το μήλο είναι αγαπημένο φρούτο σε όλες τις χώρες του κόσμου, με περισσότερες από 3.000 ποικιλίες.

Χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική, αλλά και στη μαγειρική: το ελληνικό φιρίκι γίνεται παραδοσιακό γλυκό του κουταλιού, και κάποια είναι κατάλληλα για σούπες, σαλάτες αλλά και σάλτσες συνοδευτικές για κρέατα (κυρίως χοιρινό).

Κι από όλα τα «μηλένια» γλυκά, η μηλόπιτα είναι η πιο διάσημη. Είμαι σίγουρη πως κάθε νοικοκυρά έχει τη δική της. Δοκιμάστε όμως και τούτη εδώ. Μπορεί να γίνει η αγαπημένη σας.

Τι θα χρειαστείτε:

  • 7 μήλα
  • 3 κ.σ. ζάχαρη
  • Λίγη κανέλα
  • 30 γρ. βούτυρο

Για το παντεσπάνι:

  • 4 αυγά
  • 50 γρ. ζάχαρη
  • 100 ml. λάδι
  • 100 ml. γάλα
  • 9 κ.σ. αλεύρι
  • 10 γρ. μπέικιν πάουντερ
  • 1-2 βανίλιες

Για την κρέμα:

  • 100 ml. γάλα
  • 360 ml. κρέμα γάλακτος
  • Κανέλα για το πασπάλισμα

Πώς θα τη φτιάξετε:

Καθαρίστε τα μήλα και κόψτε τα σε φέτες ( 6 ή 7…)

αφράτο γλυκό μήλου με παντεσπάνι στον φούρνο - 28
μήλα

Στρώστε ένα κομμάτι λαδόκολλα σε ένα ταψάκι 20 Χ 30 εκ. και τοποθετήστε τις μηλόφετες τη μία δίπλα στην άλλη έτσι ώστε να καλυφθεί όλη η επιφάνεια.

Πασπαλίστε τις φέτες πρώτα με τη ζάχαρη και μετά με την κανέλα.

Τρίψτε από πάνω με τη χοντρή μεριά του τρίφτη το παγωμένο βούτυρο ή λιώστε το βούτυρο και ραντίστε τις φέτες…

αφράτο γλυκό μήλου με παντεσπάνι στον φούρνο - 20
βούτυρο λιωμένο

Ψήστε στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά.

Εν τω μεταξύ ασχοληθείτε με το παντεσπάνι. Χτυπήστε τα αυγά με τη ζάχαρη για 5 λεπτά.

Προσθέστε τις βανίλιες, το σπορέλαιο, μετά το γάλα και τέλος τις εννιά κουταλιές αλεύρι με το μπέικιν.

Ανακατέψτε καλά με το σύρμα ώσπου να πετύχετε ένα μίγμα λείο και ομοιογενές χωρίς σβώλους.

αφράτο γλυκό μήλου με παντεσπάνι στον φούρνο - 9

Μόλις βγάλετε τα μήλα από τον φούρνο ρίξτε από πάνω το μίγμα. Φροντίστε να απλωθεί ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια. Ψήστε στους 200 βαθμούς για 25 λεπτά.

Αναποδογυρίστε το γλυκό και αφαιρέστε τη λαδόκολλα.

Αφήστε να κρυώσει καλά καλά.

Χτυπήστε το γάλα με την κρέμα γάλακτος ώσπου να σφίξει και απλώστε τη σε όλη την επιφάνεια του γλυκού…

Πασπαλίστε με κανέλα και απολαύστε ένα γευστικότατο και πρωτότυπο γλυκό…

Καλή επιτυχία φίλες μου και καλά μαγειρέματα.

Μέχρι το επόμενο μαγειρικό μας ραντεβού να περνάτε καλά, να προσέχετε τους υπέροχους και μοναδικούς εαυτούς σας και να έχετε κατά νου αυτό που έλεγε η γιαγιά Αθηνά: «Σε μια γεμάτη καρδιά υπάρχει χώρος για όλα και σε μια άδεια καρδιά δεν υπάρχει χώρος για τίποτα…»

Σας φιλώ αυγή

ΣΗΜ: Αν η κρέμα σας φαίνεται υπερβολική μπορείτε να την παραλείψετε. Μόνο μην αναποδογυρίσετε το γλυκό. Απλά μόλις το βγάλετε από τον φούρνο πασπαλίστε με άχνη ζάχαρη και κανέλα.


Αυτόματες ειδοποιήσεις ηχωμαγειρέματα:

ΚΛΙΚ ΕΔΩ για άμεση εγγραφή στις αυτόμ. ειδοποιήσεις…

Βαθμολογήστε αυτήν τη συνταγή / σελίδα, από 1 έως 5 αστέρια:


Συνολική βαθμολογία μέχρι τώρα:

0,0
0,0 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 0 αξιολογήσεις)
Τέλεια0%
Πολύ καλή0%
Μέτρια0%
Φτωχή0%
Κακή0%


Είπαν για αυτήν τη συνταγή / σελίδα:

Δεν υπάρχουν ακόμα βαθμολογίες. Γίνε ο/η πρώτος/η που θα βαθμολογήσει…


Για περισσότερες συνταγές από τα ηχωμαγειρέματα επιλέξτε μια από τις βασικές κατηγορίες:


…ή δοκιμάστε την αναζήτηση:


…ή επιλέξτε κάποια από τις λέξεις-κλειδιά:


Κάντε την 100% δωρεάν εγγραφή στα ηχωμαγειρέματα!

Συμπληρώστε την διεύθυνση email σας παρακάτω:


Βρείτε μας στα social:


Φτιάξτε οποιαδήποτε παραδοσιακή πίτα, δείτε το βίντεο:

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *