Η Ρούλα είναι φίλη. Αν και λιτοδίαιτη συνελήφθη να κρατάει το στομάχι της. «Δες εδώ στομαχάκι. Το παράκανα… παραέφαγα».
Απόρησα: «Έλα τώρα! Παραέφαγες εσύ; Πώς και έτσι;», «Παραέφαγα, σου λέω.Έφτιαξα κάτι ψωμάκια, συνταγή της νύφης μου και δεν άντεξα στον πειρασμό. Καταβρόχθισα και ένα και δύο και ούτε μπορώ να σου πω πόσα. Ιδού το αποτέλεσμα»
«Τέτοια ψωμάκια πειρασμός πρέπει να τα δοκιμάσουμε κι εμείς Ρούλα μου. Θέλω τη συνταγή οπωσδήποτε»...
Και μου την έδωσε τη συνταγή η Ρούλα γιατί δεν είναι μοναχοφαγού. Και τα έφτιαξα, που λέτε, τα ψωμάκια και τα δοκιμάσαμε και παραφάγαμε και εμείς γιατί ήταν μεγάλη πρόκληση και δεν αντέξαμε στον πειρασμό…
Την πρώτη δόση την καταβροχθίσαμε στο “πιτς φυτίλι”. Από τη δεύτερη έμειναν κανά δυό-τρία τα οποία τα απολαύσαμε και κρύα την άλλη μέρα. Τα ανεβάζω να τα δείτε. Να τα θαυμάσετε πρώτα με το μάτι και μετά να τα φτιάξετε οπωσδήποτε γιατί είναι πανέμορφα, πολύ εύγευστα, γίνονται εύκολα και γρήγορα.
Ζεστά είναι τρέλα, δεν το συζητάω αλλά και κρύα, όπως σας είπα, δεν υπολείπονται σε γεύση. Μπορείτε να τα απολαύσετε σκέτα αλλά και να φτιάξετε ωραιότατα σάντουιτς για τα παιδάκια σας.
Νόστιμο και ελαφρύ κολατσιό με βουτυράκι, μαρμελαδίτσα, μελάκι, κασεράκι, τυράκι ντοματούλα, αλλαντικά κτλ.
Φτιάξτε τα αλλά φάτε με ρέγουλα… ακούστε με που σας λέω.
Τι θα χρειαστείτε:
- 500 γρ. αλεύρι
- 300 ml. γάλα
- 50 γρ. βούτυρο φρέσκο
- 60 γρ. ζάχαρη
- 1 κύβος μπυρομαγιά (25 γρ.) ή ένα φακελάκι μαγιά ξερή
- 1 κουτ. σουπ. κοφτό αλάτι
- 1 αυγό
Πώς θα τα φτιάξετε:
Βάλτε στον κάδο του μίξερ ή σε βαθύ μπολ όλα τα υλικά μαζί. Το αλεύρι, τη μαγιά, τη ζάχαρη, το γάλα, το βούτυρο και το αλατάκι και ζυμώστε τα πολύ πολύ καλά, ώσπου να πετύχετε μια ζύμη αφράτη μαλακιά και ελαστική…
Αυτή τη δουλίτσα μπορείτε να την κάνετε και με τα χεράκια σας.
Αφού τη ζυμώσετε ωραία-ωραία, βάλτε τη σε μπολ, σκεπάστε τη με μεμβράνη.
Αφήστε την πάνω στον πάγκο σκεπασμένη για δυό ώρες, να φουσκώσει να διπλασιαστεί σε όγκο…
Μετά το δίωρο διπλώστε μια-δυό φορές τη ζύμη και χωρίστε τη σε δώδεκα ισοβαρή κομμάτια. Πλάστε το κάθε κομμάτι ζύμης σε μπαλάκι…
Αλείψτε ελαφρά ένα ταψί με βούτυρο. Τοποθετήστε τα μπαλάκια στο ταψί το ένα δίπλα στο άλλο σε μικρή απόσταση. Με το ψήσιμο θα φουσκώσουν κι άλλο και είναι καλό, για την αισθητική του πράγματος, να μην κολλήσουν…
Και να κολλήσουν όμως μικρό το κακό. Αυτό δεν πρόκειται να επηρεάσει τη γεύση τους. Αλείψτε τα με ένα πινέλο με λίγο γάλα και αφήστε τα να ηρεμήσουν για δέκα ακόμα λεπτά…
Χτυπήστε το αυγό και αλείψτε ένα-ένα τα ψωμάκια.
Ψήστε τα σε προθερμασμένο φούρνο στους 220ο C στις αντιστάσεις για 18 λεπτά.
Βγάλτε τα ψωμάκια από τον φούρνο, στρώστε μια πετσετούλα στον πάγκο και τοποθετήστε τα επάνω…
Αφήστε τα να ηρεμήσουν για λίγο και μετάαααα… ε, μετά απολαύστε τα σκέτα ή με ότι τραβάει η όρεξή σας!
Καλή επιτυχία φίλες μου και καλά μαγειρέματα. Μέχρι το επόμενο μαγειρικό μας ραντεβού, να περνάτε καλά, να προσέχετε τους υπέροχους και μοναδικούς εαυτούς σας, και να έχετε κατά νου αυτό που έλεγε η γιαγιά Αθηνά: «Να ζεις με τέτοιο τρόπο, ώστε όταν τα παιδιά σου σκέφτονται για δικαιοσύνη, φροντίδα και ακεραιότητα, να σκέφτονται εσένα…»
Σας φιλώ αυγή.
Αφήστε μια απάντηση