Μοιάζει με κουλούρι Θεσσαλονίκης, αλλά δεν είναι.
Είναι κάπως, θα έλεγα, πιο «αμαρτωλό». Η ζύμη του είναι βουτυράτη, τυρένια, αφράτη και γευστικότατη…

Γίνεται εύκολα, πετυχαίνει πάντα και είναι ένας γευστικός πειρασμός τέτοιος που δεν μπορεί να του αντισταθεί κανείς εύκολα.
Φτιάξτε το. Σίγουρα το αποτέλεσμα θα σας ενθουσιάσει…


Δείτε και αυτή τη συνταγή τυροπιτάκια της γιαγιάς από τα ηχωμαγειρέματα…
Τι θα χρειαστείτε:
- 600 γρ. αλεύρι
- 1 φακελάκι μπυρομαγιά ξερή
- 1 φλ. τσαγιού γάλα
- ½ φλ. τσαγιού σπορέλαιο
- ½ φλ. τσαγιού νερό
- 1 ασπράδι αυγού
- Λίγο αλάτι
- 1 κουτάλι γλ. ζάχαρη
- 125 γρ. βούτυρο μαλακό σε θερμοκρασία δωματίου
- Τυρί φέτα θρυμματισμένη
- 1 κρόκος αυγού για το άλειμμα
- Παπαρουνόσπορος ή σουσάμι προαιρετικά
Πώς θα τα φτιάξετε:
Σε βαθύ μπολ, ρίξτε το γάλα,

…το σπορέλαιο,

…το ασπράδι του αυγού,


…το νερό, την μπυρομαγιά, τη ζάχαρη και το αλάτι.


…και ανακατέψτε για λίγο με το σύρμα.

Προσθέστε το μισό αλεύρι στην αρχή και ανακατέψτε με ένα πηρούνι.
Συνεχίστε προσθέτοντας και το υπόλοιπο αλεύρι σιγά-σιγά ώσπου να πετύχετε μια ζύμη μαλακιά και αφράτη.





Βάλτε τη ζύμη σε μπολ, σκεπάστε με μεμβράνη και αφήστε τη να ησυχάσει για μισή ωρίτσα και να φουσκώσει…

Αφού φουσκώσει, χωρίστε τη ζύμη σε οκτώ ισοβαρή κομμάτια.



Πλάστε κάθε κομμάτι ζύμης ελαφρώς σε μπαλάκι.

Τοποθετήστε πάνω από κάθε μπαλάκι ένα κομματάκι μαλακό βούτυρο.

Απλώστε το βούτυρο με τα δάχτυλά σας, πιέζοντας ταυτόχρονα και ανοίγοντας τη ζύμη σε μικρό φύλλο.
Το μέγεθός του φύλλου μετά το άνοιγμα υπολογίστε το πάνω-κάτω, όσο ένα πιατάκι του φρούτου περίπου.

Διπλώστε το φύλλο στη μέση, σαν μισοφέγγαρο και ανοίξτε το ακόμα λίγο πιέζοντας με τα δάχτυλά σας.


Απλώστε μια ποσότητα τυριού αρκετή ώστε να καλύψει όλη την επιφάνεια του φύλλου.

Πιάστε την μία άκρη, (εκεί που ενώνονται τα φύλλα) και τυλίξτε τη σε ρολό.


Στρίψτε το ρολό, φροντίζοντας καθώς το στρίβετε να το τραβάτε κιόλας και ενώστε τις δυο άκρες του φτιάχνοντας ένα κουλούρι.

Επαναλάβετε την διαδικασία και με τα υπόλοιπα εφτά μπαλάκια…

Στρώστε με λαδόκολλα το ταψί της κουζίνας και τοποθετήστε τα τυροκούλουρα το ένα δίπλα στο άλλο.

Αλείψτε τα τυροκούλουρα με κρόκο αυγού και πασπαλίστε τα προαιρετικά με σουσάμι, μαυροκούκι ή παπαρουνόσπορο.


Ψήστε στους 190 βαθμούς στον αέρα για ένα μισάωρο περίπου ώσπου να ροδίσουν πάνω και κάτω και να μοσχομυρίσουν…

Ζεστά είναι πεντανόστιμα. Και κρύα είναι ωραιότατα.
Επομένως, όσες έχετε παιδάκια ένα τέτοιο λαχταριστό, αφράτο, μοσχομυριστό τυροκούλουρο, φτιαγμένο από τα χεράκια σας είναι ότι πρέπει για κολατσιό στο σχολείο.
Αποτελεί δε ένα άριστο και πλήρες πρωινό ή απογευματινό για μικρούς και μεγάλους…

Ταιριάζουν απόλυτα και με καφέ και με γάλα ή και χυμό και προσωπικά, άμα λάχει, τα σερβίρω και σαν μεζέ με το τσίπουρο. Γίνονται ανάρπαστα.
Να τα φτιάξετε οπωσδήποτε!

Καλή επιτυχία φίλες μου και καλά μαγειρέματα.
Μέχρι το επόμενο μαγειρικό μας ραντεβού να περνάτε καλά και να προσέχετε τους υπέροχους και μοναδικούς εαυτούς σας, όσους αγαπάτε και όσους σας αγαπούν.
Ακολουθείστε τη συμβουλή της γιαγιάς Αθηνάς και αφιερώστε χρόνο για να ακούσετε αυτό που λέγεται χωρίς λόγια, για να λατρέψετε το ασήμαντο και να αγκαλιάσετε το άμορφο…
Σας φιλώ αυγή.-
Αφήστε μια απάντηση