Του Φασουλή του Αυγουλάκη,
Του άρεσε να κάθεται πάντα σ’ ένα τοιχάκι.
Μα –ντουπ!- μια μέρα πάρ’ τον κάτω!
Πάει το αυγουλάκι το μελάτο!
Έτρεξαν καβαλάρηδες, γιατροί και νοσοκόμοι.
Τον Φασουλή τον Αυγουλή δεν τον γιατρέψανε ακόμη!
Να, αυτό το παιδικό ποιηματάκι της Λότης Πέτροβιτς Ανδρουτσοπούλου, που το τραγούδαγα στα παιδάκια μου όταν ήταν μικρά και τα τάιζα το καθημερινό τους αυγουλάκι, μου ήρθε στο μυαλό καθώς καταβροχθίζαμε λαίμαργα τα αυγοτοστάκια, που έφτιαξα χθες, έντεκα η ώρα τη νύχτα παρακαλώ…
Μας έκοψε η πείνα βραδιάτικα, όπως συμβαίνει συνήθως, και προκειμένου να παραγγείλουμε «βρώμικο» από έξω και να βαρυστομαχιάσουμε, προσφέρθηκα να τους φτιάξω βραδινό έκπληξη.
Και επειδή τα αυγουλάκια δεν λείπουν ποτέ από το ψυγείο κανενός, έφτιαξα αυτά τα υπέροχα αυγοτοστάκια που τα καταβροχθίσαμε μεν, δεν βαρυστομαχιάσαμε δε, κατευνάσαμε και την αναθεματισμένη την πείνα μας και φάγαμε υγιεινά και θρεπτικά, μικροί και μεγάλοι.
Γιατί το ξέρετε, το αυγό, προϊόν αγνό και ακατέργαστο, θρέφει τον άνθρωπο από τα πρώτα βήματα μέχρι τα γηρατειά, από τα πανάρχαια χρόνια μέχρι σήμερα.
Βέβαια έχει «παρεξηγηθεί» γιατί θεωρείται αιτία αύξησης της χοληστερόλης στο αίμα, οπότε πολλοί-κακώς-το αποφεύγουν . Έρευνες όμως κλινικών διαιτολόγων-διατροφολόγων καταρρίπτουν το μύθο περί χοληστερόλης και μας εξηγούν ότι επιβάλλεται να εντάξουμε το αυγό στη διατροφή μας γιατί αποτελεί τη μόνη πλήρη φυσική τροφή που δίνει στον ανθρώπινο οργανισμό όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά (πρωτεΐνες, λίπος, υδατάνθρακες, βιταμίνες και μέταλλα) που χρειάζεται για σωστή λειτουργία.
Το ασπράδι και ο κρόκος του περιέχουν πρωτεΐνες και όλα τα απαραίτητα αμινοξέα (και τα 9) που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός.
Άλλωστε το αυγό, εκτός από χοληστερόλη, περιέχει και αρκετή ποσότητα λεκιθίνης, ένα λιπίδιο που θεωρείται χοληστερινο-προστατευτικό και λειτουργεί σαν αντίβαρο…
Σας ανέφερα όλα τα παραπάνω για να σας πείσω ότι αξίζει τον κόπο (τι κόπος δηλαδή;) να δοκιμάσετε να τα φτιάξετε αυτά τα τραγανά, πεντανόστιμα αυγοτοστάκια γιατί είναι ένας γρήγορος και εύκολος τρόπος να ετοιμάσετε ένα ελαφρύ, θρεπτικό και νόστιμο πρωινό ή βραδινό.
Ακόμα μπορείτε να το δώσετε στα παιδάκια σας και σαν κολατσιό για το σχολείο. Επιπλέον, είναι και ένας τρόπος να τα πείσετε, όταν διαμαρτύρονται και κλείνουν πεισματικά το στοματάκι τους όταν βλέπουν αυγουλάκι, να το φάνε ευχάριστα και χωρίς γκρίνια. 🙂
Υλικά:
- 8 φέτες ψωμί του τοστ
- 4 φέτες τυρί ένταμ ή γκούντα ή κασέρι ή μοτσαρέλα
- 4 μέτρια αυγά
- Μαλακιά μαργαρίνη ή βούτυρο: 2 κουταλιές
- Πιπέρι: όσο σας αρέσει (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 210 βαθμούς.
Πάρτε πρώτα τις 4 φέτες ψωμιού και αφαιρέστε κόβοντας με ένα μαχαιράκι ένα εσωτερικό τετράγωνο κομμάτι, αφήνοντας την κόρα και περίπου ένα εκατοστό γύρω-γύρω.
Αλείψτε με βούτυρο τις ολόκληρες φέτες και το γύρω-γύρω από τις κομμένες…

Τοποθετήστε τις κομμένες φέτες πάνω στις ολόκληρες.

Μέσα στη φωλίτσα που δημιουργείται, τοποθετείστε μια φέτα τυρί και πιέστε για να βουλιάξει καλά.

Πάνω από το τυρί, σπάστε ένα αυγό.

Αλατοπιπερώστε, τοποθετήστε μέσα σε ταψάκι τις φέτες και βάλτε το στο φούρνο, στη τρίτη σκάλα.

Ψήστε για 10 περίπου λεπτά, αν θέλετε το αυγό μελάτο, και γύρω στα 12 λεπτά, αν το θέλετε σφιχτό.
Βγάζετε από το φούρνο και σερβίρετε αμέσως.


Καλή επιτυχία φίλες μου..! Προσέχετε τους πολύτιμους εαυτούς σας και να σκέφτεστε αυτό που έλεγε η γιαγιά Αθηνά: «Ένα πράγμα μόνο είναι αρκετό να έχει κανείς για να πορευτεί στην ζωή: Είτε μια ψυχή που είναι εκ φύσεως αισιόδοξη και χαρούμενη, είτε μια ψυχή που την κάνει χαρούμενη η δουλειά, η αγάπη, η τέχνη και η γνώση…»
Σας φιλώ αυγή
Αφήστε μια απάντηση