Το γαλακτομπούρεκο είναι ένα παραδοσιακό γλυκό που ξετρελαίνει μικρούς και μεγάλους, αλλά τρομάζει λίγο τις περισσότερες νοικοκυρές. Το θεωρούν δύσκολο, πολύπλοκο και μπελαλίδικο.
Φοβούνται την αποτυχία γι’ αυτό και προτιμούν, όταν το λαχταράει η ψυχούλα τους, να το προμηθευτούν από το κοντινό ζαχαροπλαστείο αντί να το φτιάξουν στο σπίτι.
Από σήμερα λοιπόν, φίλες μου, τέρμα το γαλακτομπούρεκο του ζαχαροπλαστείου! Σας έχω συνταγή δοκιμασμένη, εύκολη, γρήγορη και με σίγουρη επιτυχία.
Φτιάξτε την και όταν θα τρώτε το ροδοψημένο σιροπιαστό γλυκό θα με ευλογάτε!
Υλικά:
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας
- Βούτυρο γάλακτος λιωμένο για το άλειμμα των φύλλων
Για την κρέμα:
- 4 αυγά
- 1 λίτρο γάλα φρέσκο
- 1 φλυτζ. τσαγ. ζάχαρη
- 100 γρ. σιμιγδάλι ψιλό (περίπου ¾ του φλυτζανιού)
- 3-4 βανίλιες
- Φλούδα ενός λεμονιού
- 2 κουτ. σουπ. βούτυρο γάλακτος
Για το σιρόπι:
- 800 ml. νερό
- 1 ½ φλυτζ. τσαγ. ζάχαρη
- Φλούδα ενός λεμονιού
- 1 κουτ. σουπ. χυμό λεμονιού
- 1 κουτ. γλυκ. βούτυρο
Εκτέλεση:
Αρχικά λιώστε σ’ ένα κατσαρολάκι το βούτυρο, αφαιρέστε τις πρωτεΐνες (τον άσπρο αφρό που εμφανίζεται στην επιφάνεια) και αφήστε το στην άκρη.
Σε κατσαρόλα βάλτε το γάλα και τη φλούδα του λεμονιού και αφήστε το να ζεσταθεί (όχι να βράσει).
Σε μπολ χτυπήστε τα αυγά με τη ζάχαρη ελαφρά και προσθέστε το σιμιγδάλι και τις βανίλιες.
Ανακατέψτε…
Όταν το γάλα αρχίσει να βγάζει ατμούς, αφαιρέστε τη φλούδα του λεμονιού και ρίξτε το λίγο-λίγο μέσα στα υλικά, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην κόψουν τα αυγά.
Ξαναρίξτε μέσα στην κατσαρόλα το μίγμα και βάλτε το στο μάτι.
Με το σύρμα ανακατεύετε συνεχώς για 3-4 λεπτά ώσπου να αρχίσει η κρέμα να πήζει…
Όταν αρχίσει να βγάζει φουσκάλες αποσύρετέ την από το μάτι και προσθέστε τις δυό κουταλιές βούτυρο. Η κρέμα είναι έτοιμη!
Βουτυρώστε ένα μέτριο ταψί.
Στη συνέχεια στρώστε τα φύλλα κρούστας ένα-ένα αφού τα βουτυρώσετε, προσέχοντας να προεξέχουν από το ταψί. Αφήστε στην άκρη δυο φύλλα.
Ρίξτε την κρέμα και στρώστε την ομοιόμορφα με ένα κουτάλι…
Σκεπάστε την κρέμα με τα φύλλα που προεξέχουν.
Τελειώστε με τα δυο φύλλα που έχετε αφήσει στην άκρη, αφού τα βουτυρώσετε. Διπλώστε το περίσσευμα των φύλλων προς τα μέσα.
Βουτυρώστε την επιφάνεια. Με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράξτε ελαφρά σε κομμάτια.
Προσέξτε, δε χαράζουμε το γλυκό μέχρι κάτω και κοπούν τα κάτω φύλλα γιατί θα χυθεί η κρέμα.
Σε αυτό το σημείο, μπορείτε να το βάλετε στην κατάψυξη και να το ψήσετε όταν θέλετε.
Ψήστε το σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς πάνω-κάτω, για περίπου 60 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινίσει το φύλλο.
Αφήστε το γλυκό να κρυώσει πολύ καλά. Βράστε τα υλικά για το σιρόπι για 6-7 λεπτά (μετρήστε από τη στιγμή που αρχίζει ο βρασμός) και σιροπιάστε με προσοχή το γαλακτομπούρεκο και απολαύστε το, ζεστό ή κρύο…
Αυτά για την ώρα φίλες μου. Καλή επιτυχία! (σίγουρα θα είναι καλή, σας το εγγυώμαι).
Μέχρι την επόμενη συνταγή, αγαπάτε, αγαπάτε, αγαπάτε γιατί, η αγάπη έρχεται χωρίς ποτέ να τη δούμε, τη βλέπουμε μόνο όταν φεύγει…
Σας φιλώ, αυγή.-
Αφήστε μια απάντηση