Το φρικασέ είναι ένα ελληνικό, ελληνικότατο φαγητό. Υπάρχει με άλλα λόγια σε όλες τις κουζίνες, από τη Μακεδονία μέχρι την Πελοπόννησο και στα νησιά από το Ιόνιο, το Αιγαίο έως κάτω στην Κρήτη.
Είναι, θα έλεγα, φαγητό… παντός καιρού.
Χειμωνιάτικο αν μαγειρευτεί με χοιρινό αλλά και ανοιξιάτικο, αφού τότε είναι η καλύτερη εποχή για τα αρνάκια και τα κατσικάκια του γάλακτος.
Επίσης την άνοιξη τα μαρούλια και ο άνηθος μεγαλουργούν στους μπαξέδες και τα βρίσκεις πάμφθηνα σε όλες τις λαϊκές αγορές. Μπορεί όμως να μαγειρευτεί θαυμάσια και κατακαλόκαιρο με τρυφερό μοσχαράκι.
Το φρικασέ με λίγα λόγια είναι ένα κλασικό, αγαπημένο, μαμαδίστικο φαγητό…
Όμως, και εδώ είναι το μεγαλείο της ελληνικής κουζίνας, κάθε μαμά το μαγειρεύει με διαφορετικά υλικά. Η επιλογή των υλικών διαφέρει ανάλογα με την καταγωγή και την οικογενειακή μαγειρική παράδοση της κάθε μαμάς.
Η μαμά μου το μαγειρεύει με σπανάκι.
Στην Κρήτη το δοκίμασα σε δυό εκδοχές (και οι δυο υπέροχες): με σταμναγκάθι η μία, μαγειρεμένο από τη μαμά της φίλης μου της Φιλιώς και με αγριόχορτα, μυρώνια και καυκαλίθρες η άλλη.
Εγώ πάλι το φτιάχνω κλασικά με κρεμμυδάκι και μαρούλια αλλά μερικές φορές, όταν με πιάνει το δημιουργικό μου, ρίχνω και ότι λαχανικό μου περισσεύει και αντίδια και κολοκυθάκια τρυφερά έριξα για παράδειγμα τις προάλλες και πηγαίνουν θαύμα.
Το κοινό στοιχείο σε όλες τις εκδοχές είναι ότι όλες τελειώνουν πάντα με ένα ξινούτσικο αυγολέμονο.
Εδώ θα σας δείξω την παραδοσιακή εκδοχή: Φρικασέ με κατσικάκι γάλακτος με μαρούλια και φρέσκο κρεμμυδάκι.
Είναι ιδανική επιλογή για ένα γεύμα η και για δείπνο στο σπίτι με παρέα, καθώς μπορείτε να το ετοιμάσετε από πιο νωρίς και να το ζεστάνετε μετά προσεκτικά, αλλά κυρίως επειδή η ασυνήθιστη γεύση του αρέσει πάντα πολύ σε όλους…
Τι θα χρειαστείτε:
- 1 κιλό κατσικάκι ή αρνάκι γάλακτος κομμένο σε 5-6 μερίδες
- 1 φλυτζ. του καφέ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 2 μαρούλια μεγάλα
- 5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 1 κρεμμύδι ξερό
- 1 λίτρο νερό βραστό
- Αλάτι και πιπέρι
- Μια πρέζα κύμινο (προαιρετικά, του πάει όμως πολύ)
- 1 φλυτζ. τσαγ. ψιλοκομμένο άνηθο (προαιρετικά)
Για το αυγολέμονο:
- 2 αυγά
- Χυμός από δύο λεμόνια
- Αλάτι, πιπέρι
- ια κουταλιά κορν φλάουρ (προαιρετικά)
Πώς θα το φτιάξετε:
Βάλτε μια κατσαρόλα πλατιά στο μάτι να κάψει σε δυνατή φωτιά χωρίς καθόλου λάδι.
Με το λαδάκι αλείψτε τα κομμάτια του κρέατος και αλατοπιπερώστε τα…
Κάντε ένα καλό μασαζάκι στο κρέας να πάνε τα υλικά παντού.
Τοποθετήστε τα κομμάτια του κρέατος ένα-ένα στην καυτή κατσαρόλα και αφήστε τα να σοταριστούν για 3-4 λεπτά και να ροδοκοκκινίσουν και από τις δυο μεριές..
Προσθέστε το ξερό κρεμμύδι περασμένο από το μούλτι και αφήστε να σοταριστεί και αυτό μαζί με το κρέας για ένα-δυο λεπτάκια…
Ρίξτε το νερό και το κύμινο (προαιρετικά), χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε το φαγητό να βράσει για μία ώρα.
Στο διάστημα αυτό ετοιμάστε τα λαχανικά.
Πλύντε τα πολύ καλά. Ψιλοκόψτε το φρέσκο κρεμμυδάκι σε λεπτές φέτες.
Χοντροκόψτε το μαρούλι για να μην χαθεί κατά το βράσιμο μέσα στο φαγητό.
Ψιλοκόψτε τον άνηθο (προαιρετικά).
Μετά από μία ώρα δοκιμάστε το κρέας. Κανονικά πρέπει να έχει μαλακώσει. Σε αντίθετη περίπτωση αφήστε το για λίγο ακόμα.
Προσθέστε το κρεμμυδάκι, τον άνηθο και το μαρούλι. Κρατήστε μια κουταλιά άνηθο για το αυγολέμονο.
Σκεπάστε την κατσαρόλα και μαγειρέψτε το φαγητό για 15-20 λεπτά ακόμα.
Λίγο πριν να είναι έτοιμο φτιάξτε το αυγολέμονο.
Σε ένα μπολ σπάστε τα αυγά, ρίξτε το αλάτι, το πιπέρι, και χτυπήστε τα καλά με τη βοήθεια ενός πηρουνιού ή σύρματος χειρός…
Ρίξτε τον χυμό λεμονιού και συνεχίστε για λίγο ακόμα το χτύπημα.
Προαιρετικά μπορείτε σε αυτό το σημείο να βάλετε και το κόρν φλάουρ που θα βοηθήσει να δέσει καλύτερα το αυγολέμονο.
Με μία-μία κουταλιά παίρνετε το ζουμί από το φαγητό που βράζει και το ρίχνετε σιγά-σιγά στο μπολ με το αυγολέμονο ενώ συνεχίζετε το χτύπημα.
Αφού προσθέσετε αρκετό από το ζουμί (3-5 κουταλιές), κλείστε το μάτι και βγάλτε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Αφήστε το φαγητό να ηρεμήσει για λίγο.
Ρίξτε το αυγολέμονο μέσα στην κατσαρόλα και ανακινήστε πολύ καλά…
Σερβίρετε αυτό το υπέροχο φρικασέ πασπαλίζοντας το με άνηθο και έχοντας αρκετό φρέσκο ψωμί δίπλα, αν θέλετε να απολαύσετε τη σάλτσα του μέχρι την τελευταία σταγόνα..!
Καλή επιτυχία φίλες μου και καλή απόλαυση.
Μέχρι το επόμενο ραντεβού μας να θυμάστε αυτό που έλεγε η γιαγιά Αθηνά: «Αγαπώ θα πει εγώ αγαπώ… Το τι κάνει ο άλλος είναι δική του δουλειά…»
Σας φιλώ αυγή.
Αφήστε μια απάντηση