Κάθε τόπος που… σέβεται τον εαυτό του έχει για τούτες τις πασχαλιάτικες μέρες και ένα τουλάχιστον δικό του ιδιαίτερο, τοπικό έδεσμα, αλμυρό ή γλυκό, για να το παρουσιάσει στο γιορταστικό τραπέζι της Λαμπρής: Τσουρέκια, γαλατόπιτες, κουλούρες, κουλουράκια και αλλά πολλά ων ουκ έστιν αριθμός.
Αυτά, λοιπόν, τα… “ανεβατά γλυκάκια” τα είχα δοκιμάσει, μια πασχαλιά σε σπίτι φίλων στο Ηράκλειο της Κρήτης.
Η συνταγή είναι παλιά «τόσο παλιά όσο και η Κρήτη» μου είπε η φίλη, η οποία την είχε από τη γιαγιά της και γιαγιά από τη δική της γιαγιά και πάει λέγοντας.
Τα υλικά απλά, τοπικά και ως εκ τούτου ευκολόβρετα, αλεύρι, λάδι, αυγά ανθότυρο ή μυζήθρα, άφθονα στην περιοχή ακόμα και σε εποχές δύσκολες.
Η ευφυΐα της παραδοσιακής νοικοκυράς τα συνδύασε και έφτιαξε θαύματα όπως αυτά τα λαμπριάτικα ανεβατά, μικρές, πασχαλιάτικες γλυκιές αρωματικές πινελιές γα το Αναστάσιμο τραπέζι και όχι μόνο.
Τώρα γιατί τα λένε “ανεβατά” δεν μπόρεσε κανείς να μου εξηγήσει αλλά εγώ ζήτησα τη συνταγή και η φίλη μου την εμπιστεύτηκε με την παραίνεση να μην αλλάξω τίποτα.
Όλα αυτά, έγιναν προ αμνημονεύτων χρόνων.
Η συνταγή παράπεσε και ξεχάστηκε. Την ανακάλυψα πριν λίγες μέρες σκαλίζοντας κάτι τετράδια με παραδοσιακές συνταγές. Αποφάσισα, λοιπόν, να τη φτιάξω και σας παρουσιάζω το αποτέλεσμα.
Μμμμμ… μοσχομύρισε το σπίτι κανελοζάχαρη!
Τι θα χρειαστείτε:
Για τη ζύμη:
- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ίσως και λιγότερο)
- 200 γρ. ζάχαρη
- 12 γρ. σόδα μαγειρική
- 200 ml. σπορέλαιο
- 80 ml. κονιάκ ή ούζο
- 200 ml. γάλα
- Σουσάμι (προαιρετικά, για πασπάλισμα στο τέλος)
- Κανέλα (για πασπάλισμα στο τέλος)
- (Πρόσθεσα και δυο βανίλιες)
Για τη γέµιση:
- 800 γρ. μυζήθρα ή ανθότυρο
- 2 κρόκοι αυγών
- 150 γρ. ζάχαρη
Πώς θα τα φτιάξετε:
Βάλτε σε ένα μεγάλο μπολ ή στο μπολ του μίξερ όλα τα υλικά για τη ζύµη και ζυµώστε τα για 10 λεπτά στο μίξερ ή με το χέρι ώσπου να πετύχετε μια ζύμη μαλακιά.
Προσοχή στο αλεύρι, μην το ρίξετε όλο μαζί. Ρίξτε πρώτα το μισό και μετά λίγο-λίγο. Είναι σημαντικό η ζύμη να βγεί μαλακιά γιατί αν σφίξει θα σας δυσκολέψει στο άνοιγμα…
Xωρίστε τη ζύµη σε 30 μπαλάκια.
Ανοίξτε κάθε μπαλάκι σε μικρό πιτάκι πατώντας τη ζύμη με τα δάχτυλά σας .
Ανακατέψτε τα υλικά της γέμισης καλά-καλά…
Βάλτε σε κάθε πιτάκι μια ποσότητα γέμισης και κλείστε το προσεχτικά φτιάχνοντας ένα μπαλάκι. Πατήστε το μπαλάκι ελαφριά με τις παλάμες σας.
Βάλτε τα μπαλάκια σε βουτυρωμένο ταψί ή σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
Αλείψτε τα με λίγο βούτυρο και πασπαλίστε τα με ζάχαρη, κανέλα και σουσάμι (προαιρετικά).
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς και ψήστε τα για περίπου µισή ώρα. Πρέπει να σας πω πως τα λαμπριάτικα «ανεβατά» Ηρακλείου τρώγονται κρύα.
Καλή επιτυχία φίλες μου και καλά μαγειρέματα.
Μέχρι το επόμενο μαγειρικό μας ραντεβού να περνάτε καλά να προσέχετε τους υπέροχους εαυτούς σας, να χαμογελάτε, να γελάτε, να συγχωρείτε, να χαίρεστε, να μοιράζεστε να προσφέρετε, να αγαπάτε και να φροντίζετε τον εαυτό σας γιατί είστε ΜΟΝΑΔΙΚΟΊ…!
Σας φιλώ αυγή.-
Σημείωση: Η συνταγή έγραφε 800 γρ. μυζήθρα αλλά εμένα μου πήρε λιγότερο, σχεδόν τη μισή. Οπότε προτείνω να φτιάξετε τη μισή ποσότητα γέμισης και αν δεν φτάσει φτιάξτε και την υπόλοιπη.
Αφήστε μια απάντηση