Ε, λοιπόν, δεν ξέρω αν είναι δική μου ιδέα ή γενικότερη εντύπωση… αλλά όσες γυναίκες με σμυρνέικη καταγωγή έτυχε να γνωρίσω είχαν τρία κοινά χαρακτηριστικά: καρδιά μπαχτσέ, ήταν πολύ καλές νοικοκυρές και έτρεφαν μεγάλη αγάπη για την μαγειρική..!
Η σμυρνέικη κουζίνα, θα το γνωρίζετε άλλωστε, είναι ένα ταιριαστό πάντρεμα Ανατολής και Δύσης, πλούσια, γεμάτη αρώματα μπαχαριών και μυρωδικών, γεμάτη απρόσμενους συνδυασμούς υλικών.
Μια κουζίνα γεμάτη αντιθέσεις αλλά και αρμονία που δείχνει ξεκάθαρα μια κοινωνία γεμάτη όρεξη για ζωή, που άκμασε παλαιότερα σε χαμένες πατρίδες, δημιουργική, με φαντασία αλλά και ζωντάνια.
Γενικά θέλω να καταθέσω και τούτο: Οι 1.500.000 πρόσφυγες που κατέφυγαν στην Ελλάδα, μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, εκτός από τις μνήμες τους κουβαλούσαν και όλη την παράδοσή τους.
Η αστική πολίτικη κουζίνα και η κουζίνα της Ιωνίας, της Καππαδοκίας και του Πόντου, συνέβαλαν στην τελική διαμόρφωση της ελληνικής κουζίνας.
Οι συνταγές δεν ήταν πολύπλοκες, όμως, ήταν γεμάτες από χρώματα και μυρωδιές και αυτήν ακριβώς η απλότητα τις κάνει ανεπανάληπτες.
Μια συνταγή σμυρνέικη απλή, απλούστατη σας δίνω σήμερα για ωραιότατα και πανεύκολα κουλουράκια σμυρνέικα.
Νοστιμότατα, τραγανα, συνοδεύουν τέλεια το γάλα των παιδιών αλλά και τον καφέ των ενηλίκων…
Αν σας αρέσουν τα κουλουράκια δείτε και την εύκολη συνταγή για κουλουράκια της παρέας…
Τι θα χρειαστείτε:
- 4 αυγά
- 650 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (λίγο πάνω λίγο κάτω)
- 1 φλυτζ. τσαγ. βούτυρο γάλακτος, ή μαργαρίνη, λιωμένο
- ½ φλυτζ. τσαγ. γάλα φρέσκο
- 1 φλυτζ. τσαγ. ζάχαρη
- 1 κουτ. γλυκ. αμμωνία μαγειρική
- 3 βανίλιες
- Ασπράδι αυγού για το άλειμμα
Πώς θα τα φτιάξετε:
Λιώστε το βούτυρο σε ένα μπρίκι.
Χλιαρώστε λίγο, το γάλα και διαλύστε μέσα την αμμωνία ανακατεύοντας καλά-καλά…
Χτυπήστε με ένα πηρούνι τα αυγά καλά, όπως το κάνετε όταν φτιάχνετε το αυγολέμονο.
Σε λεκανίτσα βάλτε το αλεύρι και ανοίξτε μια λακουβίτσα.
Ρίξτε μέσα τη ζάχαρη, τα χτυπημένα αυγά, το λιωμένο βούτυρο, το γάλα με τη διαλυμένη αμμωνία και τις βανίλιες…
Ανακατέψτε με τα χέρια σας όλα μαζί τα υλικά και απλά ζυμώστε, ώσπου να πετύχετε μια ζύμη μαλακιά και εύπλαστη.
Αν κολλάει στα χέρια σας σημαίνει ότι θέλει και λίγο ακόμα αλεύρι…
Με ποσότητα ζύμης ίση με ένα μεγάλο καρύδι πλάστε ένα κορδόνι…
Σχηματίστε ένα σίγμα τελικό γυρίζοντας τη μία άκρη προς τα δεξιά και την άλλη προς τα αριστερά και δώστε το τελικό παραδοσιακό σχήμα που έδιναν οι Σμυρνιές ενώνοντας τις δυο άκρες, όπως φαίνεται στη φωτογραφία…
Αραδιάστε τα κουλουράκια σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα με μια μικρή απόσταση μεταξύ τους…
Αλείψτε τα με το ασπράδι του αυγού και ψήστε τα σε προθερμασμένο φούρνο για 25-30 λεπτάκια στον αέρα.
Μόλις ροδίσουν βγάλτε τα και αφήστε να κρυώσουν και να γίνουν τραγανά.
Διατηρούνται πολύ καιρό οπότε φτιάξτε πολλά για να έχετε “καβάντζα” γιατί σας προειδοποιώ ότι αυτά τα σμυρνέικα κουλουράκια γίνονται ανάρπαστα…
Καλή επιτυχία φίλες μου και καλά μαγειρέματα.
Έως το επόμενο μαγειρικό μας ραντεβού, καλά να περνάτε και να προσέχετε και να αγαπάτε τους υπέροχους και μοναδικούς εαυτούς σας.
Το νιώθετε και εσείς σίγουρα, ότι οι καιροί που ζούμε είναι καιροί δύσκολοι και περίεργοι, κάθε μέρα που περνάει γεννοβολά αγωνίες άγχη και ανασφάλειες.
Το μόνο που μένει να κάνουμε εμείς οι απλοί άνθρωποι είναι να δείξουμε αγάπη με κάθε τρόπο στον όποιον συνάνθρωπο την έχει ανάγκη. «Η αγάπη είναι όπλό ανίκητο..» έλεγε η γιαγιά Αθηνά… «Τη μέρα που η δύναμη της αγάπης θα υπερνικήσει την αγάπη της δύναμης, τότε μόνον ο κόσμος θα γνωρίσει την ειρήνη…»
Σας φιλώ αυγή.
Αφήστε μια απάντηση