Μπορεί, σαν άνθρωποι να διαφωνούμε σε πολλά φίλες μου και αυτό είναι φυσικό, όμως ένα είναι σχεδόν βέβαιο…
Κανείς, μα κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί σε μια αχνιστή πίτα την ώρα που βγαίνει από τον φούρνο.
Στη θέα μιας οποιασδήποτε ροδοψημένης και ευωδιαστής πίτας, κανείς δεν σκέφτεται τίποτα πια…
Το μοναδικό μέλημα του είναι να βρει ένα μαχαίρι για να κόψει το κομμάτι που ονειρευόταν όση ώρα του έσπαγε τη μύτη αυτή η γαργαλιστική μυρωδιά που δραπέτευε από τη ζεστή αγκαλιά του φούρνου και πλημμύριζε το χώρο.
Ναι, θα μου πείτε, ωραία και καλά τα λες, αλλά για να φτάσουμε στο σημείο όπου μια πίτα βγαίνει από το φούρνο, έχει προηγηθεί μια διαδικασία πολύπλοκη και χρονοβόρα.
Έχετε όλου του κόσμου τα δίκια. Δεν είναι και το πιο απλό πράγμα να φτιάξει κανείς μια πίτα. Απαιτείται τεχνική και εμπειρία.
Να ετοιμάσεις το ζυμάρι, να το πλάσεις, να ανοίξεις φύλλο, να ασχοληθείς με τη γέμιση και στο τέλος τέλος μπορεί και να μην καταφέρεις να έχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα. Οπότε ας είναι καλά ο φούρνος της γειτονιάς.
Ο φούρνος της γειτονιάς δε λέω, είναι μια λύση εύκολη. Μια λύση του τύπου στην «αναβροχιά καλό και το χαλάζι».
Για όσες φίλες αδυνατούν να ανοίξουν φύλλο ή για χίλιους δυο λόγους δεν είναι διατεθειμένες να μπουν σ’ αυτήν την απαιτητική διαδικασία, η λύση είναι το έτοιμο φύλλο.
Μπορεί να μην είναι σαν της μαμάς ή της γιαγιάς αλλά ένα νόστιμο, γρήγορο και αξιοπρεπές αποτέλεσμα το προσφέρει όπως και να΄χει.
Απόδειξη η ευωδιαστή γιαουρτόπιτα με έτοιμο φύλλο που σας προτείνω. Δεν απαιτεί καμία δεξιοτεχνία, ούτε πολύ από τον πολύτιμο χρόνο σας και το αποτέλεσμα σας αποζημιώνει στα σίγουρα…
Υλικά:
- Ένα πακέτο φύλλο κρούστας
- 200 γρ. μαργαρίνη
- 5 αυγά
- 1 ποτήρι γάλα
- 1 κεσεδάκι γιαούρτι
- Αλάτι & πιπέρι
Εκτέλεση:
Αφήστε το πακέτο με το φύλλο κρούστας έξω από το ψυγείο για δυο ώρες να ξεπαγώσει καλά καλά. Ανάψτε το φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα.
Απλώστε τα φύλλα στον πάγκο της κουζίνας και πάρτε το πρώτο φύλλο, σουρώστε το ελαφρώς και τυλίξτε το γύρω από τα δάχτυλά σας έτσι ώστε να φτιάξετε μια φωλίτσα…
Τοποθετήστε τη φωλίτσα σε ένα ταψάκι.
Πάρτε ένα δεύτερο φύλλο και φτιάξτε μια ακόμα φωλίτσα. Τοποθετήστε την κοντά και σφιχτά δίπλα στην πρώτη.
Συνεχίστε τη διαδικασία ώσπου να τελειώσουν όλα τα φύλλα…
Λιώστε το βούτυρο και όταν αρχίσει να βράζει αποσύρετε το από τη φωτιά.
Ραντίστε τις φωλίτσες με το καυτό βούτυρο και βάλτε το ταψάκι στον φούρνο.
Αφήστε το για ένα εικοσάλεπτο με μισή ωρίτσα ώσπου η επιφάνεια να αποκτήσει ένα ωραίο ρόδινο χρώμα…
Εν τω μεταξύ ετοιμάστε τη γέμιση.
Σε μπολ βαθύ, χτυπήστε ελαφρώς τα αυγά με ένα πηρούνι, προσθέστε το γάλα, το γιαούρτι το αλάτι και το πιπέρι και συνεχίστε το ανακάτεμα ώσπου να πετύχετε ένα νερουλό μίγμα.
Μόλις οι φωλίτσες ροδίσουν, βγάλτε το ταψί από τον φούρνο και ρίξτε το νερουλό μίγμα. Προσέξτε να πάει παντού…
Ξαναβάλτε το ταψί στον φούρνο και σε 20 λεπτά με μισή ώρα θα έχετε μια ευωδιαστή, ροδοκόκκινη, μοσχομυριστή γιαουρτόπιτα..!
Καλή επιτυχία φίλες μου! Ραντεβού στην επόμενη συνταγή.
Μέχρι τότε σκάψτε μέσα σας, γιατί όπως έλεγε και η γιαγιά Αθηνά «μέσα μας είναι η πηγή του καλού και θα αναβλύζει πάντα αν πάντα την αναζητείς…»
Σας φιλώ αυγή…
Αφήστε μια απάντηση