Μπακλαβάς της Αυγής - Συνταγή για γλυκό

Μπακλαβάς της Αυγής

Η έκφραση «καβγάς για το πάπλωμα» είναι σε όλους γνωστή. Τον «καβγά για την εθνικότητα του μπακλαβά», ένα ακόμα θέμα που έχει διχάσει δυο λαούς (Τούρκους και Έλληνες) λίγοι το γνωρίζουν.

Σε πρωτοσέλιδό της η Τούρκικη εφημερίδα «Hurriyet» έγραφε: «Μαίνεται ο καβγάς του μπακλαβά» ενώ η «Μilliyet» είχε σαν τίτλο «Ο ισχυρισμός ότι ο μπακλαβάς είναι Ελληνικός, εξαγρίωσε πολύ τους Τούρκους μπακλαβατζήδες».

Όλα ξεκίνησαν όταν σε ημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έγινε στην Κύπρο για την «Ημέρα της Ευρώπης» , διανεμήθηκαν μαζί με κομμάτια μπακλαβά και φυλλάδια της Ε.Ε. όπου ο μπακλαβάς αναγνωρίζεται στο εξής, ως εθνικό κυπριακό γλυκό.

Έγινε λοιπόν ο χαμός. Ο Τούρκικος τηλεοπτικός σταθμός TGR το πήρε πατριωτικά το θέμα. Σκάλισε, βρήκε και επιστράτευσε παλιό ρεπορτάζ που είχε προβάλει πριν από κάμποσα χρόνια, όπου ένας δημοσιογράφος πρόσφερε στη Μαργαρίτα Παπανδρέου, μπακλαβά, όταν αυτή είχε επισκεφτεί, τη γειτονική μας χώρα.

Ο δε πρόεδρος της τουρκικής ένωσης παραγωγών μπακλαβά (έχουν συνδικαλιστεί οι μπακλαβατζήδες στην Τουρκία δεν είναι παίξε γέλασε) τόνισε ότι «Είναι παράλογη και αστεία η αναγνώριση του μπακλαβά σαν εθνικό γλυκό των Ελληνοκυπρίων. Η Τουρκία πρέπει να διεκδικήσει τους εθνικούς της θησαυρούς…»

Έκανε μάλιστα και ένα μικρό μάθημα ιστορίας λέγοντας: «οι Τούρκοι έφεραν τον μπακλαβά από την κεντρική Ασία και υπάρχουν ντοκουμέντα που το αποδεικνύουν. Θα πάμε στις Βρυξέλλες και θα πούμε στους ηγέτες της Ε.Ε να δοκιμάσουν πραγματικό μπακλαβά και όχι αυτές τις άνοστες απομιμήσεις που σερβίρουν οι Έλληνες…».

Η απάντηση των ελλήνων έρχεται δια στόματος καθηγητή Βρυώνη ο οποίος πληροφορεί ότι ο μπακλαβάς είναι πέρα για πέρα… Έλληνας. Ήταν το αγαπημένο γλυκό των Βυζαντινών και είχε την ονομασία «κοπή» ή «κοπτοπλόκους».

Την «κοπή», τον σημερινό δηλαδή μπακλαβά, τον γνώριζε και ο Αθήναιος ο οποίος δίνει και μια συνταγή στο έργο του «Δειπνοσοφισταί» που χρονολογείται από το 100 μ.Χ. και μας πληροφορεί ότι «…η “κοπή” φτιάχνεται με φύλλα ζύμης μεταξύ των οποίων βάζουν κοπανισμένους ξηρούς καρπούς με μέλι, σουσάμι, πιπέρι, και παπαρουνόσπορο…».

Ποια είναι η αλήθεια δεν τη γνωρίζουμε και για να είμαι ειλικρινής, πολύ λίγο με νοιάζει. Τη μόνη και αδιάψευστη αλήθεια που γνωρίζω είναι ότι ο μπακλαβάς, τούρκικος ή ελληνικός είναι ένα γλυκό κόλαση!!!

Ένα γλυκό… «Μμμμ παναγιά μου σχώρα με» που έλεγε και η γιαγιά Αθηνά και τον έφτιαχνε με χειροποίητα φύλλα αραχνοΰφαντα -40 παρακαλώ- τέτοιες μέρες και γλείφαμε όλοι τα δάχτυλά μας.

Φύλλο βέβαια σαν της γιαγιάς Αθηνάς, λίγες μπορούν ν’ ανοίξουν αλλά μη μου χολοσκάτε! Εγώ είμαι εδώ για σας. Μπορεί τα φύλλα να μην τα ανοίξουμε με το χέρι, αλλά θα βάλουμε το μεράκι και την αγάπη μας.

Ακολουθείστε τη συνταγή που θα σας δώσω βήμα-βήμα και σας εγγυώμαι ένα γρήγορο, πεντανόστιμο και προπάντων σίγουρο αποτέλεσμα.

Μπορείτε ακόμα να δείτε και τη συνταγή για τον μπακλαβά της τεμπέλας αλλά και την εύκολη και γρήγορη συνταγή για μπακλαβά τυλιχτό

Υλικά:

  • 2 πακέτα φύλλο Βυρητού ή κρούστας
  • 1½ πακέτο μαργαρίνη ή βούτυρο γάλακτος
  • ½ κιλό καρύδια χοντροκοπανισμένα
  • 1 κοφτή κουταλιά κανέλα
  • Ξύσμα λεμονιού
  • 2-3 κουταλιές ζάχαρη
  • 2-3 βανίλιες

Για το σιρόπι:

  • 6 κούπες ζάχαρη
  • 4 κούπες νερό
  • 2 ξυλάκια κανέλας και 2-3 γαρυφαλλάκια
  • Φλούδα πορτοκαλιού και λεμονιού
  • Χυμός μισού λεμονιού

Εκτέλεση:

Ξεκινήστε με το σιρόπι.

Βάλτε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα και όταν αρχίσει να κοχλάζει αφήστε να βράσει για 5 λεπτά.

Στύψτε το μισό λεμόνι, κλείστε το μάτι και μόλις σταματήσει ο βρασμός, βγάλτε το και αφήστε το να κρυώσει.

Ανάψτε τον φούρνο στους 200ο C.

Χοντροκόψτε τα καρύδια στο μούλτι και ανακατέψτε τα με τη ζάχαρη, την κανέλα, τη βανίλια και το ξύσμα…

Μπακλαβάς της Αυγής - 1
καρύδια + ζάχαρη + κανέλα + ξύσμα λεμονιού

Βάλτε το βούτυρο να λιώσει και όταν αρχίσει να κοχλάζει, κλείστε το μάτι και διατηρείστε το καυτό.

Βγάλτε τα φύλλα από τα δύο πακέτα, ενώστε τα και μετά χωρίστε τα σε τρία μέρη.

Πάρτε το πρώτο 1/3 των φύλλων και απλώστε το στο ταψί σας. (Το ταψί δε χρειάζεται να το αλείψετε με βούτυρο).

Αν το φύλλο σας έχει τις διαστάσεις του ταψιού, καλώς. Αν είναι λίγο μεγαλύτερο, μη μου ανησυχείτε. Κόψτε με κοφτερό μαχαίρι το μέρος που περισσεύει και απλώστε τα κομμάτια που περισσεύουν μέσα στο ταψί…

Μπακλαβάς της Αυγής - 2
φύλλο κρούστας
Μπακλαβάς της Αυγής - 5

Απλώστε μετά σε όλη την επιφάνεια τα μισά καρύδια και βάλτε από πάνω το δεύτερο 1/3 των φύλλων. Απλώστε τα υπόλοιπα καρύδια…

Μπακλαβάς της Αυγής - 3
Μπακλαβάς της Αυγής - 6

Απλώστε το τρίτο και τελευταίο μέρος των φύλλων…

Διπλώστε προς τα μέσα το μέρος των φύλλων που περισσεύει.

Πάρτε ένα κοφτερό μαχαίρι και κόψτε βαθιά τον μπακλαβά σε κομμάτια, στο μέγεθος της αρεσκείας σας. (Εγώ τα κόβω μικρούτσικα τριγωνάκια)…

Μπακλαβάς της Αυγής - 4
Μπακλαβάς της Αυγής - 7
Μπακλαβάς της Αυγής - 8

Περιχύστε όλη την επιφάνεια με το καυτό βούτυρο και βάλτε το ταψί στον φούρνο.

Μπακλαβάς της Αυγής - 9

Χαμηλώστε τον θερμοστάτη στους 150ο C και αφήστε τον μπακλαβά να σιγοψηθεί για δυόμιση με τρεις ώρες, ώσπου να ροδίσει.

Βγάλτε τον από τον φούρνο, περιχύστε τον ζεστό με το κρύο σιρόπι και αφήστε τον να σταθεί, να κρυώσει και να ρουφήξει τη γλύκα του σιροπιού…

Μπακλαβάς της Αυγής - 10
Μπακλαβάς της Αυγής - 11
Μπακλαβάς της Αυγής - 12

Αυτό ήταν. Μπορείτε να είστε υπερήφανες. Έχετε φτιάξει τον τέλειο μπακλαβά, χωρίς πολύ κόπο! Αυτά φίλες μου…

Μπακλαβάς της Αυγής - Συνταγή για γλυκό

Αν και οι μέρες είναι δύσκολες, προσπαθήστε να μπείτε στο πνεύμα των γιορτών κάνοντας μικρές ή μεγάλες (ότι μπορεί ο καθένας) πράξεις αγάπης.

Υπάρχουν άνθρωποι γύρω μας που την έχουν ανάγκη την αγάπη, τη στερούνται. Γιατί την έλλειψή της αγάπης, έλεγε η γιαγιά Αθηνά την αισθάνεται κανείς περισσότερο σε γιορτινές περιόδους…

Σας φιλώ αυγή


Αυτόματες ειδοποιήσεις ηχωμαγειρέματα:

ΚΛΙΚ ΕΔΩ για άμεση εγγραφή στις αυτόμ. ειδοποιήσεις…

Βαθμολογήστε αυτήν τη συνταγή / σελίδα, από 1 έως 5 αστέρια:


Συνολική βαθμολογία μέχρι τώρα:

4,5
4,5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 2 αξιολογήσεις)
Τέλεια50%
Πολύ καλή50%
Μέτρια0%
Φτωχή0%
Κακή0%


Είπαν για αυτήν τη συνταγή / σελίδα:

Μου άρεσε πολύ η συνταγή, μπράβο σας!

εύκολη και πετυχημένη συνταγή


Για περισσότερες συνταγές από τα ηχωμαγειρέματα επιλέξτε μια από τις βασικές κατηγορίες:


…ή δοκιμάστε την αναζήτηση:


…ή επιλέξτε κάποια από τις λέξεις-κλειδιά:


Κάντε την 100% δωρεάν εγγραφή στα ηχωμαγειρέματα!

Συμπληρώστε την διεύθυνση email σας παρακάτω:


Βρείτε μας στα social:


Φτιάξτε οποιαδήποτε παραδοσιακή πίτα, δείτε το βίντεο:

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *