Λαχταρίσατε πίτα αλλά σκέφτεστε «Ποιος κάθεται τώρα να ανοίξει φύλλο!» Λάθος σκέψη, φίλες μου. Μετά τη λάθος σκέψη, όμως, κάντε τη σωστή κίνηση.
Ανοίξτε το ψυγείο και αν σας βρίσκονται (που σχεδόν πάντα βρίσκονται) λίγο τυρί, δυο αυγά και λίγο γάλα, σε χρόνο ντε τέ, θα φτιάξετε ετούτη εδώ την πίτα.
Μια πίτα μούρλια και ας την βαφτίσαμε πατσαβουρόπιτα. Γίνεται γρήγορα και τρώγεται ακόμα γρηγορότερα. Είναι η πιο εύκολη τυρόπιτα και μια από τις νοστιμότερες.
Τα υλικά δένουν απίστευτα και δημιουργούν μια αφράτη υφή εσωτερικά, ενώ η κρατσανιστή κρούστα είναι πεντανόστιμη στα άκρα.
Σας άνοιξα την όρεξη; Αυτό ακριβώς επεδίωκα. Πάμε! Προλαβαίνουμε να τη φτιάξουμε μέχρι το μεσημέρι.
Τι θα χρειαστείτε:
- 500 γρ. φύλλο κρούστας Βηρυτού (περίπου 12 φύλλα)
- 300 γρ. τυρί φέτα
- 220 γρ. καλαμποκέλαιο ή λιωμένο βούτυρο ή μαργαρίνη
Για τη γέμιση:
- 2 αυγά μεγάλα ή 3 μικρά
- 200 γρ. ανθότυρο
- 240 ml. γάλα (μια κούπα)
- 2 κουταλιές αλεύρι (προαιρετικά)
- 20 γρ. μπέικιν πάουντερ
- Μια πρέζα αλάτι
Πώς θα τη φτιάξετε:
Αφήστε τα φύλλα κρούστας να ξεπαγώσουν εκτός ψυγείου. Προθερμάνετε τον φούρνο σας στους 190ο C στον αέρα.
Αν χρησιμοποιήσετε βούτυρο αντί καλαμποκέλαιου, βάλτε το να σε ένα μικρό κατσαρολάκι να λιώσει.
Αλείψτε ελαφρώς ένα ταψάκι με λίγο από το λιωμένο βούτυρο. Θρυμματίστε τη φέτα με τα δάχτυλά σας.
Απλώστε ένα φύλλο επάνω στον πάγκο εργασίας και ραντίστε το με το λιωμένο βούτυρο.
Σκορπίστε λίγη φέτα σε όλη την επιφάνεια του φύλλου.
Σουρώστε το φύλλο σαν πλισέ και τοποθετήστε το έτσι πλισαρισμένο στο ταψί.
Κάντε το ίδιο και με τα υπόλοιπα φύλλα τοποθετώντας κάθε νέο πλισαρισμενο φύλλο δίπλα στο προηγούμενο.
Αφού τελειώσετε με τα φύλλα ραντίστε τα με λίγο ακόμα βούτυρο και βάλτε την πατσαβουρόπιτα στον φούρνο για ένα δεκάλεπτο και ασχοληθείτε με τη γέμιση.
Σπάστε τα αυγά σε ένα μπολ.
Προσθέστε το γάλα.
Ρίξτε μέσα και το ανθότυρο και θρυμματίστε το με ένα πηρούνι.
Προσθέστε το αλάτι, τις δυο κουταλιές αλεύρι (προαιρετικά) και το μπέικιν πάουντερ.
Ανακατέψτε καλά ώσπου να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να πετύχετε μια, ας την πούμε ρευστή κρέμα.
Βγάλτε την πατσαβουρόπιτα από τον φούρνο και ρίξτε την κρέμα πάνω από τα φύλλα φροντίζοντας να καλύψετε όσο μπορείτε όλη την επιφάνεια των φύλλων.
Ψήστε την πατσαβουρόπιτα για ακόμα ένα μισάωρο ώσπου να φουσκώσει και να ροδοκοκκινίσει.
Καλή επιτυχία φίλες μου και καλά μαγειρέματα.
Μέχρι το επόμενο μαγειρικό μας ραντεβού να περνάτε καλά,να προσέχετε τους υπέροχους και μοναδικούς εαυτούς σας και έχετε υπόψη αυτό που έλεγε η γιαγιά Αθηνά: «Η ζωή δεν είναι χορός. Μοιάζει περισσότερο με πάλη. Πρέπει να είμαστε πάντα έτοιμοι και δυνατοί για να αντιμετωπίσουμε αυτά που συμβαίνουν απροειδοποίητα…»
Σας φιλώ αυγή
ΣΗΜ.1: Μπορείτε αν την βιάζεστε την πιτούλα, να αποφύγετέ το στάδιο του πρώτου δεκάλεπτου ψησίματος και να ρίξετε τη γέμιση αμέσως μετά το σούρωμα των φύλλων. Το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο. Απλά εδώ σας δείχνω την πιο χρονοβόρα εκδοχή.
ΣΗΜ.2: Μπορείτε να αντικαταστήσετε το ανθότυρο (αν δεν σας αρέσει η γεύση του που κάπως γλυκίζει) με ίση ποσότητα γιαουρτιού ή ξινομυζήθρας και το γάλα με ίση ποσότητα ξινόγαλου.
Αφήστε μια απάντηση