
Στα ηχωμαγειρέματα αγαπάμε την παράδοση και έτσι αγαπάμε και τα λικέρ. Γι’αυτό έχουμε φτιάξει και παρουσιάσει εδώ στον ιστότοπο μας αρκετά. Ιστορικά τα λικέρ προέρχονται από την Ιταλία και μια πρώτη (;) αναφορά έχουμε τον 13ο αιώνα με Ιταλούς μοναχούς να παρασκευάζουν ιαματικά ηδύποτα κυρίως για ιατρικούς σκοπούς.
Στην εποχή μας λικέρ φτιάχονται σε όλο τον κόσμο και τα σερβίρουν είτε σκέτα, είτε ως συνοδεία του καφέ (ή αναμιγνύοντας τα με τον καφέ), με πάγο, με κρέμα κλπ. Λένε ότι αποτελούν εξαιρετικά χωνευτικά ενώ μερικοί πιστεύουν ότι ανοίγουν την όρεξη. Πολλοί τα χρησιμοποιούν και στη ζαχαροπλαστική.
Η περιεκτικότητα τους σε αλκοόλ δεν είναι τόσο μεγάλη σε σχέση με τα οινοπνευματώδη αλλά υπάρχουν και τύποι λικέρ που είναι πολύ “δυνατά”. Η λέξη λικέρ (liqueur) έχει τη ρίζα της στο λατινικό “liquifacere” που σημαίνει “υγροποιώ”.

Το wikipedia μας λέει ότι: “Το λικέρ ή ηδύποτο είναι τύπος οινοπνευματώδους ροφήματος που φτιάχνεται από την απόσταξη οινοπνεύματος με την προσθήκη γεύσης φρούτων, κρέμας, βοτάνων, καρυκευμάτων, λουλουδιών ή ξηρών καρπών και διατίθενται προς πώληση έπειτα από την προσθήκη ζάχαρης ή άλλου γλυκαντικού (όπως σιρόπι καλαμποκιού με φρουκτόζη). Τα λικέρ είναι συνήθως πολύ γλυκά στη γεύση. Συνήθως δεν αφήνονται για πολύ καιρό μετά την ανάμειξη των υλικών τους, ωστόσο μπορεί να έχουν κάποιες περιόδους που αφήνονται για να δέσουν οι γεύσεις…“
Εμείς στα ηχωμαγειρέματα φτιάχνουμε τα λικέρ είτε με φρούτα, είτε με κουκούτσια φρούτων όπως το αμαρέτο με κουκούτσια από βερίκοκο, είτε με βότανα όπως το λικέρ αρμπαρόριζα.
Αν δεν το έχετε κάνει, σας προτείνουμε να φτιάξετε και εσείς το δικό σας σπιτικό λικέρ και να το απολαύσετε μόνες/οι ή με τους φίλους σας. Δεν απαιτεί ιδιαίτερη εμπειρία και είναι κρίμα που οι περισσότεροι τα αγοράζουν αντί να τα φτιάχνουν…

Στη συνέχεια θα βρείτε 9 συνταγές για λικέρ που έχουμε παρουσιάσει στα ηχωμαγειρέματα. Ακολουθήστε το σύνδεσμο για το λικέρ της αρεσκείας σας, μελετήστε τη συνταγή που παρουσιάζεται με λεπτομερείς περιγραφές και εικόνες και φτιάξτε το. Είναι σίγουρο ότι δεν θα το μετανιώσετε…
Αν μελετήσετε όλες τις συνταγές θα μπορείτε να δημιουργήσετε τη δική σας συνταγή για λικέρ με το φρούτο ή το βότανο της αρεσκείας σας.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!
- Μυρωδάτο λικέρ λεμόνι (λιμοντσέλο)
- Λαμπερό λικέρ ρόδι στο πι και φι
- Χρυσαφένιο λικέρ αμαρέτο από κουκούτσια βερίκοκου
- Λικέρ βύσσινο
- Λικέρ καρύδι, το ιαματικό
- Λικέρ φράουλα
- Λικέρ μανταρίνι
- Λικέρ ρόδι
- Λικέρ αρμπαρόριζα
Αφήστε μια απάντηση