Σας περίσσεψε ψωμί φίλες μου και ετοιμάζεστε να το πετάξετε; Μην το κάνετε γιατί σήμερα θα το μετατρέψουμε με λίγα… μαγικά, στο άψε-σβήσε σε υπέροχη πουτίγκα!
Αρχή μου είναι να μην πετώ ποτέ το ψωμί που περισσεύει. Σπάνια δηλαδή πετώ, γενικά, τα φαγητά που περισσεύουν.
Τα αξιοποιώ την επόμενη μέρα με διάφορους τρόπους που επινοώ η ίδια αλλά και δανείζομαι από φίλες που έχουν την ίδια φαντασία αλλά και την ίδια φιλοσοφία μ’ εμένα…
Άλλωστε το έχω ξαναπεί εδώ στα ηχωμαγειρέματα και το ξέρετε κι εσείς, πως οι καιροί είναι δύσκολοι. Καλό είναι να είμαστε κάπως συμμαζεμένοι και να αφήσουμε κατά μέρος τις σπατάλες.
Προς το παρόν, ας δούμε πώς θα μετατρέψουμε μια απλή, ξερή φραντζόλα ψωμί, σε υπέροχη πουτίγκα.
Ξεκινάμε… άμπρα, κατάμπρα, χόκους, πόκους…!
Υλικά:
- 500 γρ. (μια φραντζόλα) ψωμί της προηγούμενης μέρας
- 60 γρ. βούτυρο
- 100 γρ. σταφίδες ξανθές
- 120 γρ. ζάχαρη καστανή (μισή κούπα)
- 3 αυγά
- 500 γρ. γάλα φρέσκο πλήρες
- 300 γρ. κρέμα γάλακτος (30% λιπαρά)
- 2-3 βανίλιες
- Άλλα αρωματικά της αρεσκείας σας (προαιρετικά)
- Ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού, κανέλα κλπ.
Εκτέλεση:
Πρώτα-πρώτα, ανάψτε τον φούρνο για να ζεσταθεί στους 160οC – 180οC (ανάλογα με το φούρνο σας).
Κόψτε τη φραντζόλα, με κοφτερό μαχαίρι σε φέτες κανονικού πάχους, με προσοχή όμως για να μην σπάσουν…

Αλείψτε τις με το βούτυρο, ξεκινώντας από τη μια γωνία της φραντζόλας και τοποθετήστε τις με τη σειρά τη μία δίπλα στην άλλη.
Εγώ χρησιμοποιώ βούτυρο αγελάδας γιατί μου μοσχομυρίζει.
Αν όμως δεν έχετε συνηθίσει τη μυρουδιά του φρέσκου βουτύρου χρησιμοποιήστε απλή soft μαργαρίνη. Το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο…

Αφού τελειώσετε το άλειμμα, σκορπίστε μερικές σταφίδες πάνω σε κάθε μία φέτα και κολλήστε τις φέτες, τη μία πάνω στην άλλη, σαν να ξανασυναρμολογείτε τη φραντζόλα πάλι από την αρχή…

Πάρτε ένα παραλληλόγραμμο σκεύος (φόρμα), στο μέγεθος της φραντζόλας, ή οποιοδήποτε άλλο σκεύος έχετε.
Το θέμα είναι να μην είναι πολύ μεγάλο. Τοποθετήστε μέσα την συναρμολογημένη φραντζόλα…

Σε ένα μπολ, χτυπήστε τα αυγά με τη καστανή ζάχαρη και τη βανίλια. Αν θέλετε προσθέστε και άλλα αρωματικά της αρεσκείας σας.

Ρίξτε το γάλα και μετά την κρέμα γάλακτος και ανακατέψτε…

Περιχύστε τη φραντζόλα με το μίγμα.
Αν το σκεύος είναι μικρό και η κρέμα περισσεύει, ρίξτε πρώτα μια ποσότητα κρέμας στη φόρμα (σχεδόν μέχρι τη μέση της φόρμας).
Αφήστε να ρουφήξει το ψωμί κάμποση ποσότητα κρέμας και μετά προσθέστε και αυτήν που σας περίσσεψε. Το μυστικό είναι να καλυφθεί το ψωμί καλά.

Η πουτίγκα πρέπει να ψηθεί σε μπεν-μαρί για μία ολόκληρη ώρα.
Έπειτα βγάλτε την από το φούρνο και πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη…

Είναι ωραιότατο γλυκό και τρώγεται και ζεστό. Κανείς δε θα πιστέψει πως αυτή η υπέροχη πουτίγκα έγινε από ξερό ψωμί!

Καλή επιτυχία φίλες μου και ως την επόμενη συνταγή, μην ξεχνάτε να χαμογελάτε! Είναι μεταδοτικό και πάνω από όλα ένα χαμόγελο, είναι το τέλειο αντίδοτο στη θλίψη των ημερών!
Με αγάπη, Αυγή.
Αφήστε μια απάντηση