Κολοκυθάκια! Τώρα, ακριβώς είναι η σωστή ώρα για να τα βρούμε στους πάγκους χλοερά, δροσερά, τρυφερά σαν μωρά. Έχετε σκεφτεί ποτέ, πόσες συνταγές με κολοκύθια υπάρχουν;
Φρέσκα και νόστιμα, με τους ανθούς από δίπλα ό,τι πρέπει για γέμισμα ή τηγάνισμα. Τριμμένα και στραγγισμένα, μαζί με ντομάτα, φέτα και μπόλικα μυρωδικά, γεμίζουν την κουζίνα χρώμα και νοστιμιά…
Παρ’ όλα αυτά το κολοκύθι, για πολλούς, είναι συνώνυμο του άνοστου και του βαρετού και έτσι ακούς σχόλια του τύπου «κολοκύθια με τη ρίγανη», «κολοκύθια τούμπανα», «σαν νερόβραστη κολοκύθα» και διάφορα παρόμοια.
Παρά τις απαξιωτικές εκφράσεις που συχνά χρησιμοποιούμε ονομάζοντας κολοκύθια τα ασήμαντα πράγματα ή τις ανούσιες κουβέντες, τα έρμα τα κολοκυθάκια είναι βασικό συστατικό μερικών από τα πιο νόστιμα καλοκαιρινά πιάτα και συνδυάζονται με πολλά και διάφορα υλικά.
Να, μόλις χθες ένας φίλος μου εξηγούσε ότι ποτέ δεν έχει φάει κολοκύθι και ούτε πρόκειται να δοκιμάσει. Δεν ήξερε όμως τι είχα ετοιμάσει για αυτόν. Κάτι απλό αλλά πεντανόστιμο, καλαμποκο-κολοκυθόπιτα…
Πίτα χωρίς φύλλο με αλεύρι καλαμποκιού και τριμμένο κολοκυθάκι.
Τη δοκίμασε διστακτικά στην αρχή και μετά καταβρόχθισε τρία ολόκληρα κομμάτια. Ομολόγησε πως του άρεσε πολύ, αλλά δεν πίστευε ότι η πίτα περιείχε αυτό το κατακαημένο κολοκύθι που κατηγορούσε για ανοστιά πριν λίγη ώρα.
Γι’ αυτό ποτέ μη λες ποτέ, δεν ξέρεις τι μπορεί να σου κάτσει… Φτιάξτε αυτήν την καλαμποκο-κολοκυθόπιτα, είναι απλή και νόστιμη.
Εξαιρετική για πρώτο πιάτο..
Ακόμα κι κρύα και την άλλη μέρα παραμένει αφράτη. Μπορείτε ακόμα να την απολαύσετε μ’ ένα κρασί ή μια παγωμένη μπύρα. Πάντως, ό,τι κι αν αποφασίσετε… περί ορέξεως κολοκυθόπιτα!
Δείτε και τις συνταγές για κολοκυθόπιτα αλμυρή σε φόρμα και μια ακόμα κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο (ή αλλιώς μπατσίνα η ξεβράκωτη)…
Δείτε περισσότερες συνταγές για πίτες (γλυκιές και αλμυρές) από τα ηχωμαγειρέματα…
Τι θα χρειαστείτε:
- 1 μεγάλο κολοκυθάκι ή δύο μέτρια
- 2 αυγά
- 300 γρ. γιαούρτι
- 100 ml. σπορέλαιο
- 6 κουτ. σούπας καλαμποκάλευρο
- 6 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
- Λίγο αλάτι
- Λίγο πιπέρι
- Σουσάμι ή κολοκυθόσπορους για πασπάλισμα (προαιρετικά)
- Τριμμένη φέτα (προαιρετικά)
Πώς θα τη φτιάξετε:
Τρίψτε στη χοντρή μεριά του τρίφτη το κολοκυθάκι…



Πασπαλίστε με λίγο αλάτι και αφήστε για ένα εικοσάλεπτο περίπου να βγάλει τα ζουμιά του.

Σε μπολ ρίξτε τα αυγά, το γιαούρτι και το σπορέλαιο.
Αλατοπιπερώστε και χτυπήστε με το μίξερ ή με το σύρμα της κουζίνας ώσπου να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά…







Ρίξτε το αλεύρι και το καλαμποκάλευρο αφού προηγουμένως τα ανακατέψτε με το μπέικιν πάουντερ και τα περάσετε από κόσκινο για να αφρατέψουν.



Ανακατέψτε για λίγο με το σύρμα.



Πιέστε το τριμμένο κολοκυθάκι να φύγουν τα περιττά υγρά και προσθέστε το και αυτό στο μίγμα.





Ανακατέψτε για λίγο ακόμα. Ο χυλός είναι έτοιμος απαλός και χωρίς σβώλους…
Αλείψτε με σπορέλαιο ή βούτυρο ένα μικρό ταψάκι και στρώστε τον χυλό ομοιόμορφα.



Πασπαλίστε με μπόλικο σουσάμι ή κολοκυθόσπορο.

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180-200 βαθμούς και ψήστε την καλαμποκο-κολοκυθόπιτα για 30 λεπτά ώσπου να μοσχομυρίσει και να ροδίσει η επιφάνειά της…




Καλή επιτυχία φίλες μου και καλά μαγειρέματα.
Μέχρι το επόμενο μαγειρικό μας ραντεβού να περνάτε καλά, να προσέχετε τους μοναδικούς και υπέροχους εαυτούς σας και να έχετε κατά νου αυτό που έλεγε η γιαγιά Αθηνά: «Το παπούτσι που ταιριάζει στον έναν, είναι στενό σε έναν άλλο. Δεν υπάρχει συνταγή για τη ζωή που να ταιριάζει σε όλες τις περιπτώσεις..»
Σας φιλώ αυγή.
ΣΗΜ.1: Αν σας αρέσει, μπορείτε να προσθέσετε μαζί με το κολοκυθάκι και λίγη τριμμένη φέτα.
ΣΗΜ.2: Τα υλικά που σας δίνω είναι για ένα μικρό ταψάκι. Επειδή είμαι σίγουρη ότι θα καταναλωθεί στο άψε σβήσε, προτείνω να διπλασιάσετε τα υλικά και να την φτιάξετε σε μεγαλύτερο ταψί. Και να περισσέψει κανένα κομματάκι, παραμένει αφράτη και τρώγεται μια χαρά και την επόμενη.
Αφήστε μια απάντηση