Μπατσίνα - Κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο - 33 - Συνταγή - ηχωμαγειρέματα

Μπατσίνα η… ξεβράκωτη ή αλλιώς κολοκυθόπιτα καλοκαιρινή χωρίς φύλλο

Η Μπατσίνα, φίλες μου είναι μια ιδιαίτερη πίτα που φτιάχνεται στη Θεσσαλία. Μερικοί τη λένε και… ξεβράκωτη γιατί είναι μια… γυμνή πίτα, μια πίτα χωρίς φύλλο.

Βεβαιώνω όμως με το χέρι στην καρδιά πως αυτή  η γύμνια δεν της στερεί τίποτα από εμφάνιση και  νοστιμιά.

Ίσα – ίσα που την κάνει πιο ελκυστική και πάνω από όλα εύκολη. Η μόνη δυσκολία είναι το τρίψιμο των κολοκυθακίων αλλά και πάλι, πέντε-δέκα λεπτάκια για να φτιάξετε αυτή τη νοστιμιά, δεν είναι και τίποτα.

Μπατσίνα - Κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο - 31

Αυτήν τη γυμνή πίτα,  μου την εκθείαζε κατά καιρούς η  Στεφανία, η οποία είναι ερωτική μετανάστης στη Φλώρινα, προερχόμενη εκ Θεσσαλίας.

Εκεί η μπατσίνα είναι κάτι σαν τοπική σπεσιαλιτέ. Τη φτιάχνει η μαμά της συχνά και αρέσει πολύ στα παιδιά της. Μου είχε πει, πάνω-κάτω, πως γίνεται αλλά δεν είχα συγκρατήσει ακριβώς τα υλικά.

Μπατσίνα - Κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο - 5

Εφέτος, λοιπόν που οι  προκομμένες μου κολοκυθιές δε σταμάτησαν να γεννοβολάνε τρυφερά, δροσερά κολοκυθάκια, θυμήθηκα τη μπατσίνα της Στεφανίας.

Έψαξα στο διαδίκτυο και βρήκα πολλές συνταγές. Διάλεξα μία, έκανα κάποιες μικροαλλαγές και τη προσάρμοσα στα δικά μου γούστα.

Πρέπει να σας πω πως τα βασικά υλικά σε όλες τις συνταγές, είναι πάνω-κάτω τα ίδια με μικρές παραλλαγές.

Εγώ έφτιαξα τη δική μου και σας την παρουσιάζω με μεγάλη υπερηφάνεια. Αυτό που διαπίστωσα μετά από αρκετούς πειραματισμούς είναι ότι ψήνεται καλύτερα όταν είναι λεπτή…

Μπατσίνα - Κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο - 1

Πρέπει επίσης να σας εξομολογηθώ ότι την πρώτη φορά που την έφτιαξα (πριν προσαρμόσω τη δόση των υλικών στα μέτρα μου) το μίγμα μου βγήκε κάτι παραπάνω από αρκετό αλλά πιστέψτε με, δεν πήγε χαμένο.

Ουδέν κακόν αμιγές καλού.  Έστρωσα τον χυλό που περίσσεψε σε ένα άλλο μικρότερο ταψάκι και το έβαλα στην κατάψυξη. Το έψησα μια βδομάδα αργότερα και ήταν μια χαρά.

Επίσης έφτιαξα τη μπατσίνα και με κολοκύθα μεγάλη, κίτρινη και είναι εξίσου νόστιμη. Τα υλικά που σας δίνω είναι για ένα ταψάκι 25 επί 25 εκατοστά…

Μπατσίνα - Κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο - 32

Τι θα χρειαστείτε:

  • 4 αυγά
  • ½ κούπα ελαιόλαδο
  • 1 κούπα αλεύρι
  • 1 κουταλιά σούπας μπέικιν πάουντερ
  • 4 μεγάλα κολοκυθάκια
  • 1 κούπα και λίγο ακόμα τυριά κίτρινα διάφορα
  • 1 κουταλιά σούπας δυόσμο ξερό ή φρέσκο
  • 1 καρότο
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • Αλάτι – πιπέρι

Πώς θα τη φτιάξετε:

Ανάψτε τον φούρνο στους 175 βαθμούς στον αέρα. Πλύνετε και καθαρίστε τα κολοκυθάκια. Τρίψτε τα στη χοντρή μεριά του τρίφτη.

Μπατσίνα - Κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο - 6
κολοκυθάκια

Τρίψτε και το καρότο με τον ίδιο τρόπο. Περάστε από το μούλτι το κρεμμύδι μαζί με το σκόρδο.

κρεμμύδι + σκόρδο

Σε μπολ, ανακατέψτε για λίγο με το σύρμα της κουζίνας τα αυγά το λάδι και το αλεύρι ώσπου να γίνουν ένας λείος χυλός…

Μπατσίνα - Κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο - 2
αυγά + λάδι
Μπατσίνα - Κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο - 4
Μπατσίνα - Κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο - 9
αλεύρι
Μπατσίνα - Κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο - 11
Μπατσίνα - Κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο - 12

Προσθέστε τα τριμμένα κολοκυθάκια, το καρότο και το κρεμμύδι, τον δυόσμο, τα τυριά και ανακατέψτε καλά-καλά το μίγμα να αναμιχθούν όλα τα υλικά. Δοκιμάστε και αλατοπιπερώστε κατά βούληση…

Μπατσίνα - Κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο - 15
τριμμένα κολοκυθάκια
Μπατσίνα - Κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο - 16
τριμμένο καρότο
Μπατσίνα - Κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο - 17
τριμμένο κρεμμύδι + σκόρδο
Μπατσίνα - Κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο - 18
Μπατσίνα - Κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο - 19
κίτρινα τυριά
Μπατσίνα - Κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο - 20
Μπατσίνα - Κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο - 21
δυόσμος
Μπατσίνα - Κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο - 23
αλάτι + πιπέρι

Αλείψτε ένα ταψάκι 25 επί 25 εκατοστά με λάδι ή βούτυρο και ρίξτε μέσα τον χυλό.

Μπατσίνα - Κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο - 24

Απλώστε τον με ένα κουτάλι να πάει ομοιόμορφα παντού…

Μπατσίνα - Κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο - 26
Μπατσίνα - Κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο - 27

Ψήστε για 35 με 40 λεπτάκια ανάλογα με τον φούρνο…

Μπατσίνα - Κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο - 28

Η “ξεβράκωτη” κολοκυθόπιτα είναι έτοιμη όταν ροδοκοκκινίσει και μοσχομυρίσει…

Μπατσίνα - Κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο - 30

Καλή επιτυχία φίλοι και φίλες μου. Να περνάτε καλά και να προσέχετε τους υπέροχους εαυτούς σας.

Ζήστε τη ζωή σας και μη φοβάστε να κάνετε λάθη γιατί όπως έλεγε και η γιαγιά Αθηνά: «Μια ζωή που αναλώθηκε σε λάθη είναι πολύ πιο αξιέπαινη και πολύ πιο χρήσιμη από μια ζωή που αναλώθηκε κάνοντας το τίποτα…»

Μπατσίνα - Κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο - 33 - Συνταγή - ηχωμαγειρέματα

Σας φιλώ αυγή


Αυτόματες ειδοποιήσεις ηχωμαγειρέματα:

ΚΛΙΚ ΕΔΩ για άμεση εγγραφή στις αυτόμ. ειδοποιήσεις…

Βαθμολογήστε αυτήν τη συνταγή / σελίδα, από 1 έως 5 αστέρια:


Συνολική βαθμολογία μέχρι τώρα:

4,4
4,4 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 5 αξιολογήσεις)
Τέλεια80%
Πολύ καλή0%
Μέτρια0%
Φτωχή20%
Κακή0%


Είπαν για αυτήν τη συνταγή / σελίδα:

Τελεια

Απάντηση από ηχωμαγειρέματα

Ναι αλλά γιατί μόνο 2 αστεράκια;; Μάλλον κάποιο μπέρδεμα! Όπως και να’χει ευχαριστούμε για την επίσκεψη στον ιστότοπο μας!

Πεντανόστιμη φαίνεται και εγώ ως πρώην ερωτική μετανάστης της Θεσσαλίας σας προτείνω να τη δοκιμάσετε όλοι!!!!


Για περισσότερες συνταγές από τα ηχωμαγειρέματα επιλέξτε μια από τις βασικές κατηγορίες:


…ή δοκιμάστε την αναζήτηση:


…ή επιλέξτε κάποια από τις λέξεις-κλειδιά:


Κάντε την 100% δωρεάν εγγραφή στα ηχωμαγειρέματα!

Συμπληρώστε την διεύθυνση email σας παρακάτω:


Βρείτε μας στα social:


Φτιάξτε οποιαδήποτε παραδοσιακή πίτα, δείτε το βίντεο:

Σχόλια

Μία απάντηση στο “Μπατσίνα η… ξεβράκωτη ή αλλιώς κολοκυθόπιτα καλοκαιρινή χωρίς φύλλο”

  1. Σοφία Γεωργουλάκη Avatar
    Σοφία Γεωργουλάκη

    Μπατσίνα αααχχχ η αγαπημένη μου πίτα!! Η γιαγιάκα μου στο χωριό μου έφτιαχνε πάντα το καλοκαίρι! αυτή η πίτα έχει σημαδέψει όλες τις καλοκαιρινές μου αναμνήσεις και η γιαγιά μου την έκανε τέλεια στο άψε σβήσε!!! Εγώ από την άλλη να μην λέω ψέματα μου φαίνεται ολίγον τύπη μπελαλίδικη.. μέχρι να τρίψεις όλα αυτά τα λαχανικά! Εχω πάντυως βρει μια πολύ καλή εναλλακτική από τη χρυσή ζύμη: μπατσίνα με σπανάκι που μετά της γιαγιάς μου νομίζω είναι η πιο αγαπημένη μου πίτα χωρίς φύλλο! Την ρίχνω στο φούρνο για μισή ωρίτσα και την τρώω σε 2 μέρες! Πάρα πολύ καλή. http://xrisizimi.gr/proionta/mpatzina-me-tiri-spanaki/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *