Η Μπατσίνα, φίλες μου είναι μια ιδιαίτερη πίτα που φτιάχνεται στη Θεσσαλία. Μερικοί τη λένε και… ξεβράκωτη γιατί είναι μια… γυμνή πίτα, μια πίτα χωρίς φύλλο.
Βεβαιώνω όμως με το χέρι στην καρδιά πως αυτή η γύμνια δεν της στερεί τίποτα από εμφάνιση και νοστιμιά.
Ίσα – ίσα που την κάνει πιο ελκυστική και πάνω από όλα εύκολη. Η μόνη δυσκολία είναι το τρίψιμο των κολοκυθακίων αλλά και πάλι, πέντε-δέκα λεπτάκια για να φτιάξετε αυτή τη νοστιμιά, δεν είναι και τίποτα.

Αυτήν τη γυμνή πίτα, μου την εκθείαζε κατά καιρούς η Στεφανία, η οποία είναι ερωτική μετανάστης στη Φλώρινα, προερχόμενη εκ Θεσσαλίας.
Εκεί η μπατσίνα είναι κάτι σαν τοπική σπεσιαλιτέ. Τη φτιάχνει η μαμά της συχνά και αρέσει πολύ στα παιδιά της. Μου είχε πει, πάνω-κάτω, πως γίνεται αλλά δεν είχα συγκρατήσει ακριβώς τα υλικά.
Εφέτος, λοιπόν που οι προκομμένες μου κολοκυθιές δε σταμάτησαν να γεννοβολάνε τρυφερά, δροσερά κολοκυθάκια, θυμήθηκα τη μπατσίνα της Στεφανίας.
Έψαξα στο διαδίκτυο και βρήκα πολλές συνταγές. Διάλεξα μία, έκανα κάποιες μικροαλλαγές και τη προσάρμοσα στα δικά μου γούστα.
Πρέπει να σας πω πως τα βασικά υλικά σε όλες τις συνταγές, είναι πάνω-κάτω τα ίδια με μικρές παραλλαγές.
Εγώ έφτιαξα τη δική μου και σας την παρουσιάζω με μεγάλη υπερηφάνεια. Αυτό που διαπίστωσα μετά από αρκετούς πειραματισμούς είναι ότι ψήνεται καλύτερα όταν είναι λεπτή…

Πρέπει επίσης να σας εξομολογηθώ ότι την πρώτη φορά που την έφτιαξα (πριν προσαρμόσω τη δόση των υλικών στα μέτρα μου) το μίγμα μου βγήκε κάτι παραπάνω από αρκετό αλλά πιστέψτε με, δεν πήγε χαμένο.
Ουδέν κακόν αμιγές καλού. Έστρωσα τον χυλό που περίσσεψε σε ένα άλλο μικρότερο ταψάκι και το έβαλα στην κατάψυξη. Το έψησα μια βδομάδα αργότερα και ήταν μια χαρά.
Επίσης έφτιαξα τη μπατσίνα και με κολοκύθα μεγάλη, κίτρινη και είναι εξίσου νόστιμη. Τα υλικά που σας δίνω είναι για ένα ταψάκι 25 επί 25 εκατοστά…

Τι θα χρειαστείτε:
- 4 αυγά
- ½ κούπα ελαιόλαδο
- 1 κούπα αλεύρι
- 1 κουταλιά σούπας μπέικιν πάουντερ
- 4 μεγάλα κολοκυθάκια
- 1 κούπα και λίγο ακόμα τυριά κίτρινα διάφορα
- 1 κουταλιά σούπας δυόσμο ξερό ή φρέσκο
- 1 καρότο
- 1 κρεμμύδι
- 1 σκελίδα σκόρδο
- Αλάτι – πιπέρι
Πώς θα τη φτιάξετε:
Ανάψτε τον φούρνο στους 175 βαθμούς στον αέρα. Πλύνετε και καθαρίστε τα κολοκυθάκια. Τρίψτε τα στη χοντρή μεριά του τρίφτη.

Τρίψτε και το καρότο με τον ίδιο τρόπο. Περάστε από το μούλτι το κρεμμύδι μαζί με το σκόρδο.

Σε μπολ, ανακατέψτε για λίγο με το σύρμα της κουζίνας τα αυγά το λάδι και το αλεύρι ώσπου να γίνουν ένας λείος χυλός…





Προσθέστε τα τριμμένα κολοκυθάκια, το καρότο και το κρεμμύδι, τον δυόσμο, τα τυριά και ανακατέψτε καλά-καλά το μίγμα να αναμιχθούν όλα τα υλικά. Δοκιμάστε και αλατοπιπερώστε κατά βούληση…








Αλείψτε ένα ταψάκι 25 επί 25 εκατοστά με λάδι ή βούτυρο και ρίξτε μέσα τον χυλό.

Απλώστε τον με ένα κουτάλι να πάει ομοιόμορφα παντού…


Ψήστε για 35 με 40 λεπτάκια ανάλογα με τον φούρνο…

Η “ξεβράκωτη” κολοκυθόπιτα είναι έτοιμη όταν ροδοκοκκινίσει και μοσχομυρίσει…

Καλή επιτυχία φίλοι και φίλες μου. Να περνάτε καλά και να προσέχετε τους υπέροχους εαυτούς σας.
Ζήστε τη ζωή σας και μη φοβάστε να κάνετε λάθη γιατί όπως έλεγε και η γιαγιά Αθηνά: «Μια ζωή που αναλώθηκε σε λάθη είναι πολύ πιο αξιέπαινη και πολύ πιο χρήσιμη από μια ζωή που αναλώθηκε κάνοντας το τίποτα…»

Σας φιλώ αυγή
Αφήστε μια απάντηση