Οι κεφτέδες είναι πολύ αγαπητό και εύκολο φαγητό και εκτός από αγαπημένους τηγανητούς, τους βρίσκει κανείς μαγειρεμένους με διάφορους τρόπους΄και συνοδευμένους με υλικά που ποικίλουν από τόπο σε τόπο…



Οι κεφτέδες με κρεμμύδια στο φούρνο, για παράδειγμα, είναι παραδοσιακό φαγητό της Δυτικής Μακεδονίας.
Στην περιοχή της Κοζάνης μαθαίνω πως τους μαγείρευαν έτσι την περίοδο του τρύγου για να τσιμπάν’ οι τρυγητές την ώρα της ανάπαυλας ένα μεζέ…


Στον νομό μας (Φλώρινα), είναι αγαπημένο γιορτινό φαγητό και σε μερικά χωριά του κάμπου μαγείρευαν’ τους κεφτέδες στον φούρνο με κρεμμύδι και πατατούλες μαζί.
Υποψιάζομαι ότι τις πατατούλες τις πρόσθεταν μάλλον για να φτουράει το φαγητό και να χορταίνει η οικογένεια που τότε, εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις, ήταν πολυμελής.

Τη συνταγή μου την έδωσε η Χρύσα η Μάντση, καμπίσια Φλωρινιώτισσα γέννημα θρέμμα Σιταριάς.
Μου περιέγραψε τη διαδικασία του μαγειρέματος τόσο γλαφυρά και με τόση λεπτομέρεια που μου έτρεξαν τα σάλια στην κυριολεξία.
Δεν μπορούσα παρά να σπεύσω να την κάνω πράξη για να έχω εκτός από θεωρητική άποψη και μια πραγματική…

Πιστέψτε με! Είναι μια από τις ωραιότερες παραδοσιακές συνταγές!
Κεφτέδες, πατατούλες και κρεμμύδια δένουν τέλεια και δίνουν ένα γευστικό αποτέλεσμα κάτι παραπάνω από εξαιρετικό.
Το μαγείρευαν συνήθως το χειμώνα την περίοδο που έσφαζαν τον χοίρο και έφτιαχναν από το κρέας του τον κιμά της χρονιάς και κυρίως στον φούρνο για να γίνει το σωστό μέλωμα της σάλτσας…

Θέλει αργό και αρκετό χρόνο ψησίματος ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο.
Είναι ένα φαγητό που ζεσταίνει και χορταίνει. Με λίγα λόγια είναι ένα φαγητό για μερακλήδες και καλοφαγάδες.

Τί θα χρειαστείτε:
Για τους κεφτέδες
Για τα υλικά και το πως να φτιάξετε τους κεφτέδες δείτε τη συνταγή σούτο μακάλο με κεφτέδες.
Για τα κρεμμύδια
- 2 κιλά κρεμμύδια λευκά
- ½ κούπα ελαιόλαδο
- 1 κουταλιά γλυκού αλάτι
- 1 κουταλιά γλυκού μαύρο πιπέρι
- 1 κουταλιά γλυκού κοφτή κόκκινο πιπέρι
- 1 φύλλο δάφνης
- 1 μικρό ματσάκι μαϊντανό
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 κουτί ντοματάκια
- ½ κούπα νερό
Πώς θα το φτιάξετε:
Ετοιμάστε το μίγμα κιμά. Ζυμώστε πολύ καλά τα υλικά για τους κεφτέδες, για τουλάχιστον 10 λεπτά. Το μίγμα πρέπει να είναι τελείως λείο…
Αφήστε να μείνει μια ώρα στο ψυγείο, καλά σκεπασμένο.


Ετοιμάστε τα κρεμμύδια. Καθαρίστε τα και κόψτε τα δρεπανωτά, σε φέτες λεπτές.
Βάλτε τα σε λεκανίτσα με νερό και αφήστε τα εκεί για δυο-τρεις ώρες, αλλάζοντας μια-δυο φορές το νερό. Έτσι το φαγητό θα γίνει ελαφρύ και χωρίς τα γνωστά επακόλουθα…



Ρίξτε τα κρεμμύδια στο σουρωτήρι να στραγγίξουν για λίγο και μετά βάλτε τα σε κατσαρόλα πλατιά.

Αφήστε τα να σιγοβράσουν στο ζουμί τους σε σιγανή φωτιά ώσπου να γυαλίσουν και να μειωθεί ο όγκος τους στο μισό.




Καθαρίστε τέσσερις μέτριες πατατούλες και κόψτε τις σε φέτες σχετικά λεπτές.

Πλάστε τους κεφτέδες…

Ρίξτε σε τηγάνι το ελαιόλαδο και μισοτηγανίστε τους κεφτέδες, τόσο όσο να θωρακιστούν για να κρατήσουν το σχήμα τους.





Στο ίδιο λαδάκι ρίξτε τις πατατούλες και αφήστε να τηγανιστούν για τρία-τέσσερα λεπτά.
Βγάλτε τις πατάτες από το τηγάνι και ρίξτε το λάδι μέσα στο κρεμμύδι.

Προσθέστε το κόκκινο και το μαύρο πιπέρι, τη ρίγανη…


…το φύλλο δάφνης

…τα σκόρδα

Προσθέστε τις πατάτες, ανακατέψτε και αφήστε το κρεμμύδι να σιγομαγειρεύεται φροντίζοντας να το ανακατεύετε πού και πού για να μην κολλήσει…



Όταν αρχίσει κάπως να “πιάνει” στον πάτο της κατσαρόλας προσθέστε τα ντοματάκια περασμένα από το μούλτι, τον μαϊντανό και ανακατέψτε.


Αλατίστε και αφήστε για πέντε λεπτά ακόμα το κρεμμύδι να σιγοβράσει με τη σάλτσα και μεταφέρετε το σε ρηχό ταψί.

Στρώστε το με μια σπάτουλα και μοιράστε τους κεφτέδες σε όλη την επιφάνεια βυθίζοντάς τους μέσα στο κρεμμύδι.

Ρίξτε λίγο-λίγο ένα φλυτζάνι νερό και λίγο ακόμα ελαιόλαδο σε όλη την επιφάνεια και βάλτε το ταψί στο φούρνο…


Ψήστε για μιάμιση ώρα στους 200 βαθμούς.
Το φαγητό είναι έτοιμο όταν το κρεμμύδι και οι πατατούλες αρχίσουν να πιάνουν μια χρυσαφιά κρούστα…

Η μιάμιση ώρα που θα σιγοψηθούν παρέα τα υλικά κάνει θαύματα..!


Τα κρεμμύδια δένουν υπέροχα με τις πατάτες και τους κεφτέδες και καθώς αργομαγειρεύονται κάνουν μια σάλτσα μελωμένη, υπέροχη, που δεν χορταίνεις να κάνεις βούτες.
Μην το σκεφτείτε σαν κεφτέδες στιφάδο, γιατί δεν είναι.
Το στιφάδο είναι ζουμερό ενώ εδώ θέλει μαεστρία για να μελώσει το κρεμμύδι, να μείνει μόνο με το λαδάκι του και να λιώνει στο στόμα…

Καλή επιτυχία φίλες μου και καλά μαγειρέματα.
Μέχρι το επόμενο μαγειρικό μας ραντεβού, να περνάτε καλά και να προσέχετε τους μοναδικούς και υπέροχους εαυτούς σας.
Ανοίξτε μέρες που έρχονται τα σπίτια και τις καρδιές σας και δείξτε καλοσύνη σε όσους έχουν την ανάγκη σας και περνάνε δύσκολα. Η γιαγιά Αθηνά έλεγε: “Σ’ αυτόν τον κόσμο υπάρχει μόνο ένα πράγμα για το οποίο πρέπει να πέφτουμε στα γόνατα, η καλοσύνη…“
Με αγάπη Αυγή.-
Αφήστε μια απάντηση