Ετούτο το γλυκό, που σε μεγάλα τραπεζώματα, σε γιορτές, πανηγύρια και κάθε λογής οικογενειακές συνάξεις το βάζουμε σε πρώτη ζήτηση, έχει ρίζες τούρκικες και μάλιστα είναι το βαρύ πυροβολικό της τούρκικης κουζίνας.
Παρ’ όλα αυτά το οικειοποιήθήκαμε και λίγο-πολύ του αλλάξαμε τον αδόξαστο αφού προσαρμόσαμε προς το ελληνικότερο τα υλικά του.
Πού να τρέχεις τώρα να βρεις βουβαλίσιο γάλα για την απαλή βελουδένια κρέμα πατισερί και παχιά καϊμάκια; Μια χαρά την κάνει τη δουλίτσα του και το ελαφρύ αγελαδινό και η φυτική κρέμα.
Εν ολίγοις το εκμέκ κανταΐφι είναι εξελληνισμένο σιροπιαστό γλυκό με τούρκικη ρίζα.
Με μια πρώτη ματιά λές «είναι δύσκολο». Εντάξει, μπορεί για να το φτιάξει κανείς, να κάνει τρεις διαφορετικές παρασκευές. Στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για ένα εύκολο γλυκό που απλά θέλει μεθοδικότητα και χρόνο.
Το σημαντικότερο όλων είναι, πως όταν έρθει η ώρα να στηθεί, πρέπει όλα τα υλικά να είναι κρύα ή σε θερμοκρασία δωματίου. Πολλοί το θεωρούν γλυκό χειμωνιάτικο όμως το αδικούν.
Προσωπικά όλες τις εποχές το βρίσκω υπέροχο. Για δοκιμάστε το καλοκαιρι με μια μπαλίτσα παγωτό από δίπλα και τα λέμε. Ωραιότερο συνδυασμό δεν έχετε γευτεί!
Αν δεν έχετε επιχειρήσει ποτέ να το φτιάξετετε γιατι το φοβηθήκατε, είναι ευκαιρία να το τολμήσετε τώρα…
Αν πάλι αυτό το μεγαλειώδες γλυκό δεν ήταν η συμπάθειά σας, ετούτη εδώ η συνταγή θα σας αλλάξει γνώμη. Θα κάνει επίσης όσους το συμπαθούν να πετάξουν τις συνταγές που είχαν ως τώρα και να κρατήσουν για πάντα, αυτήν εδώ.
Σκέφτείτε μόνο τούτο: Εγώ που δεν είμαι των γλυκών, αγάπησα το εκμέκ κανταΐφι μέσα από αυτήν εδώ τη συνταγή. Γιατί όταν έχεις κάνει απόπειρες να το φας και δεν το έχεις ευχαριστηθεί, το παίρνεις με στραβό μάτι.
Ποιος άραγε θέλει να γευτεί ένα κολλώδες σιρόπι γεμάτο ζάχαρη; Ποιος ευχαριστιέται ένα εκμέκ που μυρίζει αυγουλίλα; Κανείς!
Γι αυτό σας λέω. Φτιάξτε το κριτσανιστο, βελουδένιο, αφράτο, μυρωδάτο εκμέκ μου και θα με θυμηθείτε…
Δείτε και την κλασική συνταγή για εκμέκ κανταΐφι που έχουμε δημοσιεύσει παλαιότερα στα ηχωμαγειρέματα
Τι θα χρειαστείτε:
Για τη βάση:
- 500 γρ. κανταΐφι
- 300 γρ. βούτυρο
Για το σιρόπι:
- 600 γρ. ζάχαρη
- 400 ml. νερό
- Χυμός μισού λεμονιού
- Φλούδα πορτοκαλιού
- 1 βανίλια
- 1 κ.σ. μέλι
Για την κρέμα:
- 1200 ml. γάλα φρέσκο
- 200 γρ. ζάχαρη
- 6 κρόκους αυγών
- 40 γρ. κόρν φλάουρ
- 40 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 βανίλιες
- 70 γρ. βούτυρο
Για τη σαντιγύ:
- 500 γρ. φυτική κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
- 1-2 βανίλιες
Πώς θα το φτιάξετε:
Πώς θα φτιάξετε τη βάση:
Λιώστε το βούτυρο. Ανοίξτε το κανταΐφι και αρχίστε να το ξένετε, να ξεχωρίζετε δηλαδή τις τρίχες του…
Για να έχετε καλύτερο αποτέλεσμα και για να γίνει πιο αφράτο το κανταΐφι, βουτήξτε τα χέρια σας στο βούτυρο πριν αρχίσετε το ξάσιμο. Δεν θα κάνετε παραπάνω από πέντε λεπτά.




Βουτυρώστε ένα ταψί 30 Χ 35 εκατοστά και απλώστε ομοιόμορφα το κανταΐφι και περιχύστε το με το βούτυρο.


Ψήστε το σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα για ¾ της ώρας περίπου ώσπου να ροδοκοκκινίσει.

Αφήστε το στην άκρη να κρυώσει καλά…
Πώς θα φτάξετε το σιρόπι:
Σε κατσαρολάκι ρίξτε τη ζάχαρη, το νερό, τον χυμό λεμονιού, τη βανίλια, το μέλι και την πορτοκαλόφλουδα.





Μόλις αρχίσει ο βρασμός μετρήστε πέντε λεπτά και κλείστε το μάτι.


Έτσι όπως είναι καυτό σιροπιάστε το κρύο κανταΐφι.


Πώς θα φτιάξετε την εύκολη βελουδένια κρέμα:
Ίσως και να είναι και η πιο εύκολη κρέμα πατισερί που έχετε φτιάξει ποτέ.
Ρίξτε στο μπλέντερ όλα τα υλικά για την κρέμα (γάλα, ζάχαρη, κορν φλάορ, αλεύρι, κρόκους, βανίλιες) εκτός από το βούτυρο.





Χτυπήστε τα για λίγο στη δυνατή ταχύτητα να ομογενοποιηθούν…

Ρίξτε τα σε μια κατσαρόλα, βάλτε τη στο μάτι και βράστε την κρέμα ώσπου να πήξει και να γίνει βελουδένια. Εννοείται πως θα φρονίσετε να ανακατεύετε συνεχώς.






Αφού πήξει, ρίξτε το βούτυρο και ανακατέψτε να απορροφηθεί και να γυαλίσει…


Ρίξτε την κρέμα επάνω από το σιροπιασμένο κανταΐφι και απλώστε την ομοιόμορφα.




Βάλτε το ταψί στο ψυγείο.
Πως θα φτιάξετε την κρέμα σαντιγύ:
Χτυπήστε την πολύ καλά παγωμένη, φυτική κρέμα με μια-δυο βανίλιες ώσπου να πήξει και να αφρατέψει και απλώστε την επάνω από την κρέμα πατισερί.




Πασπαλίστε με τριμμένο καρύδι ή φυστίκι Αιγίνης, ή αμυγδαλάκι φιλέ.

Αν το λαχταράτε φάτε ένα κομματάκι. Θα το ευχαριστηθείτε όμως καλύτερα αν το αφήσετε για λίγο στο ψυγείο.



Καλή επιτυχία φίλες μου και καλά μαγειρέματα.
Μέχρι το επόμενο μαγειρικό μας ραντεβού, να περνάτε καλά, να προσέχετε τους υπέροχους και μοναδικούς εαυτούς σας και ένα έχετε κατά νου αυτά που έλεγε η γιαγιά Αθηνά: «Τα πράγματα που ποθούμε, όταν τα αποκτήσουμε, μας φέρνουν λίγη μόνο ευτυχία. Οι περισσότερες χαρές μας έρχονται από εκεί που δεν το περιμένουμε…»
Σας φιλώ αυγή
Αφήστε μια απάντηση