Η πριγκίπισσα έφτασε το βράδυ στο παλάτι. Είχε χάσει τη συνοδεία της μέσα στην καταιγίδα που άρχισε ξαφνικά. Ζήτησε να την φιλοξενήσουν.
«Είμαι πριγκίπισσα» είπε.
« Αληθινή πριγκίπισσα;».
«Ναι!» απάντησε αυτή.
Η βασίλισσα δεν την πίστεψε, όμως για να σιγουρευτεί, κάλεσε τις καμαριέρες και τους είπε:
«Θα βάλετε τα πιο χοντρά μας στρώματα στο κρεβάτι και από πάνω τα πιο μαλακά παπλώματα. Κάτω, κάτω, θα βάλετε αυτό το μπιζέλι»…
Και έβγαλε από το κομψό τσαντάκι της ένα καταπράσινο ξερό μπιζέλι και τους το έδωσε. Αυτές έκαναν όπως τους είπε η βασίλισσα και ετοίμασαν το δωμάτιο για την πριγκίπισσα.
Η πριγκίπισσα έκανε μπάνιο, έφαγε με όρεξη την πεντανόστιμη μπιζελόσουπα μαζί με το βασιλιά, τη βασίλισσα και το μονάκριβο γιο τους, τον νεαρό όμορφο πρίγκιπα. Μετά κουρασμένη έπεσε να κοιμηθεί.
Κοιμήθηκε χαμογελαστή και ονειρεύτηκε μια βροχή από μπιζέλια…

Το παραπάνω είναι ένα απόσπασμα από το αγαπημένο παραμύθι του Χαν Κρίστιαν Άντερσεν.
Όταν το διάβαζα μικρή με καταλάμβανε μια ειρωνική διάθεση απέναντι στην κακομαθημένη πριγκίπισσα που ακόμα και ένα τόσο δα μπιζελάκι, τοποθετημένο κάτω από μια ντουζίνα στρώματα ήταν ικανό να την ενοχλήσει τόσο ώστε να χάσει τον ύπνο της…
Ωστόσο καθόλου δεν την ενόχλησε όταν κάθισε και γεύτηκε την πεντανόστιμη μπιζελόσουπα. Ίσως γιατί είχε δίπλα της το πεντάμορφο βασιλόπουλο.
Πάντα, ακόμα και στα παραμύθια, μια καλή παρέα γίνεται αιτία να βλέπουμε τα πράγματα με άλλο μάτι…
Ο αρακάς είναι όσπριο και όχι λαχανικό όπως νομίζουν οι περισσότεροι και αν σας μπερδεύει το διπλό όνομα αρακάς-μπιζέλι, ξεκαθαρίζω ότι πρόκειται για το ίδιο πράγμα, μόνο που μπιζέλι συνήθως αποκαλούμε το αποξηραμένο φασολάκι της μπιζελιάς ενώ αρακά το φρέσκο.
Όμως οι… αμφιβολίες για τον αρακά σταματούν εδώ καθότι δεν νομίζω να υπάρχει κανείς που να αμφιβάλλει για τις γευστικές του ιδιότητες και κυρίως για τη μεγάλη θρεπτική αξία του, που τον κάνουν πραγματικό φίλο του οργανισμού μας.
Έναν πραγματικά καλό φίλο στο πιάτο μας.
Είναι σπουδαία πηγή βιταμίνης Α, Β1 και C. Οι φλούδες του αρακά είναι πλούσιες σε χλωροφύλλη, σίδηρο και ουσίες που ρυθμίζουν το ασβέστιο. Ο αρακάς είναι ελαφρά διουρητικός. Ανακουφίζει από τους πόνους του έλκους στομάχου, γιατί συμβάλλει στην εξουδετέρωση των γαστρικών υγρών.
Στην ομοιοπαθητική χρησιμοποιούν ένα βάμμα από ώριμους σπόρους κατά των ασθενειών του νωτιαίου μυελού, της σπαστικής παραλύσεως, της μυελίτιδος και της κατά πλάκας σκλήρυνσης.
Ο αρακάς σαν φυτό δεν αγαπάει τη ζέστη. Αντέχει και ευδοκιμεί στο κρύο. Η συγκομιδή του γίνεται την άνοιξη. Τότε εμφανίζεται στις λαϊκές αγορές υπέροχος με λαμπερό χλωροπράσινο χρώμα.
Ο φρέσκος αρακάς εξωτερικά μοιάζει με φρέσκο φασολάκι και στο εσωτερικό του έχει τουλάχιστον πέντε ολοστρόγγυλους σπόρους. Οι πράσινες μπίλιες που κρύβονται μέσα στα τρυφερά φασολάκια τους μεταμορφώνονται σε υπέροχα πιάτα με ανοιξιάτικα αρώματα.
Τον φρέσκο αρακά όταν είναι στην εποχή του δεν τον χάνουμε με τίποτα. Ακόμα κι αν μας κουράζει η διαδικασία του καθαρίσματος. Είναι γλυκός, τρυφερός, ευκολόβραστος.
Όμως είναι πάρα πολύ σύντομη η εποχή καρποφορίας του (2-3 εβδομάδες) και καλά-καλά δεν προλαβαίνουμε να τον φάμε φρέσκο.
Έτσι αναγκαζόμαστε να καταφύγουμε στη λύση του κατεψυγμένου που είναι επίσης νόστιμος και φθηνότερος.
Ο αρακάς ταιριάζει πολύ με τον άνηθο, τον δυόσμο, και τα καρότα. Και όταν μαγειρεύονται μαζί, κάνουν ένα από τα πιο ωραία λαδερά φαγητά της ελληνικής κουζίνας…
Τι θα χρειαστείτε:
- 1 φλυτζ. τσαγ. ελαιόλαδο (έξτρα παρθένο)
- 1½ κρεμμύδι ξερό
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 πιπεριά κέρατο
- 3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 2 καρότα μέτρια
- 1 κιλό αρακάς φρέσκος ή κατεψυγμένος
- 1 κουτί ντοματάκια ή τρεις ντομάτες ώριμες
- 1 φλυτζ. τσαγ. μυρωδικά (άνηθος, μαϊντανός, φυλλαράκια δυόσμου, όλα ψιλοκομμένα)
- Αλάτι, πιπέρι
- Νερό ζεστό
Πώς θα το φτιάξετε:
Περάστε το κρεμμύδι και το σκόρδο από το μούλτι.

Κάντε το ίδιο και με τις ντομάτες.
Ψιλοκόψτε την πιπεριά, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα μυρωδικά.
Κόψτε σε ροδέλες τα καρότα…

Σε κατσαρόλα, ζεστάνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κρεμμύδια, ξερά και φρέσκα, για λίγα λεπτά και σε χαμηλή φωτιά…


Στη συνέχεια, προσθέστε τα καρότα και την πιπεριά και σοτάρετε και αυτά για λίγο.



Ρίξτε τον αρακά και αφήστε τον και αυτόν να σοταριστεί μαζί με τα υπόλοιπα λαχανικά…


Προσθέστε τη ντομάτα και ανακατέψτε.

Προσθέστε νερό ζεστό, τόσο ώστε να καλυφθεί ο αρακάς και λίγο παραπάνω.

Αλατοπιπερώστε και αφήστε το φαγητό να σιγοβράσει για μισή ώρα περίπου, μέχρι να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά και να μείνει μόνο με τη σάλτσα του.
Τέλος προσθέστε τα μυρωδικά, ανακατέψτε και μαγειρέψτε για 10- 15 λεπτάκια ακόμη…


Ο αρακάς σας είναι έτοιμος.
Σερβίρετέ τον με παρέα με φέτα και μια σαλάτα χωριάτικη και… γαία πυρί μειχθήτω!

Καλή επιτυχία φίλοι και φίλες μου και καλή σας όρεξη.
Να περνάτε καλά και να προσέχετε τους υπέροχους εαυτούς σας. Ασχοληθείτε με όμορφα πράγματα.
Κλείστε τα αυτιά σας στις ψεύτικες σειρήνες των ΜΜΕ και σταθείτε υποψιασμένοι και κριτικοί σε κάθε πληροφορία ή προσφορά όσο δελεαστική και αν φαίνεται, όσο και αν έχει γίνει μόδα γιατί όπως έλεγε και η γιαγιά Αθηνά: «Ένα λάθος δεν γίνεται αλήθεια επειδή είναι ευρέως διαδεδομένο, ούτε η αλήθεια γίνεται λάθος επειδή δεν τη βλέπει κανείς..»
Σας φιλώ αυγή
Αφήστε μια απάντηση