Τα ζυμαρικά φίλες μου, το έχω ξαναγράψει στα ηχωμαγειρέματα, είναι στοιχείο απαραίτητο μιας σωστής διατροφής. Υπάρχουν σε πολλές ποικιλίες και μαγειρεύονται με ένα σωρό τρόπους. Αρέσουν στους περισσότερους και είναι εύκολη λύση για κάθε περίπτωση.
Το ογκρατέν που σας προτείνω είναι κάτι σαν παστίτσιο αλλά χωρίς κιμά. Το μαγειρεύω συχνά γιατί εκτός από το ότι είναι πιο ελαφρύ από το παστίτσιο, είναι εξίσου νόστιμο, γίνεται εύκολα, ικανοποιούνται όλοι και πολύ περισσότερο τα παιδιά.
Mπορείτε κάλλιστα να το παρουσιάσετε και σε μπουφέ ή σαν πρώτο πιάτο όταν κάνετε τραπέζι σε φίλους και συγγενείς.
Αν σας αρέσουν τα ζυμαρικά δείτε και τις συνταγές για:
– μακαρόνια με κιμά,
– κοφτό μακαρονάκι με κεφτεδάκια αλα κρεμ,
– κανελόνια σπέσιαλ
– λαζάνια καρμπονάρα και
– σουπιές με κοφτό μακαρονάκι
…αλλά και τη δημοφιλή συνταγή για:
– ζυμαρικά με λαχανικά και κρέμα τυριών
Υλικά:
- 1 πακέτο ταλιατέλες (500 γρ.)
- 4 αυγά
- 300 γρ. φέτα
- 300 γρ. κασέρι ή τυριά της αρεσκείας σας
- 1 κεσεδάκι γιαούρτι
- Αλάτι
- Μπούκοβο (προαιρετικά)
Κρέμα μπεσαμέλ:
- 5 κουταλιές σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 λίτρο γάλα
- 2 κρόκους αυγών
- 2 κουταλιές μαργαρίνη
- Αλάτι
Εκτέλεση:
Σε βαθιά κατσαρόλα, ρίχνουμε μπόλικο νερό και μια κουταλιά της σούπας αλάτι.
Όταν το νερό αρχίσει να κοχλάζει, ρίχνουμε τις ταλιατέλες και τις αφήνουμε να βράσουν 7-8 λεπτά…
Εν τω μεταξύ, σε μια βαθιά πιατέλα τρίβουμε τα τυριά, προσθέτουμε το γιαούρτι, τα αυγά χτυπημένα ελαφρά και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε τις ταλιατέλες στο σουρωτήρι και τις ξεπλένουμε με λίγο κρύο νερό (προαιρετικά). Κρατάμε μια κούπα από το νερό που βράσαμε τα ζυμαρικά.
Ξεπλένουμε την κατσαρόλα και τη βάζουμε πάνω στο ζεστό μάτι.
Αφήνουμε για λίγο να εξατμιστούν τα νερά και ρίχνουμε μια γεμάτη κουταλιά ελαιόλαδο. Μόλις κάψει ελαφρά, ρίχνουμε μέσα τις ταλιατέλες και ανακατεύουμε.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Ρίχνουμε το μίγμα αυγών και τυριών, προσθέτουμε το μπούκοβο και το νερό που έχουμε κρατήσει και ανακατεύουμε. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ακόμα αλάτι.
Βουτυρώνουμε ένα ταψί (αν είναι αντικολλητικό δεν χρειάζεται να το βουτυρώσετε) και ρίχνουμε μέσα το περιεχόμενο της κατσαρόλας…
Στρώνουμε καλά το μίγμα και το αφήνουμε στην άκρη για να φτιάξουμε την ελαφριά μπεσαμέλ.
Μπορούμε να ετοιμάσουμε το φαγητό μας από βραδύς και σ’ αυτό το στάδιο να το αφήσουμε σκεπασμένο στο ψυγείο. Το ψήνουμε την επόμενη μέρα, αφού προσθέσουμε τη μπεσαμέλ.
Για τη μπεσαμέλ βάζουμε σε κατσαρόλα το βούτυρο και αφού κάψει ελαφρά, προσθέτουμε το αλεύρι.
Ανακατεύουμε για λίγο να ψηθεί.
Όταν αρχίσει να μοσχομυρίζει αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε 1-2 λεπτά και προσθέτουμε το γάλα.
Ανακατεύουμε μέχρι να πήξει.
Ρίχνουμε τους κρόκους έναν-έναν και ανακατεύουμε με το σύρμα γρήγορα. Προσθέτουμε το αλάτι.
Ρίχνουμε τη μπεσαμέλ πάνω από τα ζυμαρικά.
Η μπεσαμέλ πρέπει να είναι αραιή για να εισχωρήσει μέσα στο μίγμα των ζυμαρικών. Αν σας βγαίνει πηχτή, ρίξτε ακόμα λίγο γάλα ή νερό.
Πασπαλίζουμε με τριμμένο κασέρι και ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 180οC – 200οC βαθμούς για 30-40 λεπτά περίπου, ώσπου να ροδοκοκκινίσει η επιφάνεια…
Τρώγεται ζεστό, αλλά και κρύο είναι επίσης πολύ νόστιμο!
Καλή επιτυχία φίλες μου, και ως την επόμενη συνταγή στα ηχωμαγειρέματα… καλά να περνάτε!
Σας φιλώ, αυγή…
Αφήστε μια απάντηση